Jullie weten inmiddels wel dat ik dol ben op heerlijke hapjes voor bij de borrel. Ik kan echt helemaal losgaan met uitgebreide borrelplanken, maar wil daarvoor niet uren in de keuken staan. Daarnaast wil ik mijn gasten verrassen! Vandaag ga ik dat doen met een heerlijke visborrelplank.
Borrelen met vis
Nu we langzaam weer richting de decembermaand gaan, komen er ook weer meer borrels en feestjes aan. Een perfect moment om je borrelreceptenrepertoire (goed scrabble woord trouwens) weer eens aan te vullen! Ik ben echt laaiend enthousiast over het eindresultaat van de visborrelplank. Want niet alleen waren alle recepten heel makkelijk om te maken, het smaakte ook nog eens ontzettend lekker. En mijn testpanel was het daar helemaal mee eens.
Aan de slag met de visborrelplank!
Ik ging met 3 verschillende producten aan de slag, MSC makreel in zonnebloemolie, MSC tonijn in olijfolie en MSC ansjovis in olijfolie. Met iedere vissoort maakte ik 2 verschillende makkelijke recepten. Hieronder vind je ze allemaal onder elkaar.
Makreelsalade met stokbrood
Meng 1 blikje uitgelekte makreel met 1 eetelepel sour cream, 2 takjes fijngehakte dille, kneepje vers citroensap, snufje zwarte peper en zout in een kommetje. Proef en voeg naar smaak extra sour cream, peper of zout toe. Ook lekker: roer er ook eens wat gesnipperde sjalot of een theelepel mierikswortel door. Serveer er sneetjes afgebakken stokbrood bij.
Bruschetta’s met makreel, sjalot en tomaat
Snijd 1 klein afbakstokbrood in sneetjes. Leg ze naast elkaar op een met bakpapier bekleedde bakplaat en besprenkel met olijfolie. Bak 10 – 12 minuten op 190 graden tot ze goudbruin zijn. Smeer daarna ieder sneetje in met een doorgesneden teentje knoflook. Gebruik de helft van de bruschetta’s voor dit recept en de helft voor de bruschetta’s met tonijn en pesto.
Meng 1 blikje uitgelekte makreel met een halve gesnipperde sjalot, 1 trostomaat in kleine stukjes en 3 takjes fijngehakte peterselie. Breng op smaak met zout en meng grof door elkaar. Beleg hiermee de bruschetta’s.
Bruschetta’s met tonijn en pesto
Besmeer de andere helft van de bruschetta’s met je favoriete pesto en leg daarop wat stukken tonijn die je eerst hebt laten uitlekken.
Tonijnsalade met toastjes
Meng 1 blikje uitgelekte tonijn met 1 eetlepel Griekse yoghurt, ½ theelepel gerookt paprikapoeder, ¼ gesnipperde sjalot, kneepje citroensap en 2 fijngehakte takjes peterselie. Breng op smaak met een snufje zout en serveer met krokante toastjes.
Crudité met ansjovisdip
Snijd een ½ rode paprika, ½ gele paprika, 2 stengels bleekselderij en een ¼ komkommer (zonder zaadlijsten) in dunne reepjes. Zet deze rechtop in mooie glazen.
Maal 1 blikje ansjovis, inclusief de olie, met 3 eetlepels olijfolie extra vergine, 1 eetlepel witte wijnazijn (eventueel extra naar smaak) en 1 teentje grofgehakte knoflook helemaal fijn tot een dip in een hakmolentje of met de staafmixer. Serveer deze bij de rauwkost.
Olijven met ansjovis en amandelkruim
Haal de ansjovis uit het blikje en snijd iedere filet in de lengte doormidden. Omwikkel je favoriete groene olijven (zonder pit) met een reepje ansjovisfilet. Maal 2 eetlepels geroosterde amandelen helemaal fijn in een hakmolentje. Haal daarna de omwikkelde olijven er rustig doorheen en leg ze in een bakje met prikkertjes.
Alles samenstellen
Maak een mooie compositie van al je borrelhapjes op een grote houten plank en serveer deze aan je gasten. Ik hoop dat jullie er net zo gaan genieten van de visborrelplank als wij deden!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious