Onlangs werd ik uitgenodigd om in het Grand Café Krasnapolsky mee te doen aan de Cake Heaven workshop. Dat klonk niet verkeerd dus daar stond ik in het onlangs verbouwde Grand Café een cheesecake met frambozen te maken. Wat trouwens een super mooie locatie geworden is. Bij binnenkomst keek de vitrine met alle zoetigheden mij ook nog eens blij aan, van eclairs tot aan macarons. Ik kreeg er zin in!
Al snel kregen we een koksbuis én koksmuts aan en mochten we zelf aan de slag met de recepten van chef patissier Peter Scholte. Zijn creaties worden namelijk geleidelijk geïntroduceerd in de zogeheten Cake Room van het Grand Café waar je dus al die heerlijkheden kunt proeven.
Het bereiden van de recepten was super leuk, al gingen er zeker wat dingen mis. Het allerleukste moment was toch wel om de al onze gerechten verspreid over de hele tafel te mogen proeven. Of het echt die van ons waren, betwijfel ik maar dat het onwijs lekker was weet ik zeker. Een van de gerechten kreeg ik dan ook maar niet uit m’n hoofd en dat was de cheesecake met frambozen.
Wat deze cheesecake anders maakt dan andere is volgens de chef patissier dat je op lage temperaturen gaart, hierdoor krijg je die hele zachte smaak. De combinatie met de frambozen maakt de cheesecake echt af. Voor zover het mogelijk was heb ik geprobeerd de cheesecake na te maken, en al zeg ik het zelf, hij komt goed in de buurt. Moet natuurlijk ook niet verwachten dat ik ‘m net zo goed kan maken als de chef patissier van het Krasnapolsky 😉
Wat je nodig hebt voor 8-10 personen:
Voor het suikerdeeg:
125gr boter
125gr suiker
250gr bloem
1 ei
3gr zout
blindbakbonen (een willekeurige pastasoort voldoet eventueel ook)
Voor de vulling:
350gr roomkaas
75gr crème fraîche
100gr suiker
1 theelepel vanillesuiker
vanillemerg van 1 vanillestokje
2 eieren
Voor de garnituur:
125gr frambozen
Voor de frambozencoulis:
250gr frambozen (ik gebruikte diepvries frambozen)
25gr suiker
Extra:
Deegroller (of lege fles)
Brownievorm 28×18 cm
Wat je gaat doen:
Bereidingstijd: 45 min – oventijd: 1 uur en 40 min – na bereidingstijd: 2 uur
De bodem
1. Verwarm de oven voor op 160 graden
2. Meng de boter met de suiker en voeg een klein beetje bloem toe. Voeg vervolgens geleidelijk de rest van de bloem en de eieren toe en tot slot het zout.
3. Meng alles goed en laat het vervolgens even rusten
4. Bekleed het bakblik met bakpapier, rol het deeg uit en verdeel dit over de bodem van het bakblik. Leg daar weer velletje bakpapier op en daar bovenop de blindbakbonen. Maak de bodem niet te dik, mocht je nog wat deeg over hebben kun je dit later afbakken en gebruiken als crunch over de cheesecake (heel lekker)
5. Zet in de oven gedurende 25-30 minuten tot de randjes bruin kleuren. Haal de blindbakbonen en het bovenste velletje bakpapier eraf en bak het deeg nog zo’n 10 minuten tot het een donkerbruine kleur heeft.
De vulling
1. Verwarm de oven voor op 120 graden
2. Meng alle ingrediënten voor de cheesecake klontvrij, bij voorkeur met een megamix maar kan ook met een handmixer.
3. Bak de cheesecake in 60 minuten af in de voorverwarmde oven. Laat deze vervolgens nog een uur in de afkoelende oven staan en laat vervolgens goed afkoelen in de koelkast.
Tip: iedere oven is natuurlijk anders, neem dus zeker wat speling in de oventijden en check het zelf waar mogelijk
De frambozencoulis
1. Doe de frambozen met de suiker en het water in een steelpannetje en breng aan de kook, laat het zo’n 5 minuten koken op middelhoog vuur.
2. Haal het mengsel door een zeef en laat vervolgens 30 minuten afkoelen
3. Serveer de cheesecake per stukje en maak af met wat coulis en wat vers fruit
Het kost even wat tijd en geduld, maar deze cheesecake met frambozen is het wachten echt waard!
Recept & fotografie: Dominique