Francesca’s Weekmenu #351 – Zomer vibes

Hola! Wij hebben onze eerste vakantieweek achter de rug in Frankrijk. Inmiddels zijn we de grens overgestoken naar San Sebastián en wat een feest is het hier! Daar ga ik vast nog veel over delen, na onze vakantie ;-). Gelukkig is het in Nederland ook lekker weer deze week, laat …

Hola! Wij hebben onze eerste vakantieweek achter de rug in Frankrijk. Inmiddels zijn we de grens overgestoken naar San Sebastián en wat een feest is het hier! Daar ga ik vast nog veel over delen, na onze vakantie ;-). Gelukkig is het in Nederland ook lekker weer deze week, laat die zon maar stralen. Vandaar dat ik ook aardig wat zomer vibes heb verwerkt in dit nieuwe weekmenu. De tip van de week gaat over bewust lekker eten op vakantie, want ik deel drie makkelijke ontbijttips waardoor je je dag op je vakantiebestemming voedzaam begint. Met een goede basis heb je een heerlijke start en blijft je lichaam (en vooral je darmflora) in balans met al dat lekkers wat je op je vakantiebestemming vindt. Want genieten hoort er natuurlijk bij op vakantie, maar ook genieten kan in balans :-D.

Eet lekker!

Maandag

Ravioli met spinaziepesto, burrata en Honingtomaten

Een heerlijke start van de week waarmee je ook heel snel klaar bent. De spinaziepesto maak je zelf en die combineer je met ravioli’s naar keuze, burrata en Honingtomaten. Wil je dit gerecht voedzamer maken, kies dan voor volkoren penne als basis.

Dinsdag

Zalmtaco’s met koolsalade, citroen en dille

Een en al zomer op je bord met deze vrolijke en frisse zalmtaco’s! Een perfecte Tex Mex maaltijd voor de zomer, want je kunt ze ook voorbereiden en koud eten. Neem ze dus gerust mee naar een picknick of het strand in een koelbox.

Meer Tex Mex recepten vind je hier.

Woensdag

Roerbakschotel met bloemkool, kikkererwten, mango en couscous

Deze roerbakschotel is heerlijk voor een doordeweekse dag waarop je snel een gezond en kruidig gerecht wilt serveren. De Marokkaanse specerijen en verse munt en koriander geven heel veel smaak aan de roerbakschotel en de mango geeft een lekker fris accent

roerbakschotel met bloemkool kikkererwten en couscous 1

Donderdag

Witlofsalade met gerookte kip, biet en sinaasappel

Deze multifunctionele salade is niet alleen een plaatje om te zien, maar ook nog eens zalig om te eten. Je kunt ‘m eten als lunch (ik persoonlijk eet deze hele schaal op als lunch, maar ik hou je niet tegen als je ‘m wit delen) of lichte avondmaaltijd met wat (volkoren) crackers of toast. Het is ook een hele leuke salade om op kleine bordjes te serveren als voorgerechtje. En stel nou dat je een picknick hebt, dan kan deze witlofsalade heel makkelijk mee.

Meer zomerse salade recepten vind je hier.

Vrijdag

Argentijnse barbecue

Vandaag steken we de barbecue weer eens aan en gaan we ‘all the way’ met deze Argentijnse barbecue. Want ik hou op z’n tijd van een goed stukje vlees van de barbecue, maar dan kleed ik het wel aan met bijgerecht. In dit geval serveer ik zelfgemaakte chimichurri bij het vlees en staan er ook gegrilde groenten en gevulde tomaten op het menu. Een heerlijke combinatie.

Zaterdag

Gazpacho met tabasco en knoflookcroutons

Ik heb al meerdere gazpacho varianten gemaakt en deze is mijn favoriet. Een klassieke gazpacho met een kruidige groentetopping, een vleugje tabasco en zelfgemaakte, grove knoflookcroutons. Fluitje van een cent om te maken en zalig om te eten.

Meer zomerse lunch recepten vind je hier.

gazpacho met tabasco en knoflookcroutons 1

Zondag

Mini pavlova’s met geroosterde rabarber en limoenroom

We zitten aan het einde van het rabarberseizoen dus die sluit ik dit jaar af met een knaller van een dessert! Namelijk mijn mini pavlova’s met geroosterde rabarber en limoenroom. Een feestje om te eten en perfect als dessert na een etentje in de tuin. Je kunt ze trouwens ook heel goed maken met verse aardbeien of frambozen in combinatie met de limoenroom.

Tip van de week! 3x Makkelijk & voedzaam ontbijten op vakantie

Ik ben meerdere jaren met een ontregelde darmflora en bijbehorende ontplofte buik thuisgekomen van vakantie. En dat had alles te maken met mijn voedingspatroon op vakantie. Want ik genoot volop, van het ontbijt tot het avondeten en at alles wat los en vast zat. Dat moest anders. Nu geniet ik nog steeds volop, maar ik begin mijn dag altijd met een voedzaam ontbijt. Geen croissantjes meer (behalve op zondag), maar een combinatie van vezels, eiwitten en gezonde vetten. Dit zorgt ervoor dat ik in balans ben en me veel beter voel. De rest van de dag let ik dan wat minder op, maar ik probeer wel voldoende groenten te eten op een dag, want ook dat helpt echt! Maar je kunt ook bij je ontbijt al wat groenten eten natuurlijk.

De basis van je voedzame ontbijt is altijd hetzelfde: combineer vezels (volkoren granen, fruit en groenten) met eiwitten (kwark, yoghurt, kipfilet of ei) met gezonde, onverzadigde vetten (olijfolie, noten of vis) en dan zit je goed. Dit zijn mijn makkelijke & voedzame ontbijttips!

  1. Neem een voedzame muesli of cruesli mee vanuit Nederland naar je vakantiebestemming. Maak bijvoorbeeld mijn muesli of koop een variant van Holie (die zakken zijn ook goed hersluitbaar). Combineer dit met een kwark of Griekse yoghurt en zoet, vers fruit dat je lokaal koopt.
  2. Begin je dag met een gebakken of gekookt ei en combineer dit met vers fruit en/of rauwkost (denk aan tomaat, komkommer en wortel) met een scheutje olijfolie, wat rauwe noten of vis. Ik vind het op vakantie altijd moeilijk om 100% volkoren brood of crackers te vinden, dus de crackers neem ik mee vanuit Nederland in een ziplock zakje en daar leg ik dan mijn eitje op.
  3. Wat ik vaak wel makkelijk kan vinden op vakantie zijn van die zakjes roggebrood. Dat brood is alleen zo uit de zak echt niet te eten (super droog). Maar als je dit roostert (in een broodrooster of in een koekenpan) gaat er een wereld voor je open! Eet dit met een eiwitbron die je lokaal vindt. Denk aan kipfilet, kaas, scrambled eggs of cottage cheese en combineer het weer met vers fruit en/of rauwkost.

Tekst: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer