5 van 1 stem

Gebakken rijst met kip (hét ontbijt van onze tiener)

45 minuten
Ontbijt
Gezond

Ons grote kind, die bijna zijn eerste jaar van de middelbare school heeft afgerond, kan verbazingwekkend goed plannen voor zijn leeftijd. Ik zeg dat niet zo vaak tegen hem, misschien ook ‘m een beetje scherp te houden, maar als hij het hier leest dan voelt dat wellicht ook wel als …

Ons grote kind, die bijna zijn eerste jaar van de middelbare school heeft afgerond, kan verbazingwekkend goed plannen voor zijn leeftijd. Ik zeg dat niet zo vaak tegen hem, misschien ook ‘m een beetje scherp te houden, maar als hij het hier leest dan voelt dat wellicht ook wel als een kleine opsteker ;-). Maar dat plannen gaat dus best aardig. Want meneer jongleert zijn huiswerk, schoolprojecten, voetbal- en judotrainingen, wedstrijden, het sociale contact met zijn vrienden en zijn game carrière als een pro. Soms heeft ‘ie zelfs nog tijd om zijn ouders te knuffelen, daardoor zouden we bijna vergeten dat hij tegelijkertijd ook een puberbrein heeft wat lijkt te werken als een zeef ;-).

Er zijn dus een aantal dingen die hij wel vergeet en goed eten is er daar één van. Het is niet dat hij niet wil eten, want hij houdt ervan, maar hij vergeet het gewoon. En voor een tiener die zoveel energie verbruikt in een week, moeten er wel voldoende voedingsstoffen in. Nou zijn wij geen ouders die de hele dag achter ons kind gaan aanrennen met bakjes eten. Ik snap ook heel goed dat hij niet op school wil aankomen met een gevulde Tupperware collectie van zijn moeder. Dus we zijn op zoek gegaan naar een paar slimme oplossingen.

Een daarvan was een nieuwe ontbijtroutine creëren met iets waar hij heel veel van houdt. Zoals gebakken rijst met kip, dat kan hij de hele dag door eten. Dus ik begon met het maken van een grote pan met een voedzame variant van gebakken rijst. Door gebruik te maken van zilvervliesrijst, extra veel groenten (maar dan wel de groenten waar hij heel blij van wordt) en kipfilet. Deze maakte ik op zondag en ik bewaarde het in een vacuümschaal in de koelkast. Het idee was dat hij dan iedere ochtend alleen een bordje hoefde op te scheppen en op te warmen. Wat echt een top ontbijt is voor een tiener. En wat denk je, het werkt al bijna een maand. Iedere ochtend staat hij er zelfs een kwartiertje eerder voor op om het te kunnen eten, omdat hij het zo lekker vindt. En we hoeven ’s ochtends nooit meer te zeuren over het ontbijt. Mission accomplished, voor nu dan ;-).

Hieronder vinden jullie het recept voor de gebakken rijst met kip. Die je natuurlijk ook als lunch of avondeten kunt eten ;-). Wij zijn in Nederland niet zo van de hartige ontbijtjes, maar in veel Aziatische landen is dit hartstikke normaal. Ik heb ook ontdekt dat het bij pubers heel normaal is, want als ze noedelsoep als ontbijt kunnen eten, gaat dit er ook wel in. Maar dan hebben ze wel meer voedingsstoffen binnen.

Voordat we gaan koken wil ik nog wel even iets belangrijks zeggen over de houdbaarheid van deze gebakken rijst met kip. Want het is algemeen bekend dat je gekookte rijst (en dus ook gebakken rijst) niet langer dan 2 dagen moet bewaren in de koelkast. Wij kunnen het thuis langer bewaren (tot 5 dagen), omdat ik de schaal afdek en vacuüm trek. Alle voedingsproducten waar je de zuurstof bij weghaalt is langer houdbaar (ik gebruik het Zwilling Fresh & Save systeem daarvoor al jaren). Maar als je dat nou niet hebt, kun je wel porties voor 2 dagen apart invriezen. Zo kun je nog steeds vooruit koken en meal preppen, maar weet je ook zeker dat je voedselveilig bezig bent.

Mijn grote kind heeft nog een lievelingsgerecht en dat is deze rijst met Surinaams gehakt en broccoli.

Ingrediënten

  • 250 gr zilvervliesrijst
  • plantaardige olie (ik gebruik zelf rijstolie, maar zonnebloem kan ook)
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • zout
  • stukje trassie ter grootte van een 10 cent muntje of 1 tl trassie pasta
  • 400 gr kipfilet of kippendijen, in blokjes
  • zwarte peper
  • 2 tl knoflookpuree
  • 1 tl gemberpuree
  • 200 gr snijbonen
  • 100 gr spitskool, fijngesneden
  • 2 zoete puntpaprika’s, in kleine blokjes
  • 150 gr mais uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 2 el sojasaus + extra
  • sap van 1/2 limoen
  • 2 el oestersaus
  • 2 stengels lente-ui, in ringetjes
  • optioneel: sriracha

Aan de slag!

  • Kook de zilvervliesrijst gaar. Liefst al eerder op de dag zodat de rijst goed kan afkoelen voordat je ‘m gaat bakken.
  • Verhit een wok of hapjespan en schenk er een royale scheut olie in. Fruit de ui met een snuf zout voor 5 minuten op laag vuur. Verkruimel de trassie erboven en bak mee.
  • Zet daarna het vuur hoger en bak de blokjes kipfilet rondom bruin met nog een snuf zout en wat gemalen zwarte peper.
  • Voeg de knoflook- en gemberpuree toe samen met de snijbonen, spitskool en paprika. Roerbak dit 5 minuten en roer daarna de maiskorrels erdoor. Blus af met de sojasaus en limoensap, zet het vuur iets lager en roer daarna de gekookte zilvervliesrijst erdoor samen met 2 el oestersaus.
  • Bak dit nog een paar minuten en schep regelmatig om. Proef tussentijds en voeg naar wens eventueel nog sojasaus, limoensap of zwarte peper toe.
  • Laat de gebakken rijst afkoelen en bewaar daarna afgedekt in de koelkast tot gebruik. Zie de notities voor mijn bewaartips. De ringetjes lente-ui bewaar je in een apart afgesloten bakje in de koelkast. Als je de rijst hebt opgewarmd, kun je er nog wat knapperige lente-ui overheen strooien. Voeg eventueel ook nog wat sriracha toe als je wel van een beetje pit houdt, of wat peper in je jeweetwel nodig hebt in de ochtend ;-).

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen of een ontbijt voor 1 persoon voor circa 5 dagen.
  • Als je dit ontbijt op zondag prept voor de rest van de week, bedenk dan vooraf goed hoe je het gaat bewaren. Zie de inleiding hierboven voor mijn tips.
  • Je kunt enorm variëren in groentesoorten. Denk bijvoorbeeld aan snijbonen, sperziebonen, doperwten, paprika, bloemkool, ui, sjalot, mais, witte kool en spitskool.
  • Voorbereiding rijst koken: 20 minuten + afkoelen + Bereiding: 20 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Reacties zijn gesloten.

5 from 1 vote (1 rating without comment)
Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer