Hartige galette met biet, gorgonzola en hazelnoten

Het ziet er prachtig uit, het is heel makkelijk om te maken, ideaal gerecht voor kliekjes en bij mij is er nog nooit eentje mislukt. Dan heb ik het over een galette natuurlijk! Oftewel een taart gemaakt van taart- of bladerdeeg die je vult met ingrediënten en daarna rondom ‘dichtklapt’. …

Het ziet er prachtig uit, het is heel makkelijk om te maken, ideaal gerecht voor kliekjes en bij mij is er nog nooit eentje mislukt. Dan heb ik het over een galette natuurlijk! Oftewel een taart gemaakt van taart- of bladerdeeg die je vult met ingrediënten en daarna rondom ‘dichtklapt’. Meestal is een galette zoet, maar je kunt er ook een heerlijke hartige galette van maken. En dat is precies wat ik deed.

Mijn hartige galette vulde ik met een mengsel van gebakken zoete aardappel met rode biet, rode ui en kruiden. Daar ging ook nog wat appel door en ik combineerde de vulling met gorgonzola én hazelnoten. Alles in het bladerdeeg en de oven deed de rest van het werk… het eindresultaat was zalig! Heerlijk voor een vegetarische doordeweekse dag, maar je kunt er net zo goed de show mee stelen tijdens een weekendborrel of een feestelijke brunch. Geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 1 galette

    • bakolijfolie
    • 600 gr mix van zoete aardappel, rode biet en rode ui, in kleine stukjes (bij sommige supermarkten verkopen ze daar een mix van, hartstikke handig)
    • 2 tl gedroogde rozemarijn
    • 2 tl gedroogde tijm of blaadjes van 3 takjes verse tijm
    • 1 friszure appel, met schil in blokjes
    • 2 el appel-ciderazijn of sherry azijn
    • zout
    • zwarte peper
    • 1 rol koelvers deeg voor hartige taart/quiche (let op: rond deeg werkt fijner dan een rechthoekige versie)
    • 75 gr gorgonzola, verkruimeld
    • 40 gr hazelnoten, grof gehakt
    • 1 ei, losgeklopt
    • serveer er eventueel bij: een frisse salade met veldsla, geraspte biet, appel en een dressing van olijfolie extra vergine en appel-ciderazijn.

Wat je gaat doen

Bereiding: 25 minuten + Oven: 25 minuten

    1. Verwarm de oven voor op 210 graden en zet een bakblik klaar.
    2. Verhit een hapjespan met 2 eetlepels bakolijfolie en bak de groentenmix 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de kruiden en appelblokjes toe en bak nog 2 minuten. Blus het geheel af met de appel-ciderazijn of sherry azijn en roer goed door. Bak nog even door tot de azijn begint te verdampen, je wilt zo min mogelijk vocht overhouden. Zet daarna het vuur uit, proef en breng goed op smaak met zout en peper. Schep het geheel daarna over in een vergiet zodat het allerlaatste vocht kan uitlekken.
    3. Rol het hartige taartdeeg, met bakpapier en al, uit op het bakblik. Prik met een vork gaatjes in het deeg.

Tip: Ik haal het deeg altijd 5 minuten eerder uit de koelkast zodat het iets op kamertemperatuur kan komen.

    1. Schep het groentenmengsel in het midden op het deeg. Maar laat rondom voldoende van het deeg vrij zodat je dat later nog over de vulling kunt leggen. Verdeel alle verkruimelde gorgonzola en de helft van de hazelnoten erover.
    2. Drapeer daarna het deeg losjes rondom over de vulling heen. Dit hoeft niet netjes, hoe ‘rustieker’, hoe mooier het eindresultaat wordt. Kwast het deeg met het losgeklopte ei en strooi daarna de resterende hazelnoten over het deeg. Dit gaat straks mooi roosteren in de oven.
    3. Bak de galette 25 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant mooi bruin is geworden. Haal daarna uit de oven, laat 5 minuten rusten en serveer. Snijd er mooie punten van en eet eventueel met een frisse salade.

Tip: Deze galette kun je ook voorbereiden en na het afkoelen afgedekt (of ingepakt) bewaren in de koelkast. Verwarm ‘m in de oven vlak voor het serveren.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer