Een rollade van vlees kennen we allemaal, maar heb je weleens gedacht aan een rollade van vis? Zoals deze zalmrollade bijvoorbeeld. Dit recept lijkt wellicht ingewikkeld, maar is het zeker niet. Vraag aan je visboer of hij het stuk zalm wil insnijden als een rollade met een flapje dat je vervolgens kunt vullen. Dan ben je tijdens het bereiden zo klaar én het is echt een pronkstuk op tafel als hoofdgerecht. Daar ga je wel de sier mee maken tijdens het kerstdiner of een ander feestelijk diner.
Voor de vulling maakte ik een pesto van zongedroogde tomaat en hazelnoot en die combineert heel goed met de zalm. Serveer er peultjes of haricot verts bij en deze gebakken aardappels. Of ga voor klassiek met een zachte aardappelpuree of deze pommes duchesse van zoete aardappel.
Ingrediënten
- 50 gr zongedroogde tomaat
- 2 takjes oregano, alleen de blaadjes
- 1 teentje knoflook
- 1 tl paprikapoeder
- 50 gr hazelnoten
- olijfolie extra vergine
- zwarte peper
- zeezout
- 150 gr kabeljauw, in kleine blokjes
- 1 stuk zalm van circa 600 gr, van de visboer, zie tip bovenin
Ook nodig
- keukenÂtouw
Aan de slag!
- Voorbereiden: De rollade kun je in de ochtend volledig voorbereiden en afgedekt in de koelkast bewaren. Bak de rollade in de oven vlak voor het diner.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak een pesto door de zongedroogde tomaat, oregano, knoflook, paprikapoeder en hazelnoten fijn te malen in een hakmolen of keukenmachine. Voeg een scheutje olijfolie toe om het smeuïg te maken en breng op smaak met peper en zout. Meng de helft van de pesto met de blokjes kabeljauw in een schaal.
- Leg het stuk zalm op je werkvlak en dep droog met keukenpapier. Bestrooi beide kanten met peper en zout. Vul de zalm met de blokjes kabeljauw met pesto. Houd een rand vrij aan het uiteinde zodat de vulling er niet uitvalt. Rol de zalm stevig op tot een rollade en bind dicht met keukentouw. Bestrijk de rollade aan de buitenkant licht met olijfolie en verdeel de rest van de pesto over de bovenkant.
- Leg de rollade in een bakblik en bak 20 - 25 minuten in de oven.
- Bereid in de tussentijd bijgerechten en serveer alles tegelijk.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 20 minuten + Oven: 20 - 25 minuten.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious