Vandaag worden er een aantal recepten uit ‘Jamie in 15 minuten’ getest in Jamie’s restaurant Fifteen in Amsterdam. Door een echte kok, een amateurkok en een kluns. Wat wordt er getest? Nou, je raadt het al, of de recepten ook echt in 15 minuten te bereiden zijn. Ik heb het 15-minuten boek ook in huis en ik vind dat Jamie smokkelt. Want de tijd gaat pas in op het moment dat je alle ingredienten en kookgerei hebt klaar gezet. En dat valt voor mij toch echt ook onder koken en niet onder een andere noemer. En hij dekt zichzelf in door te zeggen dat het de eerste paar keer meer tijd gaat kosten dan 15 minuten. En dat dat niet uitmaakt, want het is geen wedstrijd. Maar beste mister Oliver toch. Als je een kookboek schrijft waar heel groot ‘in 15 minuten’ op de cover staat dan verwachten wij als Jamie lovers dat je dat ook waarmaakt. En we vinden je recepten nog steeds net zo lekker, ook al staat er ‘in 45 minuten’ op de cover. Want daar komt het wel een beetje op neer, toch mister Oliver?
Dit recept voor kip dimsum heb ik onlangs gemaakt en, ook dit is vast geen openbaring, ik haalde het bij lange na niet om het in 15 minuten te maken. Verdubbel die tijd maar, minstens. Maar wat maakt het uit. Het is een heerlijk gerecht, lekker gezond en we hebben er enorm van genoten. En dat maakt de tijd die je eraan besteed niet meer relevant.
Wat je nodig hebt voor 4 personen:
1 blik kokosmelk (biologisch)
500gr zelfrijzend bakmeel (+ extra om te bestuiven)
2 scharrel kipfilets
150gr gemengde paddenstoelen, grof gescheurd
3el hoisin saus (+ extra om aan tafel te serveren)
1tl gemberpoeder
2 limoenen
200gr bimi
1 komkommer
1el zoutarme sojasaus
1el rijstazijn
2 handen vol verse koriander
3el sesamzaad
1 pakje ingemaakte gember (van de Chinese toko)
1 rode peper
zout
Extra nodig (buiten standaard keukengerei):
2 bamboe stoommanden van 25cm diameter
16 papieren muffinvormpjes
Wat je gaat doen:
Kook een waterkoker vol met water. Doe de kokosmelk samen met het zelfrijzende bakmeel en een flinke snuf zout in de keukenmachine. Draai dit tot een glad deeg en stort het op een met meel bestoven aanrechtblad. Rol het deeg tot een dikke worst en snijd hier 8 gelijk stukken vanaf. Stop de stukken in dubbele muffinvormpjes en zet deze naast elkaar in een stoommand. Giet circa 5cm water in een wok (check even of de stoommand niet in het water komt te staan, doe er anders nog een beetje meer bij) en zet de stoommand (met deksel erop) in de wok. Zet het vuur onder wok aan en laat de broodjes zeker 10 minuten stomen.
Snijd de kip in dunne reepjes en doe ze samen met de paddenstoelen in een schaal. Doe de hoisinsaus, het sap van een 1/2 limoen, de gemberpoeder en een snuf zout erdoor en meng goed door elkaar. Het andere stoommandje vul je voor de helft met het kipmengsel en voor de helft met de bimi. Strooi nog een beetje zout over de bimi. Zet deze stoommand onder de stoommand met de broodjes. En nu komt het. Volgens het recept van Jamie moet je de kip 5 minuten stomen totdat het gaar is. Maar bij mij duurde dat veel langer. Zeker een minuut of 12. Houd dit zelf even goed in de gaten.
Dan is het tijd voor de garnituren:
– Snijd de komkommer met een dunschiller in lange linten en meng deze samen met de sojasaus, rijstazijn en een paar blaadjes koriander. Zet deze klaar voor serveren in een bakje.
– Rooster het sesamzaad in een koekenpan zonder vet totdat ze goudbruin zijn. Zet ook klaar in een kommetje voor serveren.
– Maak nog aparte kommetjes met partjes limoen, de ingemaakte gember, de hoisin saus en rode peper in ringetjes.
Serveer de broodjes en de kip in de stoommanden en strooi hier nog wat korianderblaadjes over. En daarna gezellig en heerlijk eten met elkaar!