Pittige mini runderhamburgers met tzatziki

I love hamburgers. Niet van die kant-en-klaar verpakte varianten die platgeslagen in het schap liggen. Maar wel van de zelfgemaakte of die van de slager. Ik vind het mengen en rollen van het gehakt ook iets rustgevends hebben. Of misschien komt dat doordat ik weet wat ik later op mijn …

I love hamburgers. Niet van die kant-en-klaar verpakte varianten die platgeslagen in het schap liggen. Maar wel van de zelfgemaakte of die van de slager. Ik vind het mengen en rollen van het gehakt ook iets rustgevends hebben. Of misschien komt dat doordat ik weet wat ik later op mijn bord ga vinden en daar tijdens het bereiden al van geniet. Oftewel, het is tijd voor een recept met zelfgemaakte mini runderhamburgers! Geserveerd met een frisse tzatziki en warme tortilla’s.

Mini runder hamburgers met tzatziki en tortilla's_1

Tzatziki

Misschien wel het belangrijkste ‘export’ product van Griekenland. Op food gebied dan; de tzatziki. De basis van een tzatziki bestaat altijd uit yoghurt, komkommer en knoflook. En daar kun je nog van alles aan toevoegen. Ik beperk me altijd tot de basis en voeg daar nog een drupje vers citroensap en een scheutje olijfolie extra vergine aan toe. En een beetje peper en zout voor de smaak. De tzatziki is niet alleen lekker bij deze hamburgertjes, maar ook heerlijk op een broodje.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 1 ui
– 1tl komijnzaad
– 1/2tl chilivlokken (of meer als je voor spicy XL gaat)
– 2el broodkruim of 1 (oude) boterham die je verkruimelt, even kort laten weken in een bodempje melk
– 500gr rundergehakt
– 250gr Griekse yoghurt
– 1/2 komkommer
– 1 flink teentje knoflook
– 1tl vers citroensap
– klein scheutje olijfolie extra vergine
– 8 kleine tortilla wraps
– gemalen zwarte peper
– zeezout

Wat je gaat doen

Snipper de ui helemaal fijn. Rooster het komijnzaad en de chilivlokken een minuutje in een hete koekenpan. Voeg daarna de ui toe en bak dit 2 minuten totdat de ui glazig gaat zien. Laat dit even afkoelen.

Doe het gehakt in een grote kom en voeg het uimengsel erbij samen met het geweekte broodkruim. Breng op smaak met peper en zout. Meng dit goed door elkaar en rol er daarna kleine gehaktballetjes van. Ongeveer zo groot als een pingpong balletje. Druk de balletjes licht naar beneden met je handpalm zodat het hamburgertjes worden.

De tzatziki maak je door eerst de komkommer (zonder schil) fijn te raspen. Meng dit met de yoghurt en roer de knoflook er fijngehakt doorheen. Meng het citroensap en de olijfolie erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Mini runder hamburgers met tzatziki en tortilla's_2

Je kunt ervoor kiezen om de gehaktballetjes te braden in boter. Gebruik daarvoor een pan met dikke bodem. Of je legt ze op de BBQ. Verwarm in de tussentijd de tortilla’s in de oven of koekenpan. Of gebruik deze handige tip van Culy.

Serveer de mini runderhamburgers met de tzatziki en warme tortilla’s. Lekker met een aardappelsalade met rucola en tomaat. Of maak een doperwtenstamppotje van diepvriesdoperwten (kort blancheren) met verse munt, geraspte citroen en olijfolie.

Pak een warme tortilla en vul deze met een hamburger, een flinke dot tzatziki en een lepel van het dopwerwtenstamppotje. Geweldig lekker!

Thanks to Donna Hay voor de inspiratie.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer