Gisteravond was ik te gast bij Radio 6 in Winfrieds Woonkamer. Ik kookte daar voor de mannen gnocchi met pesto en mozzarella en ze kregen ook nog een toetje. Daarvoor maakte ik de panna cotta zoals ik ‘m in Italië heb leren maken. Uiteraard met room, maar ook met maizena in plaats van gelatine. De panna cotta wordt hier heel romig van en niet zo glibberig dik. Van de rabarber en aardbei maakte ik een fruitcompote als topping. Nog wat verse aardbeien ‘on top’ en genieten maar! Ik hoorde de mannen in de studio alleen maar ‘hmmm lekker’ mompelen dus jullie kunnen dit toetje met gerust hart maken 😉
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 175gr rabarber, geschild en in stukjes
– 125gr diepvries aardbeien of zomerfruit
– 75gr suiker
– 1tl vanille extract
– rasp van 1/2 citroen
– 25gr suiker
– 40gr maizena
– 250gr volle melk
– 250gr slagroom
– 4el verse aardbeien, netjes gesneden in kleine stukjes
Wat je gaat doen
Doe de rabarber, aardbeien, suiker, vanille extract en citroenrasp in een pan. Zet het vuur aan en blijf constant roeren totdat de suiker gesmolten is en er een laagje vocht in de pan is gekomen. Breng aan de kook, draai het vuur terug en laat zachtjes pruttelen voor een minuut of 15. Af en toe even roeren tussendoor.
Zet in de tussentijd 4 mooie glazen klaar op het aanrecht en zet het bakje met gesneden aardbeien ernaast.
Pak een tweede pan en doe hier de suiker en maizena in. Normaal gebruik ik meer suiker, maar omdat de compote al vrij zoet wordt, houd ik de panna cotta wat neutraler. Klop met een garde langzaam de melk erdoor, goed blijven kloppen zodat je geen klontjes krijgt. Daarna kun je de slagroom erdoor roeren. Zet het vuur aan op de hoogste stand en blijf kloppen met de garde totdat het mengsel wat dikker begint te worden. Zet dan gelijk het vuur uit en goed blijven kloppen, want je wilt geen klontjes. Zet daarna het vuur weer aan en klop nog even goed door totdat het net de dikte van vla heeft gekregen. Zet daarna gelijk het vuur weer uit.
Verdeel de panna cotta over de 4 glazen en schep er een royale hoeveelheid van de compote op. Versier met de stukjes aardbeien en laat iets afkoelen. Daarna dek je de glazen af en zet je ze voor minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Haal de glazen 15 minuten voordat je wilt gaan eten uit de koelkast zodat ze op temperatuur kunnen komen. Geniet ervan!
Meer rabarber inspiratie vind je hier!
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.