Zelfgemaakte kippensoep in de herfst, misschien wel een van mijn meest favoriete comfort food gerechten. Helemaal als ik een beetje grieperig ben. Vandaag deel ik met jullie mijn recept voor kippensoep met nootmuskaat en foelie die je zelf maakt, zonder toegevoegde bouillonblokjes dus. Niet dat ik anti-bouillonblokjes bent, maar zonder kan ook.
Deze kippensoep was trouwens gelijk een mooi excuus om mijn nieuwe Soup Passion kommen van Villeroy & Boch uit te proberen. Deze ‘Asia’-uitvoering heeft niet alleen handige inkepingen voor je lepel of stokjes, er zit ook nog een dekseltje op waar je garnituren op kunt serveren. De soep blijft daardoor langer warm en de garnituren blijven langer knapperig. De kommen doen het trouwens ook heel goed als je er noedels in serveert, weet ik inmiddels uit ervaring. Een overzicht van de hele collectie vind je hier.
Wat je nodig hebt voor 2 – 2,5 liter kippensoep
-
- 1 ui
- 2 stengels prei
- 2 winterwortels of een handje bospeen
- 1 hele kip (die een goed leven heeft gehad)
- 1 bos platte peterselie
- 8 takjes tijm
- 1/2 bolletje nootmuskaat
- 4 hele foelie
- 8 witte peperkorrels
- 2 laurierblaadjes
- grof zeezout
- fijn zeezout + gemalen witte peper
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 30 minuten / Wachttijd: 3 – 3,5 uur
1. Hak de ui, 1 winterwortel en 1 prei grof. Leg de kip in een hoge soeppan en doe daar de gehakte groenten bij samen met 2/3 van de bos peterselie en de takjes tijm. Vul de pan met heet water (circa 3,5 liter) totdat de kip en groenten onder staan.
2. Rasp het halve bolletje nootmuskaat erboven en roer de foelie, witte peperkorrels en laurierblaadjes erdoor. Nog een flinke snuf grof zeezout erbij en dan kan de deksel schuin op de pan. Breng aan de kook en laat op het laagste vuur circa 3 uur trekken.
3. Schep het vlees van de kip uit de pan en laat dit een beetje afkoelen. De bouillon schenk je door een zeef met daaronder een andere pan. De groenten kun je weggooien. Pluk het vlees van de kip in slierten. Dit kan met de hand of met twee vorken.
4. Schenk de bouillon terug in de soeppan en breng aan de kook. Laat circa 20 minuten inkoken en draai daarna het vuur lager. Snijd in de tussentijd de tweede stengel prei in dunne ringetjes en de rest van de wortel in kleine blokjes. Hak de rest van de peterselie grof. Voeg de prei, wortel en kip toe aan de bouillon. Laat dit nog 10 minuten pruttelen totdat de groenten beetgaar zijn. Proef de soep en breng eventueel extra op smaak met zout en witte peper.
5. Serveer de soep met gehakte peterselie en eventueel wat peper ketjap. Je kunt er ook nog wat vermicelli aan toevoegen als je dit lekker vindt. Laat deze dan de laatste 10 minuten mee koken.
Ik hoop dat jullie net zo gaan genieten van deze kippensoep als wij doen thuis! De soepkommen van Villeroy & Boch heb ik trouwens van ze gekregen en omdat ik ze zo mooi vind en prettig in gebruik deel ik dit graag met jullie. Lees hier mijn disclaimer.