Eigenlijk wilde ik deze rabarber bars vorig jaar al maken, maar op de een of andere manier is het er toen bij ingeschoten. Gelukkig is het er dit jaar wel van gekomen want deze kleine taartjes, dat zijn het eigenlijk, zijn om te smullen. Ik vind ze het meest geschikt om als klein gebakje te serveren. Bijvoorbeeld als petit fours bij de koffie of thee, of zelfs bij de high tea. Ook leuk voor een babyshower! Kortom, genoeg redenen om deze rabarber bars met die heerlijke groente, ja geen fruit zoals vele denken, te gaan maken.
Wat je nodig hebt voor 10-12 stuks
Voor de krokante bodem
- 115 gr boter
- 130 gr bloem
- 65 gr suiker
Voor de rabarber compote
- 500 gr rabarber
- 2 el rietsuiker
- water
Voor de rabarber curd
- rasp van 1 citroen
- 200 gr suiker
- 125 gr roomboter (op kamertemperatuur)
- 2 eieren
Wat je gaat doen:
Bereidingstijd: 60 min + 5 uur in de koelkast
De krokante bodem
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een brownie bakvorm met bakpapier (de afmetingen van die van mij zijn 23×23).
- Meng de boter, bloem en suiker in een keukenmachine voor een paar minuten totdat er een deegbal ontstaat. Of kneed met je handen.
- Verdeel het deeg over de met bakpapier beklede bakvorm. Bak de bodem in 20-25 minuten gaar in de oven.
Rababar compote
- Maak de rabarber schoon (zie hier een uitleg) en doe de stukjes in een pannetje met een klein bodempje water en 2 el rietsuiker. Echt maar een bodempje, anders krijg je rabarbersap.
- Breng aan de kook en laat 10-12 minuten pruttelen op laag vuur. Door te roeren valt de rabarber helemaal uit elkaar als deze gaar is. Zet dan het vuur uit.
- Houd vier eetlepels apart voor de garnering en gebruik de rest voor de rabarbercurd.
De rabarber curd
- Laat de citroenrasp, boter en suiker au bain-marie smelten.
- Zodra het helemaal gesmolten is en een goed vermengt papje, roer je de rabarber compote (behalve 4 eetlepels) erdoor.
- Klop de eieren los in een aparte schaal en schenk die daarna bij het mengsel. Roer wederom goed door. En nu moet je geduld hebben. Door de hitte zal het langzaam een dikke pasta worden. Bijna alsof je custard aan het maken bent. Blijf geregeld roeren en zorg dat het mengsel niet gaat koken. De ene keer gaat het wat sneller als de andere keer, houd rekening met 10 tot 20 minuten. Als het niet snel genoeg gaat dan kun je een beetje smokkelen, zet dan het vuur wat hoger.
- Als de rabarber curd de voor jou gewenste dikte heeft, haal je de kom (voorzichtig) van de pan af.
- Verdeel een laag van ongeveer 1 cm dik over de krokante bodem. Besmeer daar bovenop de apart gehouden rabarber compote. Dek af en zet voor minimaal vijf uur in de koelkast om op te stijven.
- Haal voor het serveren uit de koelkast en snijd in kleine stukjes.
Tip: Je houdt sowieso wat van de rabarber curd over, bewaar de curd in een afgesloten pot in de koelkast en dan is het zeker 2-3 weken houdbaar. Als je het in een volledig afgesloten en gesteriliseerde weckpot doet, dan is het nog langer houdbaar (2 maanden). Hier kun je weer van alles mee bakken (of gewoon op een broodje of scone smeren 😉 )
Deze rabarber bars zijn kleine verwennerijen waar je optimaal van mag genieten. Serveer ze op een verjaardag, als petit fours, bij een high tea of een babyshower want daar passen ze perfect bij!
Recept & fotografie: Dominique