Advocaat cheesecake met Oreo bodem

De keren dat ik advocaat eet in een jaar beperken zich meestal tot de paasdagen, maar dan ga ik ook wel gelijk helemaal los. Zo maakte ik er dit jaar samen met Wendy meringues met advocaat en pistache mee en ik wilde héél graag een advocaat cheesecake maken. Deze wens …

De keren dat ik advocaat eet in een jaar beperken zich meestal tot de paasdagen, maar dan ga ik ook wel gelijk helemaal los. Zo maakte ik er dit jaar samen met Wendy meringues met advocaat en pistache mee en ik wilde héél graag een advocaat cheesecake maken.

Deze wens combineerde ik met een ander ding dat ik op mijn lijstje had geschreven, namelijk het ultieme cheesecake recept van Miljuschka uitproberen. Als er iemand cheesecake kan bakken is het Mil wel (Wist je dat ze een cheesecakeboek gaat maken? Krijg er nu al trek van!), maar ik ben nog nooit met een recept van haar de keuken ingedoken. Ik besloot met de basis van haar recept aan de slag te gaan en maakte daar mijn eigen versie van. Eerlijk is eerlijk, wat een bizar lekker resultaat! De textuur is stevig, maar toch zacht en romig en in combinatie met de advocaat en Oreo-bodem werd het een geweldige cheesecake. Ik had stiekem nog een eetlepel cacaopoeder toegevoegd aan de bodem voor een nog intensere chocoladesmaak. Dat vind ik lekker, maar is geen must. Nou, genoeg gepraat…we gaan bakken!

Wat je nodig hebt voor 1 cheesecake

    • 2 rollen (300 gr) Oreo koekjes
    • 75 gr boter, gesmolten
    • optioneel: 1 el cacaopoeder
    • 900 gram roomkaas
    • 200 gram suiker
    • 250 gram advocaat + extra
    • 5 eieren
    • 1 eidooier
    • 50 ml slagroom
    • 1 el maïzena
    • paaseitjes voor de garnering

Wat je gaat doen

Bereiding: 20 minuten + Oven: 2 uur + Afkoelen: 4 – 8 uur + Koelen: 4 uur (oftewel: maak ‘m vast een dag eerder)

1. Verwarm de oven voor op 140 graden. Bekleed de bodem van een springvorm (24 of 26 cm is prima) met een vel bakpapier en vet de randen in met bijvoorbeeld bakspray.

2. Maal de Oreo koekjes fijn in de keukenmachine of stop ze in een ziplock-zakje en rol ze fijn met een deegroller. Meng de koekjes met de gesmolten boter en eventueel de cacaopoeder en meng goed door elkaar. Schep het mengsel in de springvorm, verdeel gelijkmatig en druk goed aan met de bolle kant van een lepel of de onderkant van een glas. Zet de springvorm in de koelkast tot het beslag klaar is.

3. Meng de roomkaas, suiker en advocaat met de (hand)mixer tot er geen klontjes meer in zitten. Klop nu een voor een de eieren erdoor. Klop als laatste de eidooier, slagroom en maïzena er snel door. Roer daarna het mengsel nog even met een spatel door om zeker te weten dat alle ingrediënten goed zijn gemengd.

4. Haal de springvorm uit de koelkast en schenk het beslag op de bodem. Schep ongeveer 10 eetlepels advocaat gelijkmatig verdeeld op het beslag. Maak eventueel een lijntje in het midden van ieder hoopje advocaat met een satéprikker, zo krijg je een hartjeseffect.

5. Zet een bak(je) water helemaal onderin de oven. Door de stoom wordt de bovenkant van de cheesecake egaal en zal minder snel breken. Zet de springvorm in het midden van de oven en bak 2 uur.

6. Na de baktijd zet je de oven uit, maar open je ‘m niet. Laat de cheesecake volledig afkoelen in de gesloten oven, dit duurde bij mij ongeveer 4 uur. Maar je kunt ‘m ook een hele nacht laten staan. Zet ‘m daarna nog 4 uur in de koelkast. Dit lijkt lang, maar komt echt enorm ten goede aan de smaak, dus gewoon doen!

7. En daarna mag je dan eíndelijk aanvallen, vlak nadat je ‘m nog even hebt versierd met paaseitjes…geniet!

Recept: Francesca, geïnspireerd op het cheesecakerecept uit het kookboek Lekker Miljuschka. Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer