Vandaag ga ik specifiek inzoomen op een product waar vrij vaak onnodig veel suiker aan wordt toegevoegd en dat is kant-en-klare sladressing. We eten sla, omdat we bewuster willen eten. Doe ik zelf ook. En die maak je dan aan met een lekkere dressing, want dan ben je goed bezig, denk je. In mijn onderzoekje voorafgaand aan dit artikel heb ik de etiketten van ongeveer 15 kant-en-klare sladressings bekeken en mijn broek zakte ervan af. Er was zelfs één dressing waarvan het hoofdbestanddeel suiker was, zelfs meer dan 30%. Dertig procent suiker dus! Dat vind ik heftig en onnodig en daarom deel ik vandaag drie zelfgemaakte sladressings met jullie.
Meer receptinspiratie? Hier vind je al mijn dressing recepten.
Laat ik wel duidelijk zijn: ik ben niet anti-suiker. Wel ben ik anti-onnodig toegevoegde suikers en dat mag wat mij betreft direct stoppen.
Daarom heb ik drie heerlijke én makkelijke recepten voor sladressing gemaakt. En de sladressing die je in de winkel koopt met 30% suiker zit er ook bij, maar dan nu dus zonder toegevoegde suikers. Mogen jullie raden welke.
Wat je nodig hebt voor een klein potje vol
Yoghurt-tuinkruidendressing
-
- 5 gr verse bieslook
- 5 gr verse dille
- 100 gr Griekse yoghurt
- 1 el olijfolie extra vergine
- 2 el water
- 1 tl citroensap
- zeezout
- zwarte peper
Mosterd-dilledressing
-
- 5 gr verse dille
- 1 el grove mosterd
- 1 el ciderazijn
- 4 el olijfolie extra vergine
- 2 el water
- 1 tl citroensap
zeezout - zwarte peper
Ranch dressing
-
- ½ sjalot
- 1 klein teentje knoflook
- 5 gr verse bieslook
- 5 gr verse platte peterselie
- 1 tl gedroogde majoraan (of gedroogde oregano)
- 1 tl paprikapoeder
- 50 ml melk
- 50 gr Griekse yoghurt
- 1 tl scherpe mosterd
Wat je gaat doen voor de zelfgemaakte sladressing
Bereiding per dressing: 5 minuten
Yoghurt-tuinkruidendressing
Hak de bieslook en dille helemaal fijn. Meng het in een kommetje met de Griekse yoghurt. Klop de olijfolie erdoor en verdun met 1 tot 2 eetlepels water. Breng op smaak met citroensap, snufje zout en zwarte peper.
Voedingswaarde voor 1 potje:
Energie: 216 kcal
Koolhydraten: 3,8 gram
Waarvan suikers*: 3,6 gram
Mosterd-dilledressing
Hak de dille helemaal fijn. Meng het in een kommetje met de mosterd en ciderazijn. Klop in een dun straaltje de olijfolie erdoor met een garde en verdun met 1 tot 2 eetlepels water. Proef en breng eventueel extra op smaak met een drupje citroensap, snufje zout en zwarte peper.
Voedingswaarde voor 1 potje:
Energie: 380 kcal
Koolhydraten: 1,4 gram
Waarvan suikers*: 0,7 gram
Ranch dressing
Meng alle ingrediënten in een hakmolen of blender. Maal circa 3 minuten tot je een romige dressing hebt. Voeg eventueel een scheutje extra melk toe als je de dressing dunner wilt maken.
Voedingswaarde voor 1 potje:
Energie: 107 kcal
Koolhydraten: 6,5 gram
Waarvan suikers*: 4,6 gram
Tip: in een goed afgesloten potje kun je deze dressings zeker 3 dagen bewaren in de koelkast.
* De suikers zoals vermeld in de voedingswaarden zijn van nature aanwezig in de ingrediënten, dus niet toegevoegd.
Extra: de makkelijkste sladressing ooit!
De bovenstaande recepten voor sladressing zijn hartstikke lekker en zo gemaakt, maar er is een nog makkelijkere manier om je salade aan te maken… Zorg ervoor dat je een goede olijfolie extra vergine en een aantal goede azijnsoorten in huis hebt. Denk aan balsamico, fruitazijn (mango, framboos of aardbei), appel-cider, tomaat of truffel. Daarmee kun je iedere salade binnen mum van tijd lekker maken. Daar heb je geen kant-en-klare dressing of toegevoegde suikers voor nodig.
Bewaar deze recepten op Pinterest!
Wil je deze recepten opslaan zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Recepten & fotografie: Francesca
Bekijk hier al mijn recepten voor zelfgemaakte dressings en sauzen.