Vorige week gaf ik samen met Rutger Bakt een Philadelphia Cheesecake Masterclass aan 5 enthousiaste duo’s in Den Haag. Wat een geweldige dag is dat geweest! Vandaag laat ik jullie zien hoe inspirerend deze dag was, wat de deelnemers voor cheesecakes gemaakt hebben tijdens de bake-off, deel ik al onze tips voor een gebakken cheesecake en eindig ik met een aantal recepten, inclusief een goed basisrecept. Zo tover jij deze Kerst ook een perfecte cheesecake op tafel.
De Philadelphia Cheesecake Masterclass
Laat ik beginnen met het mooie filmpje wat is gemaakt van de dag, ik krijg na het zien gelijk weer zin om aan de slag te gaan! De dag begon met de technische masterclass door Rutger. Hij behandelde alle aspecten van de gebakken en ongebakken (no-bake) cheesecake en daarna mochten de duo’s zelf aan de slag tijdens de bake-off.
We hadden ervoor gezorgd dat er een enorme tafel met ingrediënten voor ze klaar stond waaruit ze mochten kiezen. Eerst maakten ze mini no-bake cheesecakes en bepaalden daarvoor zelf de smaak van de bodem, vulling en topping. Aan creativiteit geen gebrek, kijk eens hoe mooi ze zijn geworden.
Het laatste onderdeel was de decoratie van een gebakken cheesecakes. Deze hadden we al voorbereid (oftewel ik had ze thuis vast gebakken) en de duo’s gingen aan de slag binnen het kerstthema. Het werden echt plaatjes, Rutger en ik waren flink onder de indruk.
Na onze jurering werd er één duo de winnaar! Moniek & Claudia wonnen daarmee een in een zelfgekozen kleur en daarnaast ging iedereen de deur uit met een Philadelphia Christmas Box én natuurlijk hun eigen cheesecakes.
Tips voor een perfect gebakken cheesecake
Tijdens de masterclass hebben we alle tips gedeeld waarmee je een perfect gebakken cheesecake maakt en die deel ik hieronder ook met jullie! Daar krijg je ook het basisrecept voor een gebakken cheesecake bij, die staat helemaal onderaan. Ben je benieuwd naar de tips voor ongebakken (no-bake) cheesecakes? Die vind je in dit artikel van Rutger!
-
- Gebruik voor je cheesecake een goed afsluitbare springvorm. Bekleed de bodem met bakpapier en vet de zijkanten in met bijvoorbeeld bakspray of boter. Je kunt de zijkanten eventueel ook bekleden met bakpapier.
- Voor een gebakken cheesecake kun je variëren met diverse bodems. Kies voor een koekje dat je eerst maalt (niet te fijn) en meng deze met boter. Een verhouding van 175 gram koekjes met 40 – 50 gram boter gaat meestal goed.
- Meng de gesmolten boter goed door de gemalen koekjes heen en stort daarna in de bekleedde springvorm. Verdeel gelijkmatig en druk daarna aan. Dit kan met een lepel of, nog makkelijker, met een glas met platte bodem. Dan kun je goed druk uitoefenen.
- De bodem kun je afbakken, zoals in het basisrecept is genoemd hieronder, of in de koelkast zetten tot je vulling klaar is. Als je de bodem afbakt is het wel belangrijk dat je de springvorm eerst helemaal laat afkoelen.
- Zorg voor de vulling dat je ingrediënten altijd op kamertemperatuur zijn. Anders is de kans op klontjes groot en dat wil je niet in je cheesecake.
- Gebruik een (hand)mixer om je vulling te maken.
- Klop de Philadelphia roomkaas eerst even kort door voordat je de overige ingrediënten toevoegt. Dit zorgt ervoor dat je vulling romiger wordt.
- Voeg dan de overige ingrediënten toe zoals bijvoorbeeld suiker, een smaak extract (denk aan vanille), rasp van een citroen, sinaasappel of mandarijn en eventueel nog iets van yoghurt, crème fraîche of sour cream. Dit geeft een fris accent aan je vulling.
- Als laatste komen de eieren en eidooiers erbij. Klop dit zeker niet te lang duur, want je wilt geen lucht erin kloppen. Gebruik daarom ook de klopper van je mixer (als je die hebt) en stop zodra de vulling net gemengd is.
- Door de vulling kun je daarna ook nog extra’s roeren. Denk aan stukjes chocolade, vruchten als bessen of kruidnoten in het sinterklaasseizoen.
- Schep daarna de vulling in de springvorm en strijk glad.
- De oven heb je inmiddels voorverwarmd op 130 graden (onder- en bovenwarmte). Bak een cheesecake vooral niet op een te hoge temperatuur, want dan kan deze gaan rijzen of scheuren. Zet onderin de oven een bakje met kokend heet water, de stoom die daarvan afkomt zorgt ervoor dat de cheesecake mooier gaart en niet gaat scheuren.
- Bak de cheesecake in circa 1 uur en een kwartier gaar in de oven. Open in die tijd de oven niet.
- Je kunt daarna de oven even openen om te kijken of de cheesecake gaar is. Beweeg daarvoor de springvorm zachtjes op en neer (met ovenhandschoenen). Als de buitenkant stevig is en de binnenkant nog een beetje wiebelt is de cheesecake goed. Inmiddels weet ik bij mijn oven dat 1 uur en een kwartier een goede tijd is en hoef ik de garing niet meer te checken. Maar iedere oven is anders, dus het is belangrijk om dit voor je eigen oven uit te zoeken. Het kan best zijn dat jouw oven een kwartiertje langer nodig heeft.
- Ik laat na het bakken de oven altijd nog 2 uur dicht zodat de cheesecake rustig kan afkoelen. Daarna haal ik ‘m eruit en laat ‘m volledig afkoelen op het aanrecht.
- De laatste stap is om de springvorm af te dekken en in de koelkast te zetten. Minimaal voor 6 uur, maar liever nog een hele nacht.
- Daarna is je cheesecake klaar voor de topping en daarmee kun je echt alle kanten op. Denk aan vers fruit en slagroom, een vruchtencoulis of ganache. Varieer met koekjes, chocolade, macarons, meringue, sprinkles en meer. Je kunt echt alle kanten op!
Recepten
Ga je zelf aan de bak na het lezen van de tips, kijk dan hier op de site van Rutger voor het basisrecept van de gebakken cheesecake.
Rutger en ik hebben ook nog twee hele mooie kerst cheesecakes voor jullie in de aanbieding! Hier vind je zijn recept voor een Winterse Philadelphia cheesecake met stoofpeertjes en hier vind je mijn recept voor een no-bake witte chocolade cheesecake met cranberry’s en een vleugje rozemarijn.
Heel veel bakplezier!
Dit is een samenwerking met Philadelphia. Lees hier mijn disclaimer.