Wanneer er bij ons thuis een brunch wordt georganiseerd, domineren de hartige gerechten op tafel. Uiteraard sluiten we heus wel af met een zoet dessert, maar verder gaan we voor hartige hapjes, salades, heerlijk brood en gerechten met ei. Deze keer wilde ik een spectaculair gerechtje met ei op tafel toveren wat makkelijk te maken is, maar ook intens van smaak én verrassend. Nou, gelukt hoor! Het werden deze huevos rancheros brunchpotjes, zijn ze niet geweldig voor een brunch of lunch? Wij kunnen hier zelfs heel goed mee ontbijten ;-).
Mijn Tex Mex brunchversie van huevos rancheros
Huevos rancheros is van oorsprong een Mexicaans ontbijtgerecht met onder andere bonen, tomaat en ei. Voor deze brunchpotjes hield ik de basis van het recept intact, maar ging daarna een beetje Tex Mex freestylen. Goed om te weten vooraf dus dat niet het originele recept is voor huevos rancheros.
In de kleine ovenschaaltjes legde ik een tortilla wrap wat het bakje werd voor de vulling. Dat bleek een topidee te zijn, want na het bakken en verder vullen kun je de tortillabakjes heel makkelijk uit de ovenschaaltjes halen en verder eten met mes en vork.
De vulling bestaat onder andere uit zwarte bonen, die ik op smaak bracht met salsa, ei en een frisse topping van tomaat, ui, limoen en koriander (pico de gallo). Nog wat blokjes avocado erbij, en voor de liefhebbers het flesje hete pepersaus en je zit met een grote glimlach aan de brunch. Beloofd 🙂
Ingrediënten
- 200 gr zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
- 1 potje Santa Maria Chunky Wrap Salsa Mild
- 4 Santa Maria Mini Tortilla wraps
- 4 eieren
- 12 cherrytomaten
- ½ ui
- 1 limoen
- bosje verse koriander
- zeezout
- ½ avocado
- 1 flesje Santa Maria Hot Pepper Sauce
- optioneel: geraspte cheddar
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet 4 mini ovenschaaltjes klaar.
- Meng de zwarte bonen in een kom met 3 eetlepels (circa 1/3 van het potje) van de salsa.
- Leg in ieder ovenschaaltje een tortilla en druk deze iets in het bakje zodat er bakjes ontstaan. Verdeel de zwarte bonen over de 4 schaaltjes.
- Tip: Overgebleven tortilla wraps kun je perfect invriezen.
- Breek heel voorzichtig in ieder schaaltje een ei, houd de dooier daarbij heel. Zet de schaaltjes daarna in de oven en bak ze 10 minuten zo en daarna nog 10 - 15 minuten afgedekt met een vel aluminiumfolie. Zo kan het ei garen, maar verbranden de tortilla’s niet.
- Snijd in de tussentijd cherrytomaten en ui zeer fijn. Meng de cherrytomaten met 1 eetlepel fijngesneden ui, kneepje limoensap, 1 eetlepel fijngehakte koriander en een snuf zeezout in een kom.
- Snijd de avocado in kleine blokjes en meng met wat limoensap in een kommetje.
- Tip: Ik koos voor blokjes avocado, maar guacamole smaakt hier ook lekker bij.
- Garneer de huevos rancheros brunchpotjes met de pico de gallo topping, blokjes avocado en wat fijngehakte koriander voordat je ze serveert. Vergeet de hete pepersaus niet op tafel te zetten, die smaakt hier top bij!
- Tip: Voor de echte kaasliefhebbers: strooi ook nog wat geraspte cheddar over het ei nadat de brunchpotjes uit de oven komen.
Notities
- Met dit recept maak je voor 4 huevos rancheros brunchpotjes voldoende voor 4 personen als brunchgerecht.
- Bereiding: 15 minuten + oven 20 - 25 minuten
- Overgebleven tortilla wraps kun je perfect invriezen.
- Ik koos voor blokjes avocado, maar guacamole smaakt hier ook lekker bij.
- Voor de echte kaasliefhebbers: strooi ook nog wat geraspte cheddar over het ei nadat de brunchpotjes uit de oven komen.
Geniet van dit lekkere recept ! Wil je nog meer Tex Mex receptinspiratie? Neem dan een kijkje in mijn Tex Mex receptendatabase.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious