Het is nu dan toch echt bijna Kerst en ik sluit mijn kerstrecepten vandaag af met een heerlijke kerstcocktail! Een sherry cocktail om precies te zijn, en daar schijn je ook nog een winterglow van te krijgen. Is dat even mooi meegenomen ;-).
Tijdens onze grote kerstshoot dit jaar had ik onder andere hulp van Bo die met mij aan het koken was én verantwoordelijk was voor de kerstcocktails dit jaar. En dat cocktails shaken gaat haar bijzonder goed af, kan ik je verklappen. We gingen aan de slag met sherry, want ik had net een fles Palomino Fino van Tio Pepe thuis ontvangen om uit te proberen. Een droge, frisse sherry die je normaal bij tapas of vis- en schelpdieren zou serveren. Maar dus ook goed als basis voor een sherry cocktail kan dienen. Even dachten we nog aan een Sherry Sour, maar tijdens het mixen gingen we toch een hele andere kant op. Met sinaasappelsap, een mooie balans tussen zoet en zuur en een vleugje kruidnagel werd dit echt een zalige kerstcocktail.
Tip: Je kan deze cocktail ook met andere sherry’s maken, maar de smaak wordt wel anders afhankelijk van de sherry. Ga niet zoeter dan een medium dry in ieder geval. We hebben de cocktail ook geprobeerd met een manzanilla en dat was ook lekker, iets frisser!
Wat je nodig hebt voor 4 kleine kerstcocktails (verdubbel het recept voor grote glazen)
-
- 100 ml vers sinaasappelsap (van circa 1 perssinaasappel)
- 100 gr suiker
- 15 hele kruidnagels
- 240 ml droge sherry (bijvoorbeeld Palomino Fino van Tio Pepe)
- 2 (circa 60 gr) eiwitten (wij gebruikten het gepasteuriseerde eiwit van Two Chicks)
Oh, en mocht je je afvragen wat die citroen voor functie heeft op de foto of in het recept… dat vragen wij ons ook af ;-). Deze is per ongeluk op de foto erbij gekomen en heeft verder geen rol.
Wat je gaat doen
Bereiding: 20 minuten
-
- Snij met een dunschiller wat sliertjes van de schil van de sinaasappel af en bewaar voor de garnering.
- Pers de sinaasappel uit boven een steelpan en voeg de suiker en kruidnagel toe. Verhit het sinaasappelsap op middelhoog vuur tot de suiker is opgenomen. Haal van het vuur en laat helemaal afkoelen.
Tip: Dit kan je prima een dag van tevoren al doen en afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik.
-
- Doe de sherry, eiwitten en het gesuikerde sinaasappelsap bij elkaar in een grote maatbeker. Mix met een staafmixer tot het schuimig is. Niet te lang, dan duurt het even tot het schuim weer is ingezakt namelijk. Je kan de cocktail natuurlijk ook in een mooie shaker shaken, dan zou ik het wel in 2 delen shaken.
- Schenk de Winterglow Sherry Cocktail in mooi cocktailglazen en garneer met wat sinaasappelschil.
Nog 5 extra kerstcocktails, zowel met als zonder alcohol
Omdat je nooit genoeg inspiratie voor kerstcocktails kunt hebben, vind je hieronder nog 5 van mijn favoriete cocktails voor de feestdagen. Zowel met als zonder alcohol.
-
Blood Orange Mocktail Mojito
Alcoholvrije cocktail met bloedsinaasappelsap (nu in het seizoen!), Royal Club Natural Soda Blood Orange & Ginger en munt.
-
Winter Sangria
Een waanzinnige winter sangria met rode wijn, Licor 43 Baristo, vijg, granaatappel en peer. Tip: ik heb ook nog een heel leuk recept voor een alcoholvrije ontbijt sangria.
-
Kerstcocktail met mandarijn en rozemarijn
Prachtig voor in een champagneglas is deze kerstcocktail met mandarijnlikeur, Moscato d’Asti, rozemarijn en gedroogde cranberries.
-
Cranberry Cinnamon Mocktail
Nog een mocktail in dit lijstje. Deze keer met sinaasappelsap, cranberrysap, ginger ale, cranberry, rozemarijn en kaneel. Heerlijke combi!
-
‘Passionate About Coffee’ Koffiecocktail
Heerlijk om nog even rustig na te tafelen na het kerstdiner. Maak dit moment extra bijzonder met deze koffiecocktail van koffie-ijs, Licor 43 Baristo en passievrucht.
Recepten: Bo & Francesca, Fotografie: DeedyLicious, Bo en Francesca
Voor het recept van de Winterglow Sherry Cocktail hebben we een product gebruikt dat ons gratis is toegestuurd. Lees ook hier mijn disclaimer.