Ik wilde heel graag eens zelf de ‘echte’ Chinese zoetzure kip met rijst maken. Niet alleen maar met stukjes kip in een zoetzure saus. Maar met malse stukjes kip die eerst krokant gebakken zijn voordat ze in de saus gaan. Die dus. Nou daar had ik wat hulp bij nodig, want ik ben niet zo erg thuis in de Chinese keuken. Ik deed daarom onderzoek online en kwam terecht op de mooie blog van Nagi, haar recept was precies wat ik zocht. Met een paar kleine aanpassingen hier en daar ging ik aan de slag.
Het eindresultaat was zó lekker! Ik moest mezelf echt inhouden om niet gelijk een hele portie op te eten nadat we de foto’s hadden gemaakt. Ik deel daarom het recept heel graag met jullie op deze comfort food-vrijdag. Laat het jullie net zo goed smaken!
Wat je nodig hebt voor 4 personen
-
- 300 gr basmatirijst
- 400 gr kipfilet, in grove blokjes
- zeezout
- 1 ei, losgeklopt
- 40 gr maïzena + 1 el
- arachideolie
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 ui, in grove stukken
- 1 groene paprika, in grove stukken
- 1 rode paprika, in grove stukken
- 70 ml appel-ciderazijn (deze blijft mijn grote favoriet)
- 3 el ketchup
- 1 tl Lee Kum Kee premium light sojasaus
- 1 tl Lee Kum Kee premium oestersaus
- 50 gr rietsuiker
- 250 gr ananas uit blik met eigen sap (ik gebruik de blikjes van Fairtrade), ananas in grove stukken en sap bewaard
- 3 lente-ui, in plakjes
- ook nodig: plastic ziplock-zakje
Dit recept bevat relatief veel toegevoegde suikers, die horen er namelijk in. Het is niet mogelijk om dit te vervangen en voor een keer vind ik dat persoonlijk ook helemaal niet erg.
Wat je gaat doen
Bereiding: 45 minuten
1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
3. Meng de blokjes kipfilet met een snuf zout en het losgeklopte ei in een kom. Haal daarna de blokjes uit de kom, klop overtollig ei af en leg ze in het ziplock-zakje. Strooi de 40 gr maïzena erbij en sluit het zakje. Schud deze daarna heen en weer totdat alle blokjes kip rondom een maïzenalaag hebben.
Maizena wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken voor deze toepassing. Het zorgt ervoor dat de kip aan de buitenkant lekker krokant wordt, maar mals vanbinnen blijft.
4. Verhit een wok of (grote) hapjespan en schenk er 4 el arachideolie in. Bak de blokjes kip rondom bruin, ze hoeven niet te garen, haal weer uit de wok en verdeel op de bakplaat. Doe dit eventueel in delen als je pan niet groot genoeg is. Zet de bakplaat daarna in de oven en bak nog 15 minuten tot de kip gaar en mooi krokant en bruin van buiten is.
Let op: het bakken van de kip in de pan kan gaan spetteren. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om de kipblokjes te frituren als ze ‘gecoat’ zijn met de maïzena. Je hoeft de oven dan niet meer te gebruiken.
5. Maak je wok schoon met keukenpapier en schenk er een scheutje olie in. Bak de knoflook en ui tot ze gaan geuren en voeg dan de stukken paprika toe. Bak nog 2 minuten. Zet het vuur iets lager en voeg appel-ciderazijn, ketchup, sojasaus, oestersaus, rietsuiker en 3 el ananassap uit het blik toe. Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Meng 1 el maizena met 2 el koud water tot een papje en roer daarna ook door de saus. Laat langzaam pruttelen tot de saus iets is ingedikt. Roer als laatste de stukken ananas erdoor.
6. Haal de kip uit de oven en roer de blokjes door de saus. Serveer de zoetzure kip met witte rijst en garneer met plakjes lente-ui.
Recept: geïnspireerd door RecipeTin Eats, Fotografie: DeedyLicious