Ik dacht dus altijd dat pindasaus en satésaus hetzelfde waren. Maar er moet natuurlijk een reden zijn waarom het twee verschillende woorden zijn, dus daar ben ik eens ingedoken. Om erachter te komen dat de betekenis dus wel verschilt. Even heel simpel uitgelegd: satésaus kan iedere saus zijn die je met, bij of over je saté serveert. Dus of dat nou een ketjapsaus, hete ketchup, chilimayonaise of pindasaus is, maakt niet uit. Het feit dat het in de buurt van je satéstokje ligt, maakt dat het satésaus is.
En dan de pindasaus, dat is dus een saus gemaakt van pinda’s. Die kun je zo dik of dun maken als je zelf wilt en er zijn tig variaties van in de wereld te vinden. Afhankelijk van je smaak en het gerecht waar je het bij gaat serveren kun je ook weer variëren. Vandaag deel ik met jullie mijn basisrecept voor een pindasaus waar wij thuis heel gelukkig van worden. Die we serveren bij saté, maar ook in combinatie met gegrilde kip en wraps (komt binnenkort een recept voor), als dipsaus of als saladedressing. Voor de dressing maak ik ‘m dan wel iets dunner, maar dat is een kwestie van extra kokosmelk en limoensap toevoegen tot je de consistentie goed vindt. Aan de slag!
Ingrediënten
- ½ sjalot, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, uitgeperst of geraspt
- 1 cm gember, geraspt
- ½ rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
- zonnebloemolie
- 350 gr pindakaas met nootjes, ik gebruik altijd 100% pindakaas
- 1 blik kokosmelk (bijvoorbeeld van Fairtrade) 400 ml
- sojasaus
- 1 limoen
- sambal oelek
Aan de slag!
- Verhit een steelpan en fruit de sjalot, knoflook, gember en rode peper 2 minuten in 1 eetlepel zonnebloemolie terwijl je blijft roeren. Let op dat het niet bruin aanbakt.
- Zet het vuur laag en schep de pindakaas in de pan. Schenk 200 ml kokosmelk in de pan en roer rustig door. Beoordeel de dikte en schenk extra kokosmelk in de pan als je de saus dunner wilt. Voor deze pindasaus op de foto heb ik 300 ml gebruikt.
- Roer 1 eetlepel sojasaus erdoor en een kneepje limoensap. Voor de liefhebbers van pit, roer er naar smaak ook wat sambal oelek door. Proef gewoon goed en dan vind je vanzelf jouw ideale smaakcombinatie. Voor mijn pindasaus voegde ik 2 eetlepels sojasaus, sap van ½ limoen en 2 volle theelepels sambal oelek toe.
Notities
- Met dit recept maak je 1 flink bakje vol.
- Bereiding: 10 minuten.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious