Het voelt alsof mijn avontuur naar Slovenië al heel lang geleden heeft plaatsgevonden terwijl het eigenlijk pas twee maanden geleden is. De herinneringen staan echter nog heel vers in mijn geheugen. In vier dagen hebben we ontzettend veel van dit prachtige land mogen zien en zo hebben we een deel van Slovenië goed leren kennen.
Nu kan ik begrijpen dat je je afvraagt wat er allemaal te doen is in Slovenië. Voordat ik erheen ging kon ik mij daar namelijk ook geen voorstelling van maken. Al eerder nam ik jullie mee naar de lekkerste wijnen en restaurants van Slovenië en de fijnste accommodaties, maar naast eten en slapen zijn er ook nog een hoop andere dingen te beleven. Ik verzamelde de leukste to do’s voor jullie per regio en deze zijn uiteraard over het algemeen culinair getint, hoe kan het ook anders.
Gorensjka regio: duik in de wereld van de bijen
We begonnen onze reis in de Gorensjka regio van Slovenië. In het dorpje Lesce gingen we op bezoek bij het bijenhouders educatie centrum. Hier wordt, de naam zegt het al, educatie gegeven over het houden van bijen en kun je workshops volgen. Deze zijn zeer uiteenlopend, van het maken van honing tot aan het schilderen van de traditionele bijenhuisjes. Wij kregen een korte rondleiding waarin ik veel te weten ben gekomen over de bezige bijen. Zo blijkt dat deze uitspraak niet zomaar is, de bijen zijn ontzettend bezig en wel om ons in veel goeds te voorzien. Wat weetjes over bijen en honing die ik heb verzameld:
- Om 1 kilo honing te maken moeten de bijen vier miljoen bloemen bezoeken en een afstand vliegen die gelijk staat aan vier keer de wereld rond
- Zonder bijen zouden er niet zoveel verschillende soorten fruit, groente en gekleurde bloemen zijn
- Een bijenkolonie is zo groot als een kleine stad met 30.000 tot 60.000 inwoners
- De koningin bij is de enige die eitjes legt, en wel zo’n 2.000 per dag
- De Carniolan honingbij is een van oorsprong Sloveens bijenras en het een na grootste ras ter wereld
- Als alle bijen zouden overlijden is er binnen vier jaar niet voldoende voedsel meer voor de wereldbevolking
Uit alle informatie die we kregen werd duidelijk dat de bijen, voornamelijk door het gebruik van pesticiden, bedreigd worden in hun bestaan. Vandaar dat ze in Slovenië, waar het houden van bijen al eeuwenlang vertegenwoordigd is, hier veel aandacht aan schenken. Dat bijen zo belangrijk voor ons zijn en bedreigd worden in hun bestaan is bekend, maar heeft niet altijd de aandacht die het verdiend. Zo’n educatiecentrum voor het houden van bijen is dus belangrijk voor ons allemaal.
Daarnaast geven de bijen ons ook de overheerlijke honing. Wist je dat hier heel veel verschillende soorten van zijn? Tijdens de rondleiding krijg je te weten hoe honing vanaf het ontstaan bij de bijen uiteindelijk in het potje beland en natuurlijk mag je de verschillende soorten honing ook proeven. Nog wat weetjes over honing:
- Hoe donkerder de honing hoe meer aroma
- Goede honing herken je door labels te lezen, waar komt het vandaan en hoe is het gemaakt?
- Als honing hard wordt, is het juist een teken dat je goede honing hebt aangezien dit een natuurlijke reactie is. Wanneer dit gebeurt laat het dan niet in een hogere temperatuur dan 40 graden vloeibaar worden. En zet de honing zeker niet in de magnetron of in de zon
- Doe pas honing in je thee als deze drinkbaar is (anders wordt het bitter)
Als je in Slovenië bent en in de Gorensjka regio raad ik je zeker aan eens langs het bijencentrum te gaan om met je eigen ogen te zien hoe het houden van bijen eraan toe gaat. Je hoeft trouwens niet bang te zijn, want de Sloveense bijen steken niet.
Ontdek de stad met geschiedenis: Radovljica
Natuurlijk kun je naar een grote bekende stad in Slovenië gaan zoals Ljubljana, waar vast en zeker veel te beleven valt. Onze voorkeur ging deze reis uit naar de kleine, authentieke stadjes van Slovenië waar het niet stikt van de toeristen en je echt een beeld krijgt van het land. Zo kwamen we in Radovljica, een stad met geschiedenis, want de sporen uit de Eerste Wereldoorlog zijn daar nog te zien. Vanuit het toerismebureau worden gratis rondleidingen door het stadje georganiseerd waar ze je alles vertellen over de stad en haar geschiedenis.
Gelukkig is tijdens de oorlog niet alles verloren gegaan, want het prachtige statische gebouw midden op het grote plein in Radovljica is bewaard gebleven. In dit gebouw is nu een restaurant en een kleinschalig museum waar nog traditionele gembercake gemaakt wordt. Die niet echt bedoeld is om op te eten, jammer hè, maar vooral om te versieren en cadeau te geven. Al 300 jaar geleden werd het als geschenk gebruikt, vaak als teken van liefde door de hartjesvorm. Je kunt in het museum zelf je eigen gembercake versieren en natuurlijk maakten wij een souvenir voor Francesca die thuis op de bank zat!
Als je trouwens nog niet genoeg hebt gekregen van alle informatie over bijen kun je in Radovljica ook naar het bijenmuseum.
Op avontuur in de Soca Valley
Ik vertelde al eerder over de pracht van de Soca Valley, en dan doel ik voornamelijk op de natuur. Op de grens van Italië zijn er in dit bergachtige gebied zoveel mooie uitzichten. Maar naast genieten van het uitzicht kun je hier ook veel activiteiten ondernemen. Zoals parasailen, mountainbiken, bergwandelen etc. Vele mensen komen naar dit gebied voor deze activiteiten. Helaas hadden wij daar nu geen tijd voor, dus genoten we maar van het uitzicht.
Waar we gelukkig wel tijd voor hadden, was het bezoeken van een traditionele kaasmakerij in de bergen. Alhoewel ik dit proces in de bergen al een keer heb mogen ervaren, was het toch weer heel interessant te zien hoe zo’n kaas ontstaat. Als je in de Soca Valley verblijft is het zeker een aanrader zo’n kaasmakerij te bezoeken zodat je het proces eens van dichtbij ziet. Hier kun je het beste naar vragen in het hotel waar je verblijft, de meeste kaasmakers hebben namelijk geen internet. En als je dan gaat, vergeet dan natuurlijk niet die overheerlijke kazen ook te proeven!
Brda & Vipava: genieten in de wijn- en olijfolieregio’s
Verder naar het zuiden vind je verschillende wijnregio’s in Slovenië. Zoals Brda en Vipava. Je hebt er nog veel meer, maar deze bezochten we voor deze reis. Op een dag begonnen we al om 10.00 uur ’s ochtends met wijnproeven en dat ging door tot 23.00 uur ‘s avonds, dus voor deze trip waren twee wijnregio’s wel even genoeg. Voor die andere komen we wel een keertje terug 😉
Zeker een van de leukste to do’s in Slovenië is wat ons betreft dan ook het proeven van wijn. In mijn blog over de lekkerste restaurants en wijnen van Slovenië vertelde ik je al meer over de wijnproeverijen. Wat ik daar nog niet vertelde is dat naast wijn er ook veel olijfolie in deze regio’s geproduceerd wordt. In het dorpje Smartno waar wij waren, heel leuk om te bezoeken overigens, kun je ook een heuse olijfolieproeverij incl. hapjes houden bij Hisa Kulture. Zeker leuk en leerzaam om te doen! De site is trouwens in het Sloveens, maar je kunt gewoon bellen want ze spreken uitstekend Engels overal in Slovenië.
Een must see in Slovenië: de grotten van Postonja
Je kunt Slovenië eigenlijk niet bezoeken zonder de beroemde grotten van Postojna gezien te hebben. Dit karstgrottenstelsel in de plaats Postojna is met een lengte van 20.570 meter de langste grot van Slovenië en de op één na grootste druipsteengrot ter wereld. Deze waanzinnige creatie van de natuur is adembenemend om te zien. Om dit te ervaren vind ik dat je het echt met eigen ogen moet zien en de verhalen van het ontstaan erbij moet horen. Dit is trouwens de enige plek, en logisch ook, waar het onwijs toeristisch was dus bereid je daar even op voor. Oh en het is maar 10 graden in de grot, dus trek wat warms aan!
Dit was alweer de laatste blog over mijn avontuur in Slovenië. Nu ben ik heel benieuwd of jullie net als ik stiekem al een beetje verliefd zijn geworden op dit mooie en veelzijdige land? De prachtige foto’s (m.u.v. de grotten van postojna want daar mag je geen foto’s met flits maken, daarvoor dank aan Shutterstock) zijn gemaakt door Deedylicious met wie ik samen door reisde. Onwijs bedankt daarvoor!
Voor deze reis ben ik uitgenodigd door Mijn Slovenië. Vanuit eigen enthousiasme deel ik mijn ervaringen met jullie. Als je na mijn to do tips nog nieuwsgierig bent naar wat er nog meer te beleven valt in Slovenië, wat ik me zomaar heel goed voor kan stellen, kun je eens een kijkje nemen op Mijn Slovenië waar ze je nog veel meer weten te vertellen.