Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden. Vandaag geef ik het woord aan Tim voor zijn tintelende Australische kip!
“Yes!”, dacht ik toen ik de Grandprix van Australië toegewezen kreeg. Het land van Daniel Ricciardo is een BBQ-land bij uitstek, dus hoe moeilijk kon het zijn?! Nou, NEWSFLASH; ‘de’ Australische keuken bestaat niet! Wat Kangoeroe, Meat Pie, Fish & Chips maar nergens Chicken te bekennen! Na uren Googlen had ik nog niks. Deze quote vat het wel lekker samen; “De basis voor de Australische keuken ligt in die van de Engelsen, maar dan een slechte uitvoering daarvan”. Lekker dan.
Een typisch Australisch gerecht dat ik als basis kon nemen voor mijn FormuleKip recept was er dus niet echt. Maar na een uurtje mediteren en twee biertjes openbaarde het zich alsnog: juist omdat Australië geen noemenswaardige eigen keuken had, werd het wereldkampioen copy-pasten van andere keukens. Oftewel: fusion! Dus eigenlijk kan ik gewoon alles gebruiken wat ik wil, en we noemen het ‘Mod Oz’ (Modern Australian Cuisine). ? Problem solved!
Ik ga voor een frisse basissmaak met verse blaadjes citroenmirte. Een veelgebruikt ingrediënt onder de originele bewoners van Australië, de Aboriginals. Niet te krijgen hier trouwens, dus dan doen limoenbladeren ook het werk. Maar het mag niet lafjes worden, we gaan immers geen kunstschaatsen kijken straks, dus voor een serieuze bite maken we een peperolie op basis van de Tasmaanse Bergpeper en de szechuan peper omdat het kan en elkaar goed versterkt. De Tasmaanse bergpeper groeit trouwens aan een plant die in de bush van Tasmanië en Zuid-Oost Australië voorkomt. En kan je wel hier in Nederland kopen, wel zo handig. Daar gaan we de wings mee aflakken. En om maximaal indruk te maken, gaan we de kip een nachtje in de karnemelk marineren, alleen omdat Daniel Ricciardo sinds dat hij weg is bij Redbull ook een beetje zuur is (oké, ook misschien omdat het de kip weer een stukje malser maakt). Om aan deze marinade ook al een beetje Max-pit te geven doen we hier de szechuan peper al bij.”
Duurzame kip van Jager & Boer
We vonden het belangrijk dat we voor FormuleKip aan de slag zouden gaan met duurzame kip. Daarvoor kwamen we uiteindelijk bij Jager & Boer uit. Ze werken vrijwel alleen met eigen jagers en boeren in Nederland. Zo is de kip in hun assortiment van bio Polderhoen of het Gildehoen.
Je kunt via hun site bestellen, het vlees komt direct van de bron en ze leveren gekoeld in Nederland met Trunkers. Ze hebben zelfs same day delivery, dus zelfs als je dit artikel op vrijdag nog leest kun je nog op tijd bestellen. Hier vind je het totale kipassortiment.
Ingrediënten
Voor de marinade:
- 750 ml volle biologische karnemelk
- 6 tl szechuan peperkorrels
- 4 el limoenpeper van Santa Maria, zie notities
- 4 kg kipborrelhapjes of kippenvleugels
Voor de peperolie:
- 10 el olijfolie
- 5 el gembersiroop
- 5 el basterdsuiker
- 2,5 el ponzu saus, zie notities
- 2,5 el sojasaus
- xx tl Tasmaanse Bergpeper, geen idee hoeveel maar het waren 30 peperkorrels fijn gemalen, zie notities
- 4 tl tl szechuan peperkorrels
Aan de slag!
- Meng de karnemelk, szechuan peperkorrels en limoenpeper door elkaar in een grote kom of schaal. Dompel de kip lekker onder in de marinade en stop de limoenblaadjes tussen de kippetjes in en bedek ze er ook mee. Laat zo een nachtje in de koelkast staan.
- Meng voor de peperolie alle ingrediënten goed door elkaar. Doe het volgens de bekende methode van ‘twee keer de helft plus soms een beetje erbij’.
- Verwijder de limoenbladeren voordat je ze op de barbecue legt.
- We gaan de kip indirect bereiden. Ik doe dit op de Big Green Egg met de convEGGtor, een warmteschild dat zorgt dat de kip niet direct boven de kolen ligt. Je kan echter ook een indirect gedeelte maken door je kooltjes op één helft van je BBQ te leggen en de Wings boven de andere helft te garen. Het kan op iedere barbecue.
- In beide gevallen gaan we voor een keteltemperatuur van 150 graden en laten we de kip 15 - 20 minuten garen. Daarna kan je ze omdraaien en na in totaal 30 - 40 minuten zijn ze gaar.
- Is de voorbeschouwing al begonnen? Komt goed. Je kan ze rustig nog even af grillen boven direct vuur met een flinke lik peperolie voor een knapperig korstje en een lekkere kick. Doe dit als ze lekker aan het chillen zijn op het rooster. Niet vergeten om dit aan beide kanten te doen.
- Laat daarna de boel maar tintelen!
Notities
- Dit recept is voor 4 kilo kippenvleugels als flink hapje tijdens de race. Na twee races zijn de heren van mening dat 1 kilo kip niet meer voldoende is dus de recepten worden vanaf nu geupgrade.
- Szechuan peper kun je in grotere supermarkten, bij de toko of online zoals hier vinden.
- Verse limoenbladeren (djeroek poeroet) kun je bij de toko kopen.
- De limoenpeper van Santa Maria vond Tim bij Jumbo. Maar tijdens het opschrijven van dit recept, lijkt ‘ie uit het assortiment te zijn. Je kunt ook zelf een mengeling maken door zout, peper, geraspte limoen- en citrusschil, wat fijngehakte koriander en citroengras te mengen. Hier vind je de ingrediënten.
- Ponzu saus is een frisse Japanse dipsaus waar yuzu (citrusvrucht) aan is toegevoegd. Koop je bij de toko en is heel lang houdbaar. Kun je ook goed gebruiken voor gerechten waar je normaal sojasaus en limoensap aan zou toevoegen. Meer info vind je hier.
- Tasmaanse bergpeper koop je bijvoorbeeld hier.
- Marineren: circa 8 uur + Bereiding: 1 uur
De mannen van FormuleKip
Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. Ik typ het voor ze uit en zorg dat jullie het recept krijgen, meestal ruim op tijd voor de race ;-).
Recept: Tim, Fotografie: Tim & Francesca