Pasen en lamsvlees zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vooral op lamsbout ben ik dol, maar daar staan al een paar mooie recepten van online inmiddels. Dit jaar besloot ik om een lamsstoof te maken geïnspireerd op de Spaanse keuken.
Naast lamsschouder is pimenton (gerookt paprikapoeder dus) een van de hoofdrolspelers in dit recept en dat pakte weergaloos goed uit. Vooral in combinatie met de zalige merlot azijn en rode wijn ontstond er een rijke saus waarvan we bleven eten. Mijn advies is dan ook om bij dit gerecht goed (zuurdesem)brood te serveren, want je wilt echt dopen. Zet ook nog een schaal met groene salade en frisse dressing op tafel en je eet als een (Spaanse) koning deze Pasen.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
-
- 1 kg lamsschouder, in grove stukken gehakt door de slager
- 2 el bloem
- zeezout
- zwarte peper
- boter
- bakolijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, geplet
- 2 volle tl pimenton (ik gebruik meestal deze, tegenwoordig zie ik ze soms ook bij grotere supermarkten in het specerijenschap)
- 1 el tomatenpuree
- 1 blik gepelde (San Marzano) tomaten
- 500 ml kippenbouillon
- 500 ml rode wijn (vol en krachtig)
- 2 el rode wijnazijn (deze zoete Merlot azijn is fantastisch!)
- 3 laurierblaadjes
- 1 el maizena
- 400 gr witte bonen, afgespoeld
- bosje platte peterselie, grofgehakt
Wat je gaat doen
Bereiding: 25 minuten + Stoven: 2 uur
1. Haal de stukken lam door de bloem heen en bestrooi ze rijkelijk met zout en peper. Smelt een klontje boter in een braadpan en als deze stopt met pruttelen schenk je er een flinke scheut bakolie bij. Klop overtollig bloem af van de de stukken lam en leg ze in het vet, bak rondom bruin aan. Let op: niet laten garen, het gaat alleen om het dichtschroeien. Haal daarna weer uit de pan en leg op een bord.
2. Zet het vuur wat lager en schep de uien en knoflook in het vet. Fruit 2 minuten en roer daarna de pimenton en tomatenpuree erdoor. Bak nog 1 minuut terwijl je blijft roeren.
3. Schenk het blik gepelde tomaten erbij en roer de tomaten rustig stuk met een pollepel of spatel, schraap daarbij de resten op de bodem los.
4. Schenk nu de kippenbouillon, rode wijn en rode wijnazijn in de pan. Roer door en leg de laurierblaadjes en stukken vlees in het vocht. Als het vlees nog niet helemaal onder het vocht ligt, schenk je er nog wat kippenbouillon of wijn (voor een nog rijkere smaak) bij.
5. Zet het vuur lager, de deksel schuin op de pan en laat 2 uur op laag vuur sudderen. Keer daarbij het vlees af en toe om.
6. Na deze tijd haal je het vlees uit de pan en leg je apart op een bord. Haal ook de laurierblaadjes eruit. Zet het vuur hoog en laat de saus iets indikken terwijl je af en toe roert. Roer er gerust een mengsel van 1 el maïzena en 1 el water door om het indikken te helpen, heb ik ook gedaan.
7. Zet daarna het vuur weer lager en proef de saus. Heeft het nog zout of peper nodig (wat ik me bijna niet kan voorstellen), dan is dit het moment om de boel verder op smaak te brengen.
Tip: Wil je het lamsvlees een dag eerder voorbereiden? Dat kan prima! Volg dan alle stappen van hierboven en laat daarna de pan afkoelen (met het vlees in de saus). Zet daarna in de koelkast tot gebruik. Laat vlak voor het eten de inhoud rustig opwarmen op laag vuur en roer als laatste de witte bonen (zie hieronder) erdoor.
8. Roer de witte bonen erdoor en leg de stukken vlees terug in de pan. Verwarm dit een aantal minuten.
9. Serveer de lamsstoof en de bonen in een grote schaal en strooi er royaal grofgehakte peterselie over. Geniet!
Ik ben razend benieuwd wat jullie van deze lamsstoof vinden. Laat het me zeker even weten in een reactie!
Recept: Francesca (geïnspireerd op dit recept van NYT Cooking), Fotografie: DeedyLicious