De afgelopen tijd heb ik geëxperimenteerd met natuurlijke zoetstoffen. Vandaag deel ik een mijn meest recente succesrecepten ermee en dat is deze ontbijtcake met rood fruit en walnoten.
Vooral in het weekend hou ik van rijke ontbijtjes. En nu langzaamaan het mooie rode fruit weer in het seizoen komt, wilde ik daarmee aan de slag gaan. Het resultaat werd een waanzinnige ontbijtcake met rood fruit en walnoten. Niet alleen verving ik de toegevoegde suiker door SPLENDA® Stevia (wat dus vrijwel geen calorieën bevat), maar ik deed nog een aantal gezonde swaps. Zo bakte ik de cake met volkorenmeel en olijfolie en voegde nog wat noten toe. Ik was laaiend enthousiast over het eindresultaat. Het werd een smeuïge cake die nog een lichte crunch had door de walnoten en met het rood fruit ‘on top’ was ‘ie echt helemaal af. Leuk om te weten: niet alleen mijn kinderen waren er dol op (ook als toetje!), maar ook de kinderen uit de buurt. Want ik had aan iedereen een stukje uitgedeeld.
Ingrediënten
- olijfolie of bakspray om in te vetten
- 2 eieren
- 100 ml olijfolie extra vergine
- rasp van 1 citroen
- 100 gr Griekse yoghurt
- 60 gr SPLENDA® Stevia kristalpoeder + 1 el
- 200 gr volkorenmeel
- 2 tl bakpoeder
- snufje zout
- 150 gr blauwe bessen
- 50 gr walnoten
- 300 gr rood fruit, ik combineerde blauwe bessen, aardbeien en frambozen
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een platte ovenschaal in met een dun laagje olijfolie of bakspray.
- Meng de eieren, olijfolie, citroenrasp, yoghurt en kristalpoeder in een kom en klop dit 5 minuten met de (hand)mixer tot een luchtig en schuimig mengsel.
- Meng in een andere kom de volkorenmeel, bakpoeder en zout door elkaar. Spatel dit daarna door het natte mengsel en roer als laatste de 150 gr blauwe bessen erdoor. Het wordt een compact beslag.
- Schep het beslag over in de ingevette ovenschaal en verdeel gelijkmatig.
- Hak de walnoten grof en strooi die over het beslag heen samen met 1 eetlepel kristalpoeder.
- Bak de ontbijtcake 30 - 35 minuten tot deze gaar is. Check dit met een satéprikker. Steek deze in het midden en als de prikker er droog uitkomt is de cake gaar. Haal daarna uit de oven en laat afkoelen tot lauw.
- Snijd eventuele aardbeien in kwarten en meng daarna het rode fruit in een kom. Verdeel dit over de cake. Snijd in stukken en serveer.
Notities
- Met dit recept maak je 1 ontbijtcake met 6-8 porties.
- Bereiding: 20 minuten, oven 30-35 minuten.
- Tip: Afgedekt in de koelkast is de cake (zonder het rode fruit erop) zeker 3 dagen houdbaar. Je kunt ook porties per stuk invriezen. Piep de stukjes eventueel nog even op in de oven tot lauwwarm. Het rode fruit kun je apart bewaren in een bakje in de koelkast, dit schep je op de cake als je het gaat eten. Als je het namelijk gezamenlijk in de koelkast bewaart, wordt de cake zompig en dat is zonde.
Geniet van deze heerlijke ontbijtcake!
Recept & fotografie: Francesca