De feestdagen staan voor de deur, tijd om te genieten en jezelf en de mensen om je heen eens goed te verwennen. Met een fantastisch kookboek bijvoorbeeld. Een boek blijft misschien toch wel een van de mooiste cadeaus van sint of voor onder de kerstboom.
De keuze voor welk kookboek is dit jaar wel lastig, want er zijn er ontzettend veel uitgekomen. We hebben daarom onze 25 favorieten kookboeken, in willekeurige volgorde, voor de feestdagen voor jullie op een rijtje gezet. Deze boeken zijn (bijna) allemaal uitgekomen in 2016 en behoren wat ons betreft tot de toppers van dit jaar.
Laura’s Bakery basisbakboek – Laura Kieft
“Het ideale cadeau voor kookliefhebbers die wat minder goed in bakken zijn, zoals ik. Een overzichtelijk naslagwerk om de bakregels in op te zoeken en natuurlijk staan er ook heel veel feilloze recepten van Laura in.” – Francesca
In het basisbakboek van Laura’s Bakery kom je alles tegen van ongeschreven bakregels tot aan de allerlekkerste koekjes en cakes. De basis achter het bakken staat in dit boek centraal. Verkrijgbaar in de boekhandel of bij bol.com voor € 24,95.
Lekker Miljuschka – Miljuschka Witzenhausen
“Ik heb nog nooit een gerecht van Miljuschka gezien wat ik niet wilde eten. Dat geldt ook voor de recepten in haar kleurrijke, nieuwe boek. Geniet je net zoveel van eten als ik, dan is dit boek echt iets voor jou.” – Francesca
Naast tv presentatrice bij 24Kitchen en RTL is Miljuschka ook nog eens moeder van twee kinderen. Ze weet dus maar al te goed hoe moeilijk het soms kan zijn hen iets voor te schotelen wat ze lusten. Daarom bevat dit boek de gezonde kinderrecepten die bij haar thuis een succes zijn, maar daarnaast natuurlijk ook Miljuschka’s Guilty Pleasures zoals haar superzondige cheesecake. Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 20,00.
Van kop-tot-kont-chef – Nel Schellekens
“Nel Schellekens is een van de helden in het van kop-tot-kont-koken. Ik heb helaas niet het genoegen gehad om een keer bij haar Gulle Waard in Winterswijk te eten (sluit eind december 2016), maar ik volg haar met veel belangstelling. Dit nieuwe kookboek is een prachtig naslagwerk over dit onderwerp met prachtige recepten.” – Francesca
Al 25 jaar werkt chefkok Nel Schellekens met passie met streekproducten en slow food. Ze gebruikt graag al het mogelijke, dus van snuit tot staart en pit tot schil en daar smult iedereen van mee. Haar passie voor koken wil ze met haar eerste kookboek overbrengen op elke thuiskok. Ruim 50 recepten met vlees, vis, wild, groenten, vruchten, bloemen en knollen zijn er te vinden. Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 29,99.
De grote Kleyn – Onno Kleyn
“De grote Kleyn mag je geen kookboek noemen, het doet deze dikke pil niet de eer aan die het verdient. Dit naslagwerk voor het leven is een prachtig overzicht van alle culinaire kennis die Onno Kleyn in de loop der jaren heeft verzameld. Volledig, toegankelijk geschreven, inspirerend en prachtig geïllustreerd. Het heeft bij mij een prominente plek in de keuken veroverd en daar zal het nog lang blijven staan.” – Francesca
Een dikke bijbel vol met informatie over ingrediënten, technieken, smaken, achtergronden, historie, landenkeukens en etiquette. Dat is kort gezegd de inhoud van de grote Kleyn. Essentiële kennis voor alle eters, koks en kokers in Nederland en daarnaast bevat het 125 recepten met wijnadviezen. Dit alles op een no-nonsens manier en met ironie geschreven.Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 45,00.
VERS! – Donal Skehan
“Deze goedlachse, Ierse tv-kok weet me iedere keer weer te verrassen met zijn toegankelijke recepten. Natuurlijk had ik in dit overzicht ook kunnen kiezen voor de boeken van Jamie, Donna of Nigella, maar die kennen we inmiddels allemaal wel. Het is tijd voor Donal!” – Francesca
Dit boek staat vol toegankelijke en smaakvolle recepten. Van maaltijdsoepen tot aan salades, stoofpotjes en taarten. Allemaal met smaak en aandacht voor de ingrediënten. Door de juiste keuzes te maken en tijd te nemen om te koken en te eten vind je volgens Donal de perfecte balans tussen lekker en gezond eten. Verkrijgbaar in de boekhandels of op bol.com voor € 24,99.
All-day bowls – Denise Kortlever
“Denise is wat mij betreft een van de meest veelbelovende culinaire talenten van Nederland. Ze heeft een neus voor nieuwe foodtrends en maakt kookboeken binnen haar all-day kitchen filosofie (eerder verscheen All-day breakfast). Zowel de maakbare recepten als prachtige fotografie zijn van haar eigen hand en van iedere foto wil ik direct een hap nemen.” – Francesca
Met de ruim 60 prachtig gefotografeerde recepten in All-day bowls is het de hele dag genieten! Het boek is geïnspireerd op de heerlijke recepten in een kom die Denise over de hele wereld proefde. Van smoothiebowls met granola als ontbijt, rijk gevulde salades als lunch on the go, pittige pompoenrisotto en waanzinnige burritobowls bij het diner tot dessertbowls. Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 20,00.
Stadskookboek Rotterdam – Wim de Jong & Frank van Dijl
“In Rotterdam gebeuren de mooiste dingen op culinair gebied. Ik ben er regelmatig te vinden en laat me graag verrassen door al het culinaire talent. Het Stadskookboek is een naslagwerk voor de beste adressen en bevat tal van heerlijke recepten.” – Francesca
Foodjournalisten Wim de Jong en Frank van Dijl nemen je mee hun favoriete stad in met het Stadskookboek Rotterdam. Je ontdekt welke buurten en adressen ertoe doen en maakt kennis met Rotterdamse chefs die het haar culinaire uitstraling geeft. Je leert ook nog eens koken op z’n Rotterdams.Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 24,95.
Zuur – Bas Robben
“Bas is keihard aan de culinaire weg aan het timmeren en zijn eerste boek Zuur is een parel voor de echte kookliefhebbers. Verwacht geen snelle recepten, maar verlies jezelf in de prachtige fotografie, achtergrondinformatie over koken met zuren en zalige recepten. Hij won onlangs ook nog eens de publieksprijs tijdens de Kookboek van het Jaar-verkiezing, en terecht.” – Francesca
Hét boek over zuur. Bas Robben laat in dit boek zien dat zuur niet alleen qua smaak interessant is, maar ook als bereiding. 60 recepten van zuurkoolkroketjes tot aan in karnemelk gemarineerde kip zijn er te vinden en daarnaast ook achtergrondinformatie die direct toepasbaar is op je dagelijkse koken.Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 24,95.
Over Rot – Meneer Wateetons
“Ik heb een enorme zwak en groot respect voor Meneer Wateetons. Na zijn boeken over worst en roken kwam ‘Over Rot’ uit en daarmee zette hij mede het fermenteren definitief op de kaart in Nederland. Met humor en kennis geschreven, met dit boek leer je alle basisprincipes en fijne kneepjes van fermentatie. Onlangs is trouwens ook ‘Over Drank’ verschenen.” – Francesca
Zonder dat veel mensen het weten en erbij stil staan wordt er iedere dag voedsel gefermenteerd. Van yoghurt en kaas tot aan koffie of een plakje worst. In dit boek neemt Meneer Wateetons je mee in de wereld van fermentatie. Op basis van onderzoek neemt hij je in zijn vlotte en humoristische manier van schrijven stap voor stap mee waardoor het behapbaar is voor zowel de hobbykok als professional. Ook dit boek is met reden genomineerd voor Kookboek van het Jaar 2016. Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 29,95.
Eet als een expert – Marijke Berkenpas
“Niet echt een kookboek (ook al staan er vele recepten in), maar wel een boek wat niet in je boekenkast mag ontbreken als je meer wilt weten over je dagelijkse voeding. Geen adviezen die voortgekomen zijn vanuit hypes, maar wetenschappelijk onderbouwd. Eet als een expert heeft mijn kennis over voeding vergroot en ik gebruik het regelmatig als naslagwerk. Maar margarine eet ik nog steeds niet, er zijn grenzen.” – Francesca
Van de experts (Marijke Berkenpas, Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit) achter I’m a foodie is Eet als een expert tot stand gekomen. Ze scheiden de zin en onzin van voedselhypes in dit boek van elkaar. In dit boek kom je erachter wat nu echt gezond is en waarom. Met lekkere ideeën voor ontbijt tot diner en handige weekschema’s. Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 19,99.
Jam & Zuur – Philippine van der Goes
“Als er iemand houdt van ‘lekkers’ is het Philippine wel. In haar boek Jam & Zuur vind je een prachtige collectie aan recepten voor het zelf inmaken van groente en fruit. Ik heb er al meerdere recepten uit gemaakt en het blijft smullen.” – Francesca
Als je dol bent op jam & zuur en maar al te graag je voorraadkast aanvult met diverse jams en ingemaakte groente dan ben je op de juiste plek met dit boek van Philippine van der Goes. Je vindt er alles over de stap-voor-stapbereiding voor het maken van jam, voor de klassiekers maar ook nieuwe smaakcombinaties. Standaard is dit boek dus zeker niet. Ook het inleggen met zuur is vertegenwoordigd, denk aan azijnen, chutneys, pickles en meer! Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 15,00 (tijdelijk afgeprijsd).
Lekker uitpakken – Karin Luiten
“Kinderen kun je niet vroeg genoeg de kunst van het koken leren. Vanaf een bepaalde leeftijd kunnen ze zelf de keuken in (met misschien nog een beetje hulp) en dan mag er ook lekker uitgepakt worden. Het nieuwe boek van Karin gaat daar zeker bij helpen. Het zijn toegankelijke recepten, vlot geschreven en met leuke illustraties die kinderen zeker zullen aanspreken.” – Francesca
Met dit kookboek voor kinderen mag je, zoals de titel al doet vermoeden, lekker uitpakken van Karin. Denk aan gevulde gehaktballen met een verrassing erin of een echte Turkse pizza. In het vrolijke boek vind je de lekkere recepten die je helemaal zelf kunt maken. Uiteraard zoals al haar boeken met vlot en humor geschreven en met bijpassende tekeningen. Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 16,99.
Zoals alleen oma dat kan – Danny Jansen
“Het boek is in 2015 al uitgekomen, maar ik blijf eruit koken. Daarom verdient het zeker een plekje in deze top 25. De Indische recepten van de oma’s zijn geweldig en op deze manier kan iedereen een Indonesische maaltijd op tafel zetten, succes gegarandeerd.” – Francesca
In Zoals alleen oma dat kan ga je samen met Danny Jansen (van 24Kitchen) met zes Indische oma’s aan de slag met de heerlijkste familierecepten. Gerechten vol met herinneringen en nostalgie komen aan bod die tegelijkertijd ook echt van nu zijn. De oma’s geven hun geheimen van hun lekkerste recepten door aan de volgende generaties! Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 24,95.
Pasta – Stefano Cavallari
“De echte pasta recepten leer je van een echte Italiaan. En als deze chef-kok dan ook nog eens de scepter zwaait in de pasta-bar Spaghetteria dan weet je zeker dat het goed zit.” – Francesca
De unieke sfeer van Spaghetteria’s Pasta-bar aan je eigen tafel? Chef-kok Stefano Cavallari neemt je in de Italiaanse sferen naar recepten zoals hij ze in zijn jeugd heeft leren bereiden. Van een spaghetti con frutti di mare tot aan een tagliatelle met eekhoorntjesbrood. In het boek staan 61 recepten voor het hele gezin waarmee je de Italiaanse sfeer in huis haalt! Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 17,50.
Relax Mama in de keuken – Elsbeth Teeling
“Als moeder, of vader, kun je niet genoeg lekkere recepten voor doordeweeks verzamelen. Gerechten waardoor kinderen hun bordje leeg eten en met plezier aan tafel zitten. Dit boek gaat daar zeker bij helpen en het tovert ook nog een glimlach op je gezicht. Want dat is iets waar de Club van Relaxte Moeders heel goed in is.” – Francesca
Elsbeth Teeling van de Club van Relaxte Moeders verzamelde de beste recepten van andere moeders zodat het makkelijker wordt om een weekmenu te maken waarbij de kinderen wel hun bordje leeg eten! Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 16,99.
Feel good food – Pauline Weuring
“Pauline’s derde kookboek alweer en wederom boordevol heerlijke gerechten. Licht, voedzaam en lekker, dat is waar ze voor staat. De recepten zijn allemaal maakbaar en dit is echt zo’n kookboek wat je regelmatig doorbladert voor inspiratie.” – Francesca
We kennen Pauline natuurlijk allemaal van haar populaire foodblog Uit Pauline’s Keuken. In Feel Good Food deelt ze, net zoals op haar blog, lichte recepten voor doordeweeks en comfortfood voor in het weekend. Het zijn (bijna 90) eenvoudige recepten met voedzame ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn, maar bovenal zijn de recepten vooral erg lekker. Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 19,95.
Bonen! – Joke Boon
“Dat 2016 het jaar van de boon was, kan bijna niemand zijn ontgaan. Peulvruchten zijn enorm gestegen in populariteit en dat is mede te danken aan Joke Boon en haar boek Bonen!. Het boek staat boordevol bonen-recepten die je elke maand verrassen en laten zien dat koken met bonen enorm veelzijdig kan zijn.” – Francesca
Bonen en peulvruchten zijn zo veelzijdig dat je ze elke dag wel kunt eten. Ze zijn daarnaast duurzaam, goedkoop, eiwitrijk en natuurlijk erg lekker. Het is ook een gezond alternatief voor vlees. Joke Boon laat de veelzijdigheid van de boon zien in haar boek Bonen! met heldere recepten. Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 29,99.
Het Nordic kookboek – Gísli Egill Hrafnsson
“Ik raak steeds meer gefascineerd door de Nordic Cuisine en de filosofie erachter en daar zal ik in 2017 vast veel meer mee gaan doen. Een van mijn meest recente ontdekkingen is dit prachtige kookboek wat je meeneemt op een culinaire reis door de Nordics.” – Francesca
De Noorse keuken kennen we wellicht wel. Maar deze keuken heeft heel veel te bieden waar je misschien nog niet van weet. Dit boek neemt je mee op een culinaire reis door heel Scandinavië. Je maakt kennis met de vele producten, tradities en feesten. Verkrijgbaar in de boekhandels of op bol.com voor € 24,99.
Bon Appétit – Francois-Régis Gaudry
“Een boek wat je direct wilt verslinden, dat is voor mij Bon Appétit. Heerlijk chaotisch, boordevol prachtige illustraties, meer dan 250 recepten en wetenswaardigheden over de Franse keuken die op humoristische manier worden verteld.” – Francesca
Al vijf jaar lang presenteert François-Régis Gaudry het radioprogramma ‘On va deguster’, een programma met gevoel voor lekker eten én voor humor, dat zowel de geest als de buik voedt. Bon Appétit is hier het resultaat van, het vergroot je productkennis en je leert alles over klassieke gerechten, grote chefs en de beste dranken. Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 34,95.
Kooltje – Pascalle Bonnier & Mathijs Kok
“Als je een ode aan de kool brengt, heb je wat mij betreft al direct een plaats in mijn top 25 verdiend. Kool is verrassend veelzijdig, goedkoop en bijzonder smakelijk. Laten we meer met kool gaan koken in 2017!” – Francesca
Het boek Kooltje is een ode aan kool in al zijn soorten. Boerenkool, rode kool, witte kool, paksoi, en zelfs spruitjes. Koolsoorten die in ons eigen land verbouwd worden, ontzettend gezond en daarnaast ook nog eens goedkoop zijn. In 70 recepten in het boek krijgt kool de aandacht die hij verdient. Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 19,99.
Chef het samen met tomaat – Laura Emmelkamp & Scato van Opstall
“Nog een kookboek voor kinderen, het kunnen er wat mij betreft niet genoeg zijn! Chef het samen is het mafste kinderkookboek (echt ook) en deze (hopelijk volgen er meerdere) staat volledig in het teken van tomaat. Dit soort boeken voor kinderen kun je aan Keet Smakelijk wel overlaten, top gedaan.” – Francesca
Dit kinderkookboek gaat in zijn geheel over tomaten. Hoe kweek je ze en welke lekkere dingen kun je er allemaal mee maken? Alles wordt stap voor stap uitgelegd dus de kids kunnen ook geheel zelf aan de slag. Wat je als ouders op tafel kunt verwachten? Recepten als pittige pasta, romige curry, hartige muffins, knapperige loempia’s en meer. Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 14,95.
Sauzen en smaakmakers – Caroline Dafgård Widnersson
“Gelukkig maken we steeds vaker onze sauzen en smaakmakers. Dit boek is een heerlijk naslagwerk hiervoor. De recepten zijn helder en volledig en de fotografie is prachtig. Van dit boek zul je heel lang plezier beleven.” – Francesca
Niets fijner dan het maken van je eigen sauzen en smaakmakers. Zonder alle troep die erin zit wanneer je het in die supermarkt koopt. Denk aan ketchup, mayonaise, sambal, mosterd, za’atar, kerriepoeder en nog veel meer. Met sauzen en smaakmakers heb je een handleiding om 99 sauzen en smaakmakers zelf te maken. Ambachtelijk, lekker en zonder toevoegingen. De recepten zijn duidelijk en inclusief bewaaradviezen en -tijden.Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 17,50.
Snelle klassiekers – Brenda Hoff
“Nog een boek waar je heel blij van gaat worden voor de doordeweekse maaltijd. Brenda heeft een heerlijk boek gemaakt met snelle klassiekers waar het hele gezin van kan genieten. En als je een feestje hebt of etentje met vrienden ga je er vast ook iets lekkers in kunnen vinden.” – Francesca
Snelle, eenvoudige en toch smaakvolle gerechten vind je in Snelle Klassiekers. Veelal klassiekers, maar dan wel met een twist. Precies in de stijl zoals Brenda haar foodblog Brenda Kookt, zonder te veel poespas met ingrediënten verkrijgbaar bij de supermarkt om de hoek. Een fijn boek voor de dagelijkse inspiratie! Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 25,00.
Mijn Arabische keuken – Mounir Toub
“Afgelopen jaar ben ik twee keer in Marokko geweest en ben verliefd geworden op de echte Arabische keuken. Een van mijn favoriete kookboeken om meer hierover te leren is Mijn Arabische keuken van Mounir. De recepten zijn stuk voor stuk zalig en je leest zijn persoonlijke verhalen erbij.” – Francesca
In Mijn Arabische keuken neemt Mounir Toub (bekend van 24Kitchen) je letterlijk mee in zijn Arabische Keuken. Hij is namelijk zo’n beetje opgegroeid in de keuken van zijn moeder. In het boek vind je recepten die vanuit zijn familie en ervaringen zijn voortgekomen. Van ingelegde sinaasappels, saffraanmayonaise, lamstajine met doperwten en artisjok tot aan gepocheerde vijgen met vanille-rozenwaterroom. Prachtig vormgegeven met mooie verhalen. Verkrijgbaar in de boekhandels of op bol.com voor € 29,99.
Patisserie – Hidde de Brabander
“Hidde is de meest stoere patissier van Nederland met een vakkennis waar je u tegen zegt. Zijn boek Patisserie is een van de mooiste cadeaus die je aan patisserie liefhebbers kunt geven. Duik ermee je keuken in en ook jij zult de meest prachtige creaties gaan maken.” – Francesca
Voor de echte patisserie liefhebber is dit boek een must om in de kast te hebben staan. Hidde de Brabander, wat ons betreft de beste en leukste patissier van Nederland, deelt namelijk al zijn vakkennis. Je leert twintig verschillende basisbereidingen van het maken van meringue tot noga en van karamel tot soezendeeg. Ondersteund met stap-voor-stapfotografie en daarnaast ook prachtig beeld. Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 29,99.
Niet in de top 25, maar…
Uiteraard kunnen we dit verhaal niet afsluiten zonder een gezonde dosis schaamteloze zelfpromotie, want Mag ik nog een hapje? is ook dit jaar uitgekomen en het zou gek zijn als deze niet ook onze favoriet zou zijn. Zeker als je zelf moeder bent of iemand kent die dat is/gaat worden een heel geschikt cadeau. Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 19,99.
En natuurlijk de Eetkalender 2017, het perfecte cadeau voor het nieuwe jaar. Een handige familieplanner met iedere dag een nieuw recept, handige boodschappenlijstjes, seizoenskalender, tips van Francesca en nieuw dit jaar: de kliekjesdag. Op vrijdag geeft Francesca je opties om heerlijke gerechten te maken met de mogelijk overgebleven ingrediënten van die week. Dan heb je direct ook een goed voornemen te pakken om minder te gaan verspillen in 2017. Verkrijgbaar in de boekhandels of bij bol.com voor € 19,99.
Dit waren onze 25 favoriete kookboeken van dit jaar. Wat ons betreft uitermate geschikt om cadeau te geven of te krijgen met de feestdagen. Mist er volgens jullie nog een noemenswaardige titel in onze lijst, laat het dan vooral weten in een reactie hieronder!
Van de meeste kookboeken zijn exemplaren naar ons toegestuurd door uitgevers. Lees hier onze disclaimer.