Af en toe moet je gewoon even pasteitjes maken. Omdat je ze heel graag wilt eten of omdat er een feestje is en de genodigden ze heel graag willen eten. Daarom.
Dit is geen recept wat je in een handomdraai op tafel zet. Het heeft even wat voorbereiding nodig en waarschijnlijk krijg je ze ook niet alle 20 in 1x in de oven. Maar het resultaat is dan wel fantastisch!
Wat je nodig hebt voor circa 20 pasteitjes:
20 plakjes roomboter bladerdeeg
2 scharrel kipfilets
1el zoute ketjap of 1 klein Surinaams maggiblokje
1 pakje glasnoedels (te vinden bij de toko, deze gebruik ik altijd)
1 ui
3 teentjes knoflook
1tl masala of kerrie
1tl kurkuma
1 klein blikje crispy mais
1 zelfde hoeveelheid diepvries doperwtjes als de mais
zonnebloemolie
zelfgemalen zwarte peper
zeezout
1 ei, losgeklopt
Tip! Als je gebruik maakt van een deegpers, dan heb je de pasteitjes heel snel gevouwen! Je kunt ‘m in een kookwinkel kopen zoals bijvoorbeeld hier of bij een chinese toko/groothandel. Daar kosten ze vaak maar een paar euro.
Wat je gaat doen:
Leg de plakjes bladerdeeg uit op het aanrecht of de keukentafel zodat ze rustig kunnen ontdooien.
Breng wat water aan de kook met de ketjap of het maggiblokje en kook hierin de kipfilet in 12 minuten gaar. Haal de kip daarna uit de pan en laat iets afkoelen.
Hak de ui en knoflook helemaal fijn. Dan is het tijd om de kip te gaan pluizen. Zorg dat je fijne stukjes vlees van de gekookte kip af trekt en leg dit op een bord voor later gebruik. Ik weet dat dit het minst leuke stukje van de bereiding is, maar niet stiekem gaan snijden! Ik hou je in de gaten 😉
Terwijl je aan het pluizen bent, zet je een pan met water op en kook je de glasnoedels in een paar minuten gaar. Giet daarna af en spoel met koud water. Doe de glasnoedels daarna in een platte schaal en snijd de noedels met mes en vork in kleine stukjes.
Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200gr.
Als de kip helemaal fijn geplozen is, ga je bakken. Verhit wat olie in een wok en fruit hierin het ui-knoflookmengsel. Als het zacht is geworden voeg je de masala/kerrie, kurkuma en wat zwarte peper toe. Bak dit even mee. Doe de geplozen kip erbij, goed doorroeren zodat de kip ook helemaal geel wordt en nog 2 minuten mee bakken. Daarna komen de mais en doperwten erbij. Dit nog een minuutje mee bakken. Schep als laatste de fijngesneden glasnoedels erdoor en verwarm even mee. Proef de vulling en breng op smaak met wat peper en zout.
Voor het vullen van de pasteitjes heb je 2 opties:
1. Als je gebruik maakt van de deegpers dan leg je een velletje (met de plakkerige zijde naar boven) op de deegpers. In het midden leg je een lepeltje vulling en dan sluit je het pasteitje met de deegpers. Houd goed dicht gedrukt en dan kun je heel makkelijk het overtollige deeg langs de randjes eraf trekken.
2. Vouw je ze dicht zonder deegpers? Dan is de werkwijze bijna hetzelfde. Leg een velletje (met de plakkerige zijde naar boven) op het aanrecht. In het midden leg je een lepeltje vulling en dan sluit je het pasteitje door diagonaal dicht te vouwen. Vouw de randjes iets omhoog dicht. Eventueel gebruik je nog wat losgekopt ei om het goed dicht te plakken. Als je ze daarna nog iets indrukt met een vork dan krijg je een mooi kartelrandje.
Zet de pasteitjes in de oven en smeer ze aan de bovenkant nog even in met een kwastje en wat losgeklopt ei. Bak ze in 20min mooi goudbruin gaar.
Heel lekker om te serveren met zelfgemaakte ketchup! En als je van spicy houdt, meng deze ketchup dan eerst met een lepeltje sambal.