Een pissaladière is een uientaart uit het zuiden van Frankrijk. Traditioneel maak je deze met uien, ansjovis en zwarte olijven. Heerlijk als lunch of als hapje bij de borrel. Maar er zijn veel variaties hierop mogelijk. Zo zag ik van de week een pissaladière met rode kool bij ZTRDG. En toevallig had ik nog een rode kool uit De Krat liggen. Het recept van ZTRDG heb ik iets aangepast en zo aten wij afgelopen zaterdag een heerlijk hapje tijdens de lunch. Mijn kleine jongen noemde het een pizza, geef hem eens ongelijk.
Wat je nodig hebt
– 300gr bloem tipo 00
– 4gr gist
– 200ml lauw water
– 1tl zeezout
– 1 scheut extra vergine olijfolie
– 2 rode uien
– 1/2 rode kool
– 2 teentjes knoflook
– 1tl tijm
– 1el balsamico azijn
– 1 blikje ansjovisfilet op olie
– 2 takjes basilicum
– zeezout en gemalen zwarte peper
Wat je gaat doen
Meng in een grote kom de bloem, gist, water, zout en olijfolie door elkaar met je handen en kneed hier een deeg van. Kneed het deeg 5 minuten door en laat het 20 minuten afgedekt in de kom rusten.
Snijd de uien en rode kool in dunne reepjes. Verwarm een scheut olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui 2 minuten, voeg de rode kool toe en bak deze 2 minuten mee. Rasp de knoflook erboven, strooi de tijm erbij en roer de balsamico azijn erdoor. Laat dit 20 minuten smoren op laag vuur met de deksel op de pan. Breng daarna op smaak met zeezout en peper en laat iets afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een vierkant of ovaal. Leg deze op het bakpapier. Verdeel het uien/rode kool mengsel hierover waarbij je de zijkanten 2cm vrij laat. Haal de ansjovisfilets uit de olie en verdeel die over de ui en rode kool. Vet de randjes een beetje in met goede olijfolie.
Schuif de bakplaat in de oven en bak de pissaladière in 20 minuten gaar. Verdeel de blaadjes basilicum erover en serveer.
Tip! In mijn eigen bereiding gebruikte ik gerookt zeezout van House of Salts, dit geeft de rode kool een heel bijzondere smaak. Tijdens het fruiten voegde ik al een snuf toe en voordat ik de pissaladière in de oven schoof, strooide ik er nog een beetje overheen. Binnenkort ga ik jullie meer vertellen op de blog over deze bijzondere zoutsoort.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.