Pasta met pompoen is een van mijn favoriete combinaties in de herfst. Ik wilde graag een romige spaghetti met pompoensaus maken en dat is in dit recept meer dan gelukt. De saus combineert zalig met de geroosterde pompoenblokjes en spe(c)kjes. Waarbij je zelf kunt kiezen of je voor de ‘echte’ of ‘vegetarische’ uitvoering gaat.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
-
- 800 gr pompoenblokjes
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- zout
- olijfolie
- 300 gr spaghetti (of linguine)
- 200 ml water
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- boter
- 1 tl tijm
- zwarte peper
- 125 gr spekjes (normaal of van de Vegetarische Slager)
- om te serveren: zwarte peper en (verse) tijm
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 30 minuten
-
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. Meng 400 gr pompoenblokjes in een kom met het gerookt paprikapoeder, snufje zout en een scheutje olijfolie. Meng goed door elkaar en verdeel de blokjes over het bakpapier. Rooster daarna 30 minuten in de oven.
- Kook de spaghetti al dente (beetgaar) in ruim kokend water met zout, giet af en schep terug in de pan.
- Zet een pannetje met 200 ml water op het vuur en kook hierin 400 gr pompoenblokjes gaar. Giet daarna af.
- Snipper de ui en knoflook. Smelt een klontje boter in een koekenpan en fruit daarin de ui en knoflook met een snuf zout en de gedroogde tijm. Laat dit ongeveer 5 minuten op laag vuur smoren.
- Schep de gekookte pompoenblokjes bij de ui en knoflook en stamp fijn. Proef en breng op smaak met peper en zout.
- Meng de romige pompoensaus door de spaghetti en warm op laag vuur door.
- Gebruik de koekenpan nog een keer en bak hierin de spe(c)kjes krokant.
- Serveer de spaghetti op diepe borden en strooi daar royaal de geroosterde pompoenblokjes en uitgebakken spe(c)kjes over. Garneer met een snufje zwarte peper en wat verse of gedroogde tijm.
Ik hoop dat jullie net zo gaan genieten van dit gerecht als wij!
Recept & fotografie: Francesca
Voor de fotografie heb ik gebruik gemaakt van servies dat me is toegestuurd door Villeroy & Boch. Lees hier mijn disclaimer.