Speculaas vlaflip met peer en mandarijn

De smaken van speculaas, peer en mandarijn zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met de herfst en het feest van Sinterklaas. Wat nou als ik die smaken combineer en daar een gerecht van maak? Dan heb je toch wel het perfecte toetje voor Sinterklaas te pakken dacht ik zo! Onlangs hebben …

De smaken van speculaas, peer en mandarijn zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met de herfst en het feest van Sinterklaas. Wat nou als ik die smaken combineer en daar een gerecht van maak? Dan heb je toch wel het perfecte toetje voor Sinterklaas te pakken dacht ik zo!

Onlangs hebben we de speculaas vlaflip al getest met de kids toen we het SinterChef filmpje met Mathijs aan het opnemen waren. Het is ontzettend leuk om alle losse elementen in bakjes klaar te zetten waarmee ze dan vervolgens hun eigen toetje kunnen maken in een glas of bakje. De een is daarbij wat creatiever dan de ander, want mijn kleuter vond het een prima idee om alles bij elkaar te gooien en daarna keihard te roeren. Ach, als het maar lekker smaakt.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

    • 2 rijpe peren
    • 2 el suiker
    • 2 el water
    • sap van 1 mandarijn
    • 500 ml melk aan de kook brengen
    • 2 eidooiers
    • 30 gr suiker
    • 15 gr maizena
    • 5 gr speculaaskruiden
    • snufje zout
    • 2 mandarijnen
    • 2 speculaasjes
    • volle yoghurt
    • handje kruidnoten naar keuze

Wat je gaat doen

Voorbereiding: 30 minuten / Bereiding: 10 minuten

    1. In de voorbereiding (kan de dag ervoor al) bereid je de peer coulis en speculaasvla. Deze kun je vervolgens in de koelkast bewaren tot gebruik.
    2. Schil de peren en snijd ze in blokjes. Meng in een pannetje met de suiker, water en mandarijnsap. Breng aan de kook en laat pruttelen op laag vuur totdat de peer helemaal zacht is. Voeg eventueel nog een eetlepel water toe als het dreigt droog te koken. Pureer daarna en haal door een zeef heen. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
    3. Breng de melk rustig aan de kook in een pannetje. Roer de suiker, maizena, speculaaskruiden en zout door elkaar. Klop de eidooiers los en meng door de droge ingrediënten, zorg dat het klontvrij is. Zet het vuur laag, meng een paar eetlepels van de warme melk erdoor en klop daarna het hele mengsel door de melk. Blijf rustig kloppen en je ziet het indikken. Zet het vuur uit als het bijna de dikte van vla heeft. Het zal nog verder indikken tijdens het afkoelen, zet daarna afgedekt in de koelkast tot gebruik. Tip: leg een stuk vershoudfolie op de vla zodat er geen vel vormt en klopt de vla goed door met een garde voordat je de toetjes gaat maken.
    4. Halveer de mandarijnen en snijd met een scherp mesje de partjes los en wip deze uit de schil.
    5. Maal de speculaasjes grof in een hakmolentje of met de hand. Je kunt de speculaaskruim eventueel ook nog roosteren in de pan met een beetje boter.
    6. Pak 4 mooie, brede glazen en maak een vlaflip van de yoghurt en speculaasvla. Ertussen of eroverheen doe je een flinke eetlepel van de peer coulis. Garneer naar eigen inzicht met partjes mandarijn, speculaaskruim en kruidnoten.

Geniet van dit heerlijke Sinterklaastoetje!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca