Spice Trail E05: Nootmuskaat, foelie en vis

Samenwerking – Aan alles komt een einde, ook aan mijn Spice Trail in Indonesië. Wat ik eigenlijk helemaal niet wil, want ik heb echt genoten in dit prachtige land! Samen met Verstegen heb ik zo veel mooie dingen ontdekt, het is een eer dat ik dit heb mogen doen. In …

Samenwerking – Aan alles komt een einde, ook aan mijn Spice Trail in Indonesië. Wat ik eigenlijk helemaal niet wil, want ik heb echt genoten in dit prachtige land! Samen met Verstegen heb ik zo veel mooie dingen ontdekt, het is een eer dat ik dit heb mogen doen. In deze laatste aflevering reizen we naar het noorden van Sulawesi om daar alles te ontdekken over de oorsprong van nootmuskaat en foelie. En wat jullie vast niet weten is dat deze twee meer met elkaar te maken hebben dan je zou denken!

spice-trail-verstegen-nootmuskaat-foelie-4

Nootmuskaat is een goede bekende van onze Hollandse keuken. Het wordt van oudsher gebruikt in soepen, sauzen, vleesgerechten en natuurlijk in puree en stamppot. En wat denk je van een snufje nootmuskaat over de gekookte groenten? Ik werd er vroeger mee volgepropt. Bijna iedereen heeft wel een potje gemalen nootmuskaat in de kast staan en daarom is het des te leuker om meer over deze specerij te weten te komen. En wat is nou die familieband met foelie en waarom is de hele noot eigenlijk wit gekalkt?

Ga maar weer lekker achterover leunen, want aflevering 5 van Spice Trail by Verstegen is er klaar voor, en ik ook!

Achter de schermen bij Spice Trail

Vanuit Jakarta vlogen we voor onze laatste trip met het team naar Manado in het noorden van Sulawesi. In dit deel van Indonesië proef je de Nederlandse invloeden nog het meest. Met af en toe een verdwaalde Hollandse bakker die vermomd is als windmolen bijvoorbeeld. Maar ook in de taal, als je goed luistert hoor je verbasteringen van Nederlandse woorden, maar ook Hollandse namen zoals Mientje.

De sfeer en cultuur is hier ook heel anders dan op Sumatra. Dat zal ook voor een deel met het geloof te maken hebben, want Sulawesi is overwegend christelijk. Hier wordt dan ook varkensvlees gegeten. Sterker nog, ik heb begrepen dat ze er zelfs vrijwel alles eten. Maar daar heb ik me met de zwangerschap deze keer maar een beetje van afzijdig gehouden 😉

spice-trail-verstegen-nootmuskaat-foelie-5

Het contrast tussen de stad Manado en het binnenland vond ik hier bijna shockerend groot. Terwijl de stad enigszins rauw kan aanvoelen is het binnenland werkelijk adembenemend mooi. Met prachtige uitzichten en palmbomen zo ver je maar kunt kijken. Veel mensen schijnen hier op vakantie te komen om te wandelen en te onthaasten in de natuur, ik begrijp heel goed waarom!

Zo maak je de woku belanga, oftewel hele vis in pittige curry

In een prachtig natuurresort bereidde ik samen met Cho een typisch gerecht van Sulawesi, namelijk ‘woku belanga’. Goed pittig, dat kunnen ze hier wel! Het is wederom een heel makkelijk gerecht om te maken en ik heb de bereiding iets aangepast zodat je ‘m ook kunt maken met ingrediënten die makkelijker verkrijgbaar zijn in Nederland. Alhoewel een tripje naar de toko wel aan te raden is.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

    • 1 citroen
    • 2 hele vissen, dorade of red snapper (schoongemaakt door de visboer)
    • pepers naar keuze: ik ging voor 2 Spaanse pepers en 2 rawit pepers
    • 1/2 tl kurkumapoeder
    • 1 kemirinoot (toko)
    • 1/4 bolletje nootmuskaat, geraspt (van Verstegen kun je zowel de hele nootmuskaatbolletjes als geraspte nootmuskaat in de supermarkt kopen)
    • 2 teentjes knoflook
    • 1/4 ui, grofgehakt
    • 2 cm gember
    • plantaardige olie (zonnebloem of arachide)
    • 1 stengel citroengras
    • 1/2 ui, fijngehakt
    • 2 cm verse kurkuma (toko), fijngehakt
    • 2 limoenblaadjes (djeroek poeroet, toko), in dunne reepjes gesneden

spice-trail-verstegen-nootmuskaat-foelie-woku-belanga

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

1. Halveer de citroen en sprenkel het citroensap over beide vissen. Smeer ze helemaal in en laat liggen tot verder gebruik.

2. Meng de pepers, kurkumapoeder, kemirinoot, nootmuskaat, knoflook, 1/4 ui en gember in een hakmolentje en maal helemaal fijn tot een pasta. In een vijzel kan dit natuurlijk ook.

3. Verhit een wok en kneus de stengel citroengras. Je kunt er ook een knoop in leggen. Schenk een scheutje olie in de wok en bak de citroengras totdat deze gaat geuren. Schep de gemalen pasta erbij en bak dit een paar minuten mee.

4. Voeg nu de 1/2 ui, verse kurkuma en limoenblaadjes toe en bak nog 1 minuut. Op het laatst roer je de grofgehakte Thaise basilicum erdoor.

5. Leg de 2 vissen in de pan erbij en schep de ingrediënten deels over de vissen heen. Bak de vissen 5 minuten en draai halverwege om.

6. Schenk circa 200 ml heet water in de pan erbij en zet de deksel op de pan. Laat circa 10 minuten stoven totdat de vis helemaal gaar is.

Serveertip: schep de vis met de saus op een platte schaal en serveer er witte rijst en roergebakken groene groenten bij.

Wat kun je nog meer met nootmuskaat en foelie?

Ik stipte het al aan in het intro, nootmuskaat kun je in veel gerechten gebruiken. Het heeft een warme, kruidige en zeer aromatische smaak. In combinatie met soep, sauzen, vlees, aardappel en groenten vind ik het vaak heel lekker. Je kunt er trouwens ook goed mee bakken! Denk bijvoorbeeld aan een kruidige cake of deze zalige pompoentaart. Pas wel op dat je er niet te veel van gebruikt, want dan kan het gaan overheersen.

Je kunt de nootmuskaat van Verstegen zowel heel, als een bolletje, kopen of reeds gemalen. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar het hele bolletje dat ik zelf rasp (wat heel makkelijk gaat), omdat de smaak en intensiteit dan langer behouden blijven en je het dus ook langer kunt bewaren. Het zal niet snel bederven. Sterker nog, het gaat jaren mee, maar het verliest op een gegeven moment wel kracht.

spice-trail-verstegen-nootmuskaat-foelie-7

Het kleine broertje foelie lijkt qua smaak erg op nootmuskaat, wat logisch is, maar is in mijn beleving nog wat sterker van smaak. Net ook wat verfijnder wellicht. Nootmuskaat kan ik qua smaak er altijd wel uitpikken, maar bij foelie moet ik toch echt heel goed nadenken. Het is heerlijk om foelie mee te stoven met vleesgerechten of in sauzen met room. En natuurlijk in soep!

Leuk om te weten: binnenkort komt het recept voor mijn zelfgemaakte kippensoep met nootmuskaat en foelie ook online!

Je kunt de foelie van Verstegen zowel heel als reeds gemalen kopen. Mijn voorkeur gaat ook hier uit naar de hele variant vanwege dezelfde redenen als bij nootmuskaat.

spice-trail-verstegen-nootmuskaat-foelie-6

Dat was ‘m…de allerlaatste aflevering van Spice Trail! Ik hoop dat jullie net zo genoten hebben als ik en vooral dat ik jullie heb kunnen inspireren om meer te gaan koken met deze specerijen. Voorlopig ben ik even klaar met reizen, maar…over 2 weken heb ik nog wel een grote verrassing voor jullie in petto waar een aantal lezers (hint: je kunt iets winnen) heel erg blij van gaan worden denk ik! Dus hou de blog goed in de gaten 🙂

    • Wil je de eerste aflevering over ras el hanout in Marokko ook bekijken? Die vind je hier.
    • Wil je de tweede aflevering over korianderzaad in Marokko ook bekijken? Die vind je hier.
    • Wil je de derde aflevering over zwarte peper in Indonesië ook bekijken? Die vind je hier.
    • Wil je de vierde aflevering over witte peper in Indonesië ook bekijken? Die vind je hier.

Dit is een samenwerking met Verstegen Spices & Sauces. Lees hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer