Het aanbreken van het weekend is bij ons meestal het moment dat we een stukje vlees eten in huize Kookt. Eigenlijk eten we vrijwel geen rood vlees meer doordeweeks, besef ik me nu. We houden er enorm van, maar kiezen er bewust van om het minder te eten. Maar diegene die mij trouw volgen weten dat natuurlijk al ;-).
Maar als we dan vlees eten in het weekend, dan doen we het goed en zo bewust mogelijk. Of ik haal mijn vlees bij de slager in Zoetermeer (onder andere bij Meat & Daily’s in de Dorpsstraat) of ik ga naar Valk Versmarkt in Voorschoten waar ze een prachtige slagerij hebben met vlees van eigen boerderij én goed advies. Online bestellen doe ik trouwens ook, denk aan Lindenhoff of Koop een Koe (hier heb je gelijk een vriezer vol).
Voor deze comfort food vrijdag maakte ik eens steak taco’s met snelle zoetzure ui. Met als basis entrecote die eerst gemarineerd werd met onder andere sojasaus, sesamolie en mosterd. Heerlijk in combinatie met de snelle zoetzure rode ui in een zachte tortilla wrap. Hier komt het recept!
Â
Ingrediënten
- 100 ml rode wijnazijn
- 25 gr rietsuiker
- 1 grote of 2 kleine rode uien, in halve maantjes
- 2 el sojasaus
- 1 el sesamolie
- 1 el limoensap
- 1 el dijonmosterd
- 400 gr entrecote, biefstuk, bavette of sukade steak
- 100 gr sla, naar keuze
- ½ komkommer, in halve maantjes
- 100 gr cherrytomaten, in kwarten
- 1 gele paprika, in dunne repen
- klein bosje koriander, grofgehakt
- 125 gr zure room (zie notities)
- 8 - 12 kleine tortilla wraps, bijvoorbeeld van Santa Maria
- bakolijfolie
Aan de slag!
- Verhit de azijn in een steelpannetje en roer de suiker erdoor tot deze opgelost is. Roer de rode ui erdoor en laat afkoelen. Tip: dit kun je ook al een dag eerder doen en afgedekt in de koelkast zetten tot gebruik. De smaak wordt er alleen maar beter door.
- Roer de sojasaus, sesamolie, limoensap en mosterd door elkaar. Smeer het vlees hiermee in en laat 15 minuten staan.
- Zet kommetjes klaar op tafel met sla, komkommer, tomaat, paprika, koriander, zure room en het rode ui-mengsel.
- Verhit een grillpan en smeer licht in met bakolijfolie. Bak het vlees rosé, tijd is afhankelijk van type vlees. Laat 10 minuten rusten in aluminiumfolie. Verwarm in die tijd de tortilla wraps volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Tip: Het vlees kun je uiteraard ook op de barbecue bereiden en daarna laten rusten. De tortilla wraps leg je daarna even kort op het rooster om ze te verwarmen. Maar let op: niet direct op de vlammen, indirect vuur is het beste. Houd ze daarna warm onder aluminiumfolie.
- Snijd het vlees in dunne plakken en zet ook op tafel samen met de tortilla wraps zodat iedereen de taco’s zelf kan vullen. Geniet!
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- De bereiding duurt in totaal 45 minuten.
- In plaats van met zure room kun je je tortilla wrap ook licht insmeren met zelfgemaakte mayonaise met gin en gerookte paprika of mayonaise met citroen en verse kruiden. De recepten vind je hier.
- Stap 1 kun je ook al een dag eerder doen en afgedekt in de koelkast zetten tot gebruik. De smaak wordt er alleen maar beter door.
- Het vlees kun je uiteraard ook op de barbecue bereiden en daarna laten rusten. De tortilla wraps leg je daarna even kort op het rooster om ze te verwarmen. Maar let op: niet direct op de vlammen, indirect vuur is het beste. Houd ze daarna warm onder aluminiumfolie. Â
Â
Recept & fotografie: Francesca