Een mini quiche is een heerlijk hapje voor op de brunch tafel. Of een leuk voorgerecht door de verschijningsvorm. Of een lekkere lichte lunch samen met een salade. Eigenlijk kun je er alle kanten mee op. En 1 ding is zeker, je zult er altijd mee scoren. Zeker met deze voorjaarsversie!
Bündnerfleisch
Deze mini quiche is helemaal af als je nog wat stukjes zoute vleeswaren toevoegt. Natuurlijk kun je daar prosciutto of serrano ham voor gebruiken. Deze keer heb ik gekozen voor een wat minder bekende vleeswaren, namelijk Bündnerfleisch. Dit wordt gemaakt van rundvlees wat eerst helemaal ontdaan wordt van vet en daarna gekruid met zout, diverse specerijen en kruiden uit de Alpen. Daarna wordt het tot 4 maanden gedroogd (niet in kasten, maar in de gewone lucht) waardoor je een heel smaakvol, mooi droog plakje vleeswaren krijgt. Het mag alleen geproduceerd worden in Grisons in Zwitserland. Een heel bijzonder product dus en de moeite waard om een keer te proberen. Het is verkrijgbaar bij de Albert Heijn onder het label excellent. Een alternatief is bresaola, een Italiaanse rund vleeswaren. Ook zeer de moeite waard om uit te proberen en kun je steeds vaker bij de slager vinden.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 6 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
– 1 zak waterkers of rucola
– 200gr diepvries doperwten
– 1 bakje munt, alleen de blaadjes
– 1 bakje platte peterselie, alleen de blaadjes
– 4 eieren
– 250ml slagroom
– 100gr geraspte Pecorino kaas
– 2 plakjes vleeswaren naar keuze (prosciuto, serrano ham, bündnerfleisch of bresaola)
– gemalen zwarte peper
– zeezout
Ook nodig: 4 ovenvaste minivormpjes.
Wat je gaat doen
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaaltjes goed in en bekleed ze daarna met 1,5 plakje bladerdeeg. Dit mag een beetje rommelig. Als je waterkers gebruikt dan verwijder je de harde steeltjes en hak je de blaadjes daarna grof. Bij rucola hoef je alleen maar grof te hakken. Houdt wat waterkers/rucola achter voor de garnering.
Beleg de bodem van de quiches met waterkers/rucola en de doperwten. Hak de munt en peterselie fijn.
Klop de eieren los met de slagroom, kaas en fijngehakte kruiden. Breng op smaak met peper en zout. Schenk dit mengsel in de quiche vormpjes tot aan de rand. Snijd de vleeswaren in kleine blokjes en verdeel dit over de 4 bakjes.
Zet de quiche vormpjes in de voorverwarmde oven en bak ze circa 30 minuten totdat het ei helemaal gaar is en de bovenkant mooi goudbruin.
Serveer de mini quiche met een plukje waterkers of rucola.
Allerhande, dank je wel voor de inspiratie.