120grpure chocolade, grof gehakt (ik ga altijd voor Fairtrade chocolade, deze vind je o.a. in het huismerk assortiment van PLUS, Aldi en Lidl)
2eieren
2eidooiers
75grsuiker
50grbloem
4elgezouten karamel (zie de notities voor tips)
optioneel: poedersuiker
Voor het sinaasappel roomijs:
250mlvolle melk
250mlslagroom
1tlvanille-extract
4eidooiers
100grsuiker
2bio sinaasappels, sap en rasp
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Smelt de boter in een steelpan en voeg op het laatste moment de gehakte pure chocolade toe. Roer door en haal van het vuur af. Blijf roeren tot de chocolade is gesmolten. Laat afkoelen tot lauw.
Meng de eieren, eidooiers en suiker in een kom en klop dit 2 minuten met de handmixer tot schuimig. Spatel daarna rustig de bloem en de gesmolten chocolade erdoor.
Vet de ovenschaaltjes licht in met boter en bestuif ze met bloem. Klop overtollig bloem eruit. Vul de schaaltjes daarna voor de helft met het beslag en voeg 1 eetlepel gezouten karamel toe. Daarover gaat het resterende beslag.
Bak de lava cakes voor 10 - 12 minuten in de oven. Let op het einde goed op: als de bovenkant net gaar is, kunnen ze er gelijk uit. Laat buiten de oven nog 2 minuten staan en stort de lava cakes daarna op een bordje. Serveer met een bolletje sinaasappel roomijs en bestuif de lava cakes optioneel nog met wat poedersuiker
Zo maak je het sinaasappel roomijs en dit kun je al weken eerder voorbereiden:
Verhit de melk, slagroom en vanille-extract in een pan op middelhoog vuur tot het bijna kookt. Haal van het vuur.
Klop in een aparte kom de eidooiers met de suiker tot het mengsel bleek en luchtig is.
Voeg langzaam een paar eetlepels van het warme melkmengsel toe aan het eimengsel, terwijl je constant blijft kloppen met een garde. Daarna kun je in een rustig straaltje de rest toevoegen terwijl je nog steeds blijft kloppen. Doe het met beleid, want anders krijg je roerei.
Giet het mengsel terug in de pan en verwarm zachtjes tot het indikt (niet laten koken), ongeveer 5 - 7 minuten. Het moet de achterkant van een lepel bedekken.
Haal van het vuur en voeg het sinaasappelsap en de rasp toe. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en zet het daarna minstens 2 uur in de koelkast.
Giet het gekoelde mengsel in een ijsmachine en draai tot het de juiste consistentie heeft. Bewaar het in de vriezer tot gebruik.
Notities
Met dit recept maak je een nagerecht voor 4 personen.
Voor de karamel gebruikte ik de gezouten karamel van SuBoRo die echt geweldig is! Hier vind je de verkooppunten.
Je kunt de gezouten karamel ook zelf maken, hou daarvoor dit recept aan.
Liever kant-en-klaar ijs? Dan kun je natuurlijk ook voor een goede kwaliteit vanille roomijs kiezen.