Colombo curry met kokos roti’s en limoen-sperziebonen
Dezepittige Sri Lankaanse Colombo Curry smaakt zalig met de zelfgemaakte kokos roti’sen limoen-sperziebonen.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Sri Lankaans
Trefwoord aubergine, kip, kokos
Bereidingstijd 1 uuruur30 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur30 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
Voor de kokos roti's:
100grkokosmelk van Fairtrade Original
100grwater
250grbloem
100grgeraspte kokos
flinke snuf zout
1elfijngehakte rode ui, zie ook de ingrediënten van de curry
1elzonnebloemolie
Voor de Colombo curry:
1flinke rode ui, gesnipperd (gebruik 1 el hiervan voor de roti)
1pakjeColombo Curry kruidenpasta van Fairtrade Original
kokosolie of zonnebloemolie
400grkippendijenin blokjes
1auberginein blokjes
270mlkokosmelk van Fairtrade Original, zie ook de notities
vers limoensap, de limoen heb je ook nodig voor de sperziebonen
100grcherrytomatengehalveerd
serveer erbij: witte rijst en eventueel wat zoetzure rode ui, die ik toevallig nog in de koelkast had staan en dat ging heel goed samen
Voor de limoen-sperziebonen:
1kleine ui, gesnipperd
2teentjesteentjes knoflook, fijngehakt
2cmverse gember, fijngehakt
kokosolie of zonnebloemolie
zout
1,5tlkurkuma
400grsperziebonen, gebroken
150mlwater
sap van 1/2 limoen + rasp van 1 limoen
2elgeraspte kokos
Instructies
Plaats een maatbeker of kom op je weegschaal en weeg 100 gr kokosmelk en 100 gr water af. Zet apart.
Strooi de bloem, geraspte kokos en zout in een grote kom, voeg de fijngehakte ui toe en meng door elkaar met een vork. Schenk de helft van het vocht erbij samen met de zonnebloemolie en roer verder door elkaar met de vork. Schenk steeds een beetje extra vocht erbij tot er geen droge plekken meer zijn. Kneed daarna kort door met je handen. Als de bol goed samenkomt en elastisch is (mag niet te vochtig worden), dan stoppen met het vocht. Dek de kom af met een keukendoek en laat 1 uur staan.
Na circa 40 minuten ga je verder met de curry. Verhit een hapjes- of braadpan en fruit de ui en currypasta voor 5 minuten op laag vuur in 1 el kokosolie of zonnebloemolie.
Zet het vuur hoger en voeg de kippendijen en aubergine toe. Roerbak rondom gaar en bruin. Zet het vuur daarna weer wat lager.
Schenk de kokosmelk in de pan en roer goed door. Laat 15 minuten pruttelen (zonder deksel) tot de saus mooi romig is en iets gebonden. Proef en breng naar wens verder op smaak met limoensap. Omdat de currypasta al perfect op smaak is, hoef je verder geen zout toe te voegen. Roer op het laatst de gehalveerde cherrytomaten erdoor.
Ondertussen zet je ook vast de sperziebonen op. Dat kan al als je de ui van de curry aan het fruiten bent. Verhit een brede koeken- of hapjespan en fruit de ui, knoflook, gember, snuf zout en kurkuma voor 5 minuten in 1 el kokosolie of zonnebloemolie.
Voeg de sperziebonen toe, roer alles goed door en bak 5 minuten. Schenk daarna het water in de pan samen met het limoensap en laat pruttelen op middelhoog vuur tot het vocht is verdampt en de sperziebonen beetgaar zijn. Dit duurt circa 15 minuten, proef even een boontje of je de bite goed vindt en voeg anders nog wat water toe als je ze gaarder wilt.
Proef en voeg naar wens extra zout toe. Roerbak de kokosrasp op het laatst mee (als het water is verdampt) tot dit goudbruin kleurt. Rasp op het laatst limoenrasp erover.
Terwijl de curry en sperziebonen aan het pruttelen zijn kun je mooi de kokos roti’s bakken en dit is een fluitje van een cent. Het deeg is mooi droog en je kunt het makkelijk op je werkvlak verder bewerken. Kneed het deeg na 1 uur nog een keer door en vorm er een staaf van met je handen. Snijd dit in 6 gelijke delen en vorm er bolletjes van. Pak een bolletje en rol deze met een deegroller uit tot een dunne plak.
Verhit ondertussen een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Vet deze heel licht in met kokosolie of zonnebloemolie (gebruik een kwastje of stuk keukenpapier). Leg de kokos roti in de pan en bak deze zijde voor circa 2 minuten tot er goudbruine plekken ontstaan. Draai daarna om en bak ook de ander zijde. Als je vindt dat het te snel gaat, dan zet je het vuur wat lager. Leg de kokos roti’s tussen een schone keukendoek op een bord.
Als de kokos roti’s zijn gebakken kun je de tafel dekken! Serveer de Colombo Curry met de witte rijst, sperziebonen en zet de kokos roti’s ook op tafel. Geniet van dit Sri Lankaanse feestmaal.
Notities
Dit recept is voor 4 personen als hoofdgerecht.
Wil je iets minder pit in je gerecht? Gebruik dan de helft van de currypasta of gebruik meer kokosmelk.
Gebruik je veel kokosmelk in je keuken? Dan zijn de 1 liter pakken kokosmelk van Fairtrade Original ook heel handig. En als je het vrij weinig gebruikt dan kun je ook kiezen voor 200 ml of 270 ml (biologisch) blikken in plaats van de 400 ml inhoud.