In de serie Ons Eten duik ik in verschillende eetculturen om authentieke gerechten te leren maken. Deze keer: de echte Marokkaanse couscous die ik heb leren maken door Nadia.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Marokkaans
Trefwoord couscous, groente, kip
Bereidingstijd 2 uuruur
Totale tijd 2 uuruur
Porties 6personen
Ingrediënten
½kgcouscous (moyen/medium)
zonnebloemolie
1ui
1trostomaat
1klein bosjeplatte peterselie
4wortels
1puntpaprika
½flespompoen met schil
1courgette
½spitskool
bakolijfolie
1kgkipdrumsticks
zout
2tlsaffraanpoeder (is gele kleurstof in poedervorm, te vinden bij Marokkaanse/Mediterraanse supermarkten)
2tlkomijnpoeder
3tlpaprikapoeder
1elkurkuma
optioneel: harissa
1blik (à 400 gr)kikkererwten, afgespoeld
50grrozijnen
Instructies
Doe de couscous in een grote kom en roer met een lepel 1 eetlepel zonnebloemolie erdoor. Goed blijven roeren totdat alle korrels bedekt zijn met olie. Vul een glas water met circa 200 ml en schenk het water beetje bij beetje erbij terwijl je blijft roeren. Als het water is opgenomen en de couscous weer korreliger wordt, voeg je weer meer water toe. Het lijkt veel water, maar dit komt allemaal goed. Laat dit even staan.
Snipper de ui, snijd de tomaat in kleine blokjes en hak de peterselie fijn. Meng dit door elkaar in een kommetje.
De groenten ga je allemaal snijden in grove stukken. De wortels schil en snijd je doormidden. Van de puntpaprika verwijder je de zaadlijsten en daarna snijd je ze in grove, grote stukken. De courgette snijd je doormidden en daarna halveer je iedere helft in de lengte. Je kunt ook nog dunne strepen maken op de schil, dat ziet er mooi uit tijdens het serveren.
De flespompoen (pitten verwijderen) snijd je (met schil en al, want anders wordt de pompoen moes) in grove repen. De spitskool snijd je in 4 kwarten en daarna nog een keer doormidden.
Tijd om de couscous te stomen. Dit kun je doen in een echte couscouspan of je doet het zoals wij het deden. We gebruikten een grote fijnmazige zeef die precies paste in een grote pan. Daarvoor moet je even passen en meten, want het moet wel passen. Maar dit kan dus wel.
Breng een bodempje water aan de kook in de pan en zorg dat het water niet de bak of zeef raakt. Zet het vuur wat lager en laat het water rustig pruttelen. Doe de couscous in de stoompan of zeef en laat 15 minuten stomen. Dit stomen doe je in totaal 3 keer, tussentijds voeg je water toe als er te veel verdampt is en dit breng je weer aan de kook. Tussentijds roer je er weer water door en na de laatste keer gaat er boter en zout door de couscous.
Dit is de juiste volgorde van stappen:Stap 1: Zie stap 1 van dit recept.Stap 2: Breng water aan de kook en stoom de couscous de eerste keer voor 15 minuten.Stap 3: Doe de couscous terug in de kom en roer er weer een glas water doorheen (door het steeds weer water te geven, wordt de couscous zacht en niet droog) met een lepel tot al het water is opgenomen en de couscous weer mooi korrelig is.Stap 4: Zorg dat het water is aangevuld en weer kookt en stoom de couscous de tweede keer voor 15 minuten.Stap 5: Doe de couscous terug in de kom en roer er weer een glas water doorheen met een lepel tot al het water is opgenomen en de couscous weer mooi korrelig is.Stap 6: Zorg dat het water is aangevuld en weer kookt en stoom de couscous de derde keer voor 15 minuten.Stap 7: Doe de couscous terug in de kom en voeg 20 gram boter (kamertemperatuur) en 1 tl zout toe. Roer weer door met een lepel tot alle boter en zout is opgenomen. Nu is de couscous klaar. Dek af en houd zo warm tot serveren.
In de tussentijd ga je de kip en groenten bereiden (daar ben je ongeveer even lang mee bezig). Goed om te weten vooraf: je bent alles meer aan het koken dan aan het bakken, daarom is het ook belangrijk om voldoende water toe te voegen. Verhit een grote (braad)pan en schenk 3 eetlepels zonnebloemolie en 3 eetlepels olijfolie in de pan. Leg de kipdrumsticks in de pan en bestrooi ze royaal met zout en de gele kleurstof (als je deze niet kunt vinden laat je het uit het recept, want het is alleen voor de kleur). Bak/stoof de drumsticks circa 3 minuten met de deksel op de pan zodat ze aan alle kanten garen. Voeg daarna het ui/tomaat/peterselie-mengsel toe met een scheutje water en kook 10 minuten mee, met de deksel op de pan.
Kook de spitskool vast een minuut of 8 in een steelpannetje met water en een snuf zout. Deze giet je af als de spitskool net gaar is, prik daarvoor even met een vork in de stronk van de spitskool om te testen. Giet daarna af en doe de spitskool terug in de steelpan.
Voeg de komijn, paprikapoeder, kurkuma en een scheutje water toe aan de kip en roer alles goed om. Leg de wortels in de pan en schenk een halve tot een liter kokend water in de pan (zorg dat de ingrediënten net onder staan). Roer alles weer om en laat 20 minuten koken/pruttelen met de deksel op de pan.
Tip: Hou je van een beetje pit? Dan doe je een lepeltje (of meer) harissa er nog door.
Proef na 10 minuten de bouillon en voeg zout toe als je de bouillon nog te flauw vindt. Doe de stukken paprika erbij en leg de stukken pompoen bovenop (schenk wat bouillon erover uit de pan), die stoom je erboven. Wederom weer deksel op de pan.
Meng de kikkererwten en rozijnen in een steelpan en voeg de laatste 5 minuten wat jus toe uit de pan van de kip. Ongeveer een kleine pollepel en daarmee verwarm je het. Aan de spitskool voeg je ook een pollepel jus uit de pan toe en daarmee kook je het ook nog 5 minuten.
De laatste 5 minuten leg je ook de courgette bovenop (schenk weer wat bouillon erover) en laat nog 5 minuten koken met de deksel op de pan terwijl de kikkererwten en spitskool aan het pruttelen zijn. Om te checken of de pompoen en courgette gaar zijn, prik je er even in met een vork. Als deze er makkelijk in gaat, zijn de groenten gaar.
Pak een grote, brede schaal en schep de couscous in de schaal. Decoreer de couscous door rondom de verschillende groenten te leggen. Leg bovenop de kip en nog een paar drumsticks rondom. Schep de kikkererwten met rozijnen erover en schenk als laatste nog wat bouillon erover voor de smaak. Maar niet te veel, want de couscous moet niet gaan zwemmen. Het gaat om de smaak. Serveer de Marokkaanse couscous op tafel en laat iedereen zelf opscheppen. Geniet enorm!
Notities
Met dit recept maak je een Marokkaanse couscous voor circa 6 personen.
Hier vind je meer informatie over een couscouspan.