Voor iedere Formule 1 race maken we een nieuw barbecue kiprecept. Dit is het FormuleKip Saudi-Arabië recept van Diederik. Met een dry-rub met onder andere een zelfgemaakt baharat mengsel en een saus op basis van granaatappelmelasse voor lekkere sticky wings.
Gang Hapje
Keuken Midden-Oosters
Trefwoord baharat, barbecue, formulekip, kip
Voorbereidingstijd 3 uuruur
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 4 uuruur
Porties 4personen
Ingrediënten
Voor de baharat kruidenmix:
1tlkaneelpoeder
1tlgemalen nootmuskaat
1tlkardemompoeder
1tlkruidnagelpoeder
2tlkomijnpoeder
3tlgemalen zwarte peper
3tlkorianderpoeder(ketoembar)
4tlmilde paprikapoeder
We gaan de rub iets pittiger maken,dus voeg er ook nog aan toe:
1tlcayennepoeder
1tlgemberpoeder(djahé)
Voor de dry-rub:
2el(glutenvrij) bakpoeder
2tlzout
4tlvan je zelfgemaakte baharat kruidenmix, zie hierboven of de notities
Voor de kip:
1kgkip, bijvoorbeeld kippenvleugels of kipborrelhapjes, zie de notities
Voor de saus:
1tlolijfolie
4teentjesknoflook, fijngehakt
4tlvan de baharat kruidenmix
2tlAleppo peper/Pul biber, zie de notities
4el granaatappelmelasse, zie de notities
4elsojasaus, of tamari voor glutenvrij
2elhoning
2 - 3elwater
Instructies
Meng voor de baharat kruidenmix de specerijen goed door elkaar. Je houdt wat over, maar je kan deze mix maanden goed houden en het past prima bij ander vlees of een zelfgemaakte hummus.
Daarna ga je de dry-rub maken. Omdat de baharat kruidenmix zelf geen zout bevat, voeg je dit toe aan de rub. Daarnaast voeg je wat bakpoeder toe om de huid nog een stukje krokanter te maken. Meng alles voor de dry-rub door elkaar in een grote kom of schaal.
Dep de kip eerst goed droog met keukenpapier. Hussel de wings vervolgens door je dry-rub zodat ze aan alle kanten mooi bedekt zijn. Zet de kip minimaal een halfuurtje maar liefst 1 of 2 uur in de koelkast.
Tijd om de saus te maken. Doe daarvoor de olijfolie in een klein sauspannetje en voeg de fijngehakte knoflook, droge kruiden en peper toe. Bak even aan tot het lekker gaat geuren (half minuutje). Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en roer goed door. Laat de saus indikken op laag vuur. Dit duurt ongeveer een kwartiertje. Vergeet niet af en toe te roeren. Als je saus de achterkant van een lepel kan bedekken heb je de goede dikte bereikt.
Je gaat de kipvleugels indirect bereiden. Ik doe dit zelf op mijn Big Green Egg met de convEGGtor, een warmteschild dat zorgt dat de kip niet direct boven de kolen ligt. Je kunt echter ook een indirect gedeelte maken door je kooltjes op één helft van je BBQ te leggen en de wings boven de andere helft te garen. Het kan op iedere barbecue.
In beide gevallen ga je voor een keteltemperatuur van 150 graden en laat je de wings indirect voor 20 minuten garen. Dit is een ideaal moment om even een biertje open te trekken.
Na 20 minuten draai je ze om en zet je een timer op 10 minuten. Na deze 10 minuten lak je de wings af met onze saus. Geef dit 5 minuutjes om te karamelliseren. Dan draai je de wings om en lak je ze aan andere kant. Geef dit nog 5 minuten.
Haal de convEGGtor van de barbecue af en laat de deksel even openstaan zodat de temperatuur wat oploopt. Of verschuif je wings naar het deel waar de kolen onder liggen. Grill de wings nog een paar minuutjes direct boven het vuur af voor een lekker krokant korstje.
BAMM!! Lights out – Wings time!
Notities
Dit recept is voor circa 4 personen als hapje tijdens de race.
De baharat kruidenmix maak je zelf (zie recept) of koop ‘m bijvoorbeeld van Souq.
Kies voor de kip bijvoorbeeld kippenvleugels of kipborrelhapjes.
De Aleppo peper/Pul biber: koop bijvoorbeeld deze in de supermarkt, of anders bij de Midden-Oosterse winkel te koop. Een andere peper kan ook, maar wellicht dan wat minder, proeven helpt daarbij.
Voor de granaatappelmelasse: koop bijvoorbeeeld deze in de supermarkt, of anders bij de Midden-Oosterse winkel.