Deze onweerstaanbare klassieker uit Sorrento combineert zachte aardappelgnocchi met een rijke tomatensaus, verse basilicum en romige mozzarella. En je hebt de gnocchi alla sorrentina heel snel gemaakt!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord gnocchi, mozzarella, tomaat
Bereidingstijd 25 minutenminuten
Oventijd 20 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
oven + ovenschaal
Ingrediënten
olijfolie
2uien, gesnipperd
3ansjovisfilets, fijngeprakt met een vork of 1 tl ansjovispasta (van FishTales) > deze kun je eruit laten als je geen fan bent
zout
2tenenknoflook, fijngehakt
1eltomatenpuree
700mlpassata met basilicum (van Mutti)
snufjesuiker
500grgnocchi
2bollen (totaal 250 gr)buffelmozzarella, in grove stukken gescheurd
180grHoningtomaten (van Looye)
1elbasilicum, fijngehakt + extra
zwarte peper
optioneel: Parmezaanse kaas
serveer erbij: zie notities voor een serveertip
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar.
Zet een hapjespan op middelhoog vuur en schenk hier een scheut olijfolie in. Voeg de uien toe samen met de ansjovis en een snufje zout en fruit dit 5 minuten. Zet het vuur lager als de uien te snel gaan bruinen.
Tip: de ansjovis hoort niet in het originele recept, maar ik vind het een heerlijke toevoeging. Je kunt deze er eventueel uitlaten.
Roer de fijngehakte knoflook en 1 el tomatenpuree erdoor en bak nog 1 minuut.
Schenk de passata in de pan en voeg een snufje suiker en zout toe. Laat dit 10 minuten op laag vuur pruttelen.
Kook ondertussen de gnocchi (volgens de aanwijzingen op de verpakking) in ruim kokend water voor 2 minuten. Giet daarna af.
Voeg de gnocchi toe aan de saus samen met 1 bol mozzarella (in grove stukken), de Honingtomaten (heel), de fijngehakte basilicum en wat zwarte peper. Roer dit rustig door elkaar en proef de saus. Bepaal of deze goed op smaak is en stel anders bij.
Schep alles over in de ovenschaal en verdeel de stukken mozzarella (van de resterende bol) over de bovenkant van het gerecht. Zet de schaal voor 20 minuten in de oven.
Garneer de gnocchi alla sorrentina vanuit de oven met een snufje zwarte peper en wat extra fijngehakte basilicum. Serveer optioneel met Parmezaanse kaas en bijgerechten naar keuze.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
De uiteindelijke smaak van dit gerecht wordt bepaald door de kwaliteit van de ingrediënten die je gebruikt. Mijn favoriete merken die ik hiervoor adviseer heb ik opgenomen in de ingrediëntenlijst.
Ik serveerde er nog wat geroosterd brood bij en een frisse salade om de maaltijd compleet te maken. De saus is ook te lekker om er geen brood in te dopen!