Kastanjes van de barbecue met boter en Fleur de Sel
In dit recept vertel ik je hoe je je kastanjes poft op de barbecue. Na het pellen overgiet je je ze met gebruinde roomboter en als laatste gaat er nog een snufje Fleur de Sel of ander zeezout over. Genieten!
Gang Hapje
Keuken Barbecue
Trefwoord boter, kastanjes, zeezout
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur
Porties 4personen
Ingrediënten
500grtamme kastanjes
25grroomboter
Fleur de Sel of zeezout
Instructies
Doe de kastanjes in een bak met koud water. Laat ze hier even in liggen. De kastanjes die boven blijven drijven en niet naar de bodem zinken, kun je weggooien. Die zijn niet meer goed.
Steek ondertussen de barbecue aan en bereid ‘m voor op direct vuur op 180 graden. Leg een rooster erop en zet een vuurvaste schaal of pan klaar waar alle kastanjes in passen.
Giet de kastanjes af in een vergiet en dep ze droog met keukenpapier. Kerf (voorzichtig) met een scherp mesje een kruis in iedere kastanje. Dit doe je zodat de kastanjes straks niet ontploffen door de druk die onder de schil ontstaat door de hitte.
Doe de kastanjes in de vuurvaste schaal of pan en zet deze op de barbecue. Sluit het deksel van je barbecue en na zo’n 5 minuten zal de harde schil open gaan staan. Nu hebben ze nog 15 - 20 minuten nodig om lekker zacht te worden. Hussel de kastanjes een paar keer om en hou goed in de gaten dat de temperatuur constant blijft en dat ze niet vol op het vuur staan, want dan kunnen ze verbranden.
Haal de kastanjes van het vuur en laat ze iets afkoelen. Daarna kun je ze lauw pellen. Wat belangrijk is, want dan krijg je de buitenste harde schil er veel makkelijker af. Koud wordt dat een flinke uitdaging, ik spreek uit ervaring ;-). Het binnenste vliesje verwijder je ook.
Smelt ondertussen 25 gram roomboter in een pannetje en laat dit op middellaag vuur een beetje bruinen. Schenk daarna door een (metalen) zeefje over de gepelde kastanjes heen. Bestrooi met Fleur de sel of zeezout, hussel om en aanvallen maar!
Notities
Met dit recept maak je een snack voor 4 personen.
Koop de tamme kastanjes bij de groenteboer, op de markt of in de supermarkt, maar raap ze niet in het bos.
Na het pellen kun je de gepofte kastanjes ook mengen met een scheutje melk, koken en pureren voor een kastanjepuree. Op smaak gebracht met boter, zout en peper is het een heerlijk bijgerecht.
Je kunt er ook kastanjemeel van maken. Hier vind je een recept.
En yes, je kunt ze ook poffen in de oven. Zelfde aanpak, zo’n 20 - 25 minuten op 200/210 graden.