Benieuwd hoe je zelf een lobster boil maakt? Ik vertel je er alles over! Naast kreeft bevat de boil ook garnalen, mosselen, aardappel en mais.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Trefwoord aardappel, garnalen, kreeft, mosselen
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur
Porties 4personen
Equipment
grote braadpan, die van mij heeft een diameter van 28 cm met een inhoud van 6,7 liter en dat was net genoeg
Ingrediënten
50gr(geklaarde) boter
2uien,gesnipperd
6teentjes knoflook,fijngehakt
zout
4middelgrote vastkokende aardappels in de schil
2hele maiskolven
1citroen,in parten
2literwater
2elviskruiden,ik gebruikte de Scandinavische viskruiden van Euroma, hun Amerikaanse cajun kruiden ontdekte ik later pas trouwens, die ga ik denk ik gebruiken voor versie 2
2schaaldieren bouillonblokjes,deze gebruik ik altijd
1 - 2(naar wens) Canadese gekookte kreeften van circa 300 gr per stuk,zie notities
12grote garnalen,schoongemaakt
1kgZeeuwse mosselen,gespoeld, gecontroleerd en kapotte schelpen verwijderd
zwarte peper
15grverse kruiden,denk aan platte peterselie of dille, combineer eventueel met tijm en bieslook
Instructies
Zet een grote braadpan op het vuur en smelt hier de helft van de boter in. Roer de uien en knoflook door de boter samen met een snuf zout en bak op middelhoog vuur voor circa 10 minuten. Zet het vuur lager als de uien te bruin worden.
Schrob de aardappels schoon en snijd ze in grote, grove stukken. Iedere maiskolf snijd je in 4 schijven met een scherp koksmes.
Tip: Ik snijd de maiskolf altijd rondom in met het mes en daarna breek ik ‘m, goed voor je spierballen, door met mijn handen, dat vind ik zelf makkelijker.
Schenk het water in de pan en roer de viskruiden en bouillonblokjes erdoor. Breng aan de kook en leg de aardappels, stukken maiskolf en parten citroen in de pan. Kook dit circa 10 minuten tot de aardappels beetgaar zijn (let op dat ze niet te ver door garen, want daarna moeten ze nog 5 minuten verder koken)
Daarna gaan de grote garnalen in de pan samen met de kreeft(en). De bouillon is nu goedgevuld en daardoor kun je de mosselen erbovenop leggen. Zo koken alle ingrediënten in de bouillon, terwijl de mosselen bovenop gaar stomen in plaats van dat ze koken (want daar worden mosselen niet lekker van). Zet de deksel voor 5 minuten op de pan of totdat de mosselen helemaal open staan.
Smelt in de tussentijd de resterende boter in een klein pannetje op laag vuur. Als je er zelf geklaarde boter van wilt maken dan schep je de witte melkbestanddelen boven komen drijven. Als je deze er voorzichtig vanaf schept is de boter geklaard. Je houdt dan alleen het vet over. Dit kan, maar is geen must.
Haal de deksel van de grote pan en maal wat zwarte peper over de mosselen en strooi 2/3 van de verse kruiden erover.
Schep de inhoud van de pan met een schuimspaan over in een liefst voorverwarmde schaal (verwarm daarvoor een hittebestendige schaal in de oven). Roer de (geklaarde) boter door de bouillon en laat nog even kort pruttelen. Schenk daarna een royaal deel van de bouillon over de andere ingrediënten heen in de schaal. Strooi als laatste de resterende kruiden erover.
Tip: De overige bouillon kun je bewaren en er de volgende dag nog een soep van maken. Vaak worden mosselen in een verpakking van 2 kilo verkocht. De kilo mosselen die je overhoudt zou je dan kunnen gebruiken voor de soep door deze vast te koken. Eenmaal gekookt kun je ze daarna in de koelkast bewaren.
Notities
Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
Bereiding: 60 minuten.
Ik vind het voor deze lobster boil prima om voorgekookte kreeften te gebruiken. Die heb ik deze keer besteld bij Vis op Tafel om uit te proberen (erg tevreden over trouwens), maar je kunt ze natuurlijk ook bestellen bij je visboer. Wel belangrijk: ga voor kleintjes of een grote die je in delen snijdt voordat deze de bouillon in gaat.