Heerlijk als nagerecht van een feestelijk etentje zijn deze mini pecan pies. Die makkelijker te maken zijn dan je wellicht denkt.
Gang Gebak
Keuken Feest
Trefwoord ahornsiroop, pecannoten
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Oventijd 40 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur10 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
keukenmachine, vershoudfolie en 4 tartelette bakvormpjes van 10 of 12 cm doorsnede, bij voorkeur dichte vormpjes (dus geen uitneembare bodem)
Ingrediënten
150grbloem
100grongezouten roomboter, koud
115grrietsuiker
zout
2eieren
1tlciderazijn
50grgezouten roomboter
50grbruine basterdsuiker
50grahornsiroop
1tlvanille extract
140grongezouten en ongebrande pecannoten
serveer erbij: olijfolie roomijs
Instructies
Meng de bloem, ongezouten boter, 15 gr rietsuiker, snufje zout, 1 ei en de ciderazijn in de keukenmachine. Pulseer tot het deeg net een bol vormt. Kneed nog 2 keer met de hand door, vorm een platte schijf en pak deze in vershoudfolie. Leg 60 minuten in de koelkast om te rusten. (Tip: Kneden kan ook met de hand, snijd de boter dan eerst door de bloem met 2 messen)
Vet de tartelette bakvormpjes in met boter of bakspray en bestuif met bloem. Klop overtollig bloem eruit.
Verdeel het deeg in 4 stukken. Bestuif je werkvlak met bloem en rol ieder stuk uit tot een plak van circa 1 cm dik. Bekleed ieder vormpje, druk de wanden aan en snijd overhangend deeg weg. Prik gaatjes in de bodem met een vork en zet de vormpjes nog 20 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190 graden (boven- en onderwarmte). Smelt de gezouten boter en roer 100 gr rietsuiker, de basterdsuiker, ahornsiroop, vanille extract en 1 losgeklopt ei erdoor.
Vul ieder vormpje met 35 gram pecannoten en schep daar de suikervulling over tot iets onder de rand.
Bak 35 - 40 minuten tot de randjes goudbruin en krokant zijn en de binnenkant net gaar is. Laat afkoelen tot lauw op een rek en haal daarna uit de vormpjes. Laat daarna compleet afkoelen.
Notities
Met dit recept bak je 4 pecan pies als nagerecht. Ze zijn vrij machtig, dus je kunt ook 8 halve serveren met een bolletjes voor een groter gezelschap.
Tijdens het bakken kan de boter een beetje gaan druppelen (zeker als je tartelette vormpjes met uitneembare bodem hebt). Dat kan geen kwaad, maar geeft wel een rotzooitje. Leg daarom een vel aluminiumfolie (of iets van een vuurvaste schaal) op de bodem zodat er geen druppels vet op de bodem van je oven vallen en inbranden.