Parelcouscous met geroosterde bloemkool en kikkererwten
Deze parelcouscous met tomaten-paprikasaus, geroosterde bloemkool, kikkererwten en pistachenoten is heerlijk van smaak, goed voor te bereiden en zit vol goede voedingsstoffen.
400grtrostomaten (van goede kwaliteit, anders is de smaak te waterig), in grove stukken
100grgeroosterde paprika (uit pot), grof gehakt
1elrode wijnazijn of ciderazijn (zie notities)
handjeverse platte peterselie
handjeverse dille
Instructies
Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Maak kleine roosjes van de bloemkool en meng deze met de kikkererwten op het bakpapier. Meng 2 el olijfolie met 2 tl knoflookpuree, 1 tl komijnpoeder, ½ tl korianderpoeder en een goede snuf zout in een kommetje. Schenk dit over de bloemkool en kikkererwten en meng met je handen. Verdeel gelijkmatig en zet de bakplaat voor 15 tot 20 minuten in de oven. Je wilt dat de bloemkool beetgaar wordt (dus test dit met een vork na 15 minuten). De exacte tijd is afhankelijk van hoe groot je de bloemkoolroosjes hebt gemaakt. Hoe kleiner, hoe sneller deze garen.
Kook ondertussen de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet daarna af.
Verhit een grote hapjespan en rooster (in een droge pan) de noten tot ze gaan geuren. Schep over in een bakje.
Schenk daarna 2 el olijfolie in de pan. Fruit de ui voor 5 minuten op laag vuur met 2 tl gerookt paprikapoeder, 1 tl komijnpoeder en een snuf zout. Bak de knoflook de laatste minuut mee. Voeg de trostomaten, geroosterde paprika en azijn toe en roer goed door. Laat 10 minuten pruttelen op middelhoog vuur.
Voeg de parelcouscous en geroosterde bloemkool en kikkererwten toe aan de saus en roer alles goed door. Laat nog 5 minuten pruttelen op laag vuur. Breng sowieso verder op smaak met citroensap en gemalen zwarte peper en proef om te bepalen of er nog extra zout aan toegevoegd moet worden.
Hak ondertussen de noten grof en de kruiden fijn en meng door elkaar. Garneer je bordje parelcouscous vlak voor serveren met een royale hoeveelheid hiervan.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Je kunt dit gerecht makkelijk voorbereiden en bewaren in de koelkast. Opwarmen doe je makkelijk in de magnetron.
Kliekjes zijn ook heerlijk als lunch, zelfs koud kun je dit eten.
Je kunt hiervoor ook andere noten gebruiken, kijk eerst even wat je in huis hebt.
Er zijn twee azijnsoorten die ik altijd in huis heb en die ik bewust bij Foodelicious bestel, omdat ze nergens anders zo goed van smaak zijn als hier. Dan heb ik het over deze ciderazijn en de Sangiovese wijnazijn. Voor dit recept kun je ze beide gebruiken.