Pompoen carpaccio met geitenkaas en sinaasappeldressing
Deze pompoen carpaccio is subtiel van smaak en ziet er prachtig uit als vegetarisch voorgerecht. De geroosterde pompoen wordt gecombineerd met een sinaasappeldressing, geitenkaas, geroosterde pompoenpitten en blaadjes rucola.
Gang Voorgerecht
Keuken Kerst
Trefwoord geitenkaas, pompoen, sinaasappel
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Oventijd 20 minutenminuten
Totale tijd 40 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
oven of contactgrill
Ingrediënten
1bio flespompoen
olijfolie extra vergine
½tlgerookt paprikapoeder
½tlkomijnpoeder
zout
zwarte peper
2elpompoenpitten
2elsinaasappelsap
1tlmosterd
1tlhoning
100grromige, zachte geitenkaaszachte geitenkaas
handje verse rucola blaadjes
Instructies
Je kunt dit gerechtje voorbereiden t/m het roosteren van de pompoen. Zorg wel dat de plakken pompoen minstens op kamertemperatuur of lauwwarm zijn voordat je de borden gaat opmaken.
Was en droog de flespompoen. Snijd vervolgens de hals van de flespompoen in dunne, ronde plakken. Je hebt er 5 tot 6 nodig per bord, dus in totaal 20 tot 24 dunne plakken.
Tip: De rest van de pompoen ga je niet gebruiken. Deze kun je nog roosteren voor bij het hoofdgerecht of de volgende dag voor de lunch.
Meng ze in een grote schaal met een mengsel van 2 el olijfolie, het gerookte paprikapoeder, de komijnpoeder en wat zout en peper. Meng dit rustig met je handen zodat alle plakken goed bedekt zijn.
Vervolgens ga je de plakken roosteren, dit kun je op 2 manieren doen:1. In de oven op 200 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg hier de plakken op. Dit past niet allemaal op één blik dus gebruik er twee of rooster ze in twee delen. Rooster ze 10 minuten tot beetgaar.2. Gebruik een contactgrill op de hoogste stand om de plakken snel te grill, je krijgt dan ook mooie grillstrepen. Dit zal je in delen moeten doen.
Rooster ondertussen de zonnebloempitten in een droge koekenpan voor maximaal 2 minuten. En klop een dressing van 2 el olijfolie, 2 el sinaasappelsap, 1 tl mosterd, 1 tl honing, zout en peper.
Verdeel 5 tot 6 geroosterde/gegrilde plakken pompoen op een mooi bord. Sprenkel hier wat van de dressing over en garneer de pompoen carpaccio met verkruimelde geitenkaas, geroosterde pompoenpitten en blaadjes rucola. Serveer direct.
Notities
Met dit recept maak je een voorgerecht voor 4 personen.