Deze smeuïge kaneelbroodjes maak je heel makkelijk van een rol croissantdeeg. Ze zijn rijk gevuld met kaneelsuiker, gedroogde abrikozen en pecannoten.
Gang Ontbijt
Keuken Kerst
Trefwoord abrikozen, kaneel, pecannoten
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Oventijd 30 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Porties 12stuks
Equipment
bakblik of ovenschaal van circa 25x25 cm
Ingrediënten
50grboter, op kamertemperatuur
75grdonkerbruine basterdsuiker
5grkaneel
zout
50grgedroogde abrikozen
25grpecannoten, ongezouten + extra
1rolcroissantdeeg (350 - 400 gram), zie de notities voor tips
2elabrikozenjam
30grpoedersuiker
1/2tlvanille extract
1 - 2tlmelk
optioneel: sprinkles
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik of ovenschaal met bakpapier of vet deze in met wat boter.
Meng de 50 gr zachte boter met de 75 gr basterdsuiker, 5 gr kaneel en een snufje zout. Hak de 50 gr gedroogde abrikozen en de 25 gr pecannoten in kleine stukjes.
Rol het croissantdeeg horizontaal uit, zodat de lange kant voor je ligt. Bestreek het deeg volledig met de kaneelboter. Dit gaat het makkelijkste met een spatel. Strooi daarna gelijkmatig de gehakte abrikozen en pecannoten erover.
Rol de lange kant strak op en snijd deze daarna in 12 stukken. Leg de kaneelbroodjes met de snijkant naar boven in de ovenschaal. Geef ze rondom wat ruimte, want ze gaan nog rijzen in de oven. Bestrijk ze licht met wat water en strooi er nog wat fijngehakte pecans over voor extra crunch.
Zet de ovenschaal voor 30 minuten in de oven. Haal daarna uit de oven en laat afkoelen tot lauw op een rooster.
Verwarm de abrikozenjam op laag vuur in een pannetje en kwast daarna de bovenkant van de kaneelbroodjes ermee in.
Haal de kaneelbroodjes voorzichtig los van elkaar en leg ze op een schaal. Maak een frosting door de 30 gr poedersuiker te mengen met ½ tl vanille extract en 1 tl melk. De frosting moet net vloeibaar zijn, voeg eventueel nog 1 tl melk toe. Swirl de frosting over de kaneelbroodjes en garneer optioneel nog met wat sprinkles.
Notities
Met dit recept maak je 12 kaneelbroodjes.
Ik maakte gebruik van een rol croissantdeeg van Tante Fanny van 400 gram. Als je deze niet kunt vinden, kun je ook een blik voor super croissants (350 gram) gebruiken en anders 2 blikken deeg voor normale croissants (2x 240 gram). Rol bij deze variant de twee plakken deeg uit en leg ze tegen elkaar aan zodat je een grote plak krijgt.