Spaghetti met geroosterde aubergine, tomaat en basilicum
Deze spaghetti met geroosterde aubergine en basilicum is niet alleen bijzonder lekker, maar zit ook nog eens boordevol vezels. Als dat geen win-win situatie is!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Pasta
Trefwoord aubergine, basilicum, tomaat
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur
Porties 4personen
Equipment
oven met bakplaat
bakpapier
Ingrediënten
2aubergines, in kleine blokjes
1ui, gesnipperd
4elolijfolie + extra
2elzoete rode wijnazijn
2teentjesknoflook, uitgeperst
snufjechili flakes
(gerookt) zeezout
zwarte peper
1flinke sjalot, gesnipperd
1eltomatenpuree
200grtomaat, grof gehakt
2tlgedroogde Italiaanse kruiden
1pakjetomato frito basil, van Heinz (zie ook de notities)
300grvolkoren spaghetti
10grverse basilicumblaadjes, grof gehakt + een paar extra voor de garnering
Parmezaanse kaas (of plantaardige variant)
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Meng de aubergine blokjes en gesnipperde ui op het bakblik. Klop de 4 el olijfolie, 2 el rode wijnazijn, 2 teentjes uitgeperste knoflook, snufje chili flakes (naar smaak), snuf (gerookt) zeezout en wat zwarte peper door elkaar in een kommetje en schenk over de aubergine. Meng alles door elkaar met je handen en verdeel daarna gelijkmatig over het bakblik. Rooster dit 45 minuten in de oven en schep halverwege om.
Verhit een hapjespan op middelhoog vuur en schenk er een scheutje olijfolie in. Fruit de sjalot met een snuf zout voor 5 minuten. Als de sjalot te snel bruin wordt, zet je het vuur wat lager.
Voeg de 1 el tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Bak daarna nog 3 minuten de grof gehakte tomaat met 2 tl Italiaanse kruiden mee. Schenk de tomato frito in de pan, roer goed door en laat 10 minuten pruttelen op laag vuur.
Kook ondertussen de volkoren spaghetti met een snuf zout in een pan met ruim kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zorg ervoor dat je de spaghetti al dente (beetgaar) kookt. Giet daarna af, maar vang eerst 250 ml kookvocht op.
Schep de geroosterde aubergine bij je tomatensaus en schenk er 125 ml van het pasta kookvocht bij. Laat 5 minuten pruttelen en proef. Als je nog extra peper of zout wilt toevoegen, is dit het moment. Maar als je gedurende de stappen steeds een beetje zout hebt toegevoegd zou de smaak nu perfect moeten zijn.
Hussel daarna de gekookte spaghetti erdoor en voeg eventueel ook nog extra kookvocht toe, dit zorgt voor een heerlijk romige saus. Meng als laatste de grof gehakte basilicum erdoor.
Serveer naar wens met geraspte Parmezaanse kaas (of een plantaardige variant) en extra basilicumblaadjes.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Voor de tomaat kun je iedere soort tomaat gebruiken, als ze maar van goede kwaliteit zijn. Ik gebruikte een combinatie van Honingtomaten en trostomaten.
De tomato frito met basilicum is een nieuw product van Heinz en die kreeg ik opgestuurd om te testen. Nou ben ik al groot fan van de reguliere tomato frito, maar deze met basilicum is ook erg goed. Als je ‘m niet kunt vinden, kies dan voor de reguliere tomato frito voor je saus.