Een kleurrijke tjap tjoy met kip waar je ook wortel, broccoli en paprika in vindt. Met een geurige saus van oestersaus, knoflook en maizena.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinees
Trefwoord broccoli, kip, rijst
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 30 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
300grkipfilet
1tlsesamolie
1tl + 3 eloestersaus
zwarte peper
1/2el + 1 elmaizena
1ui, in grove ringen
250grwinterwortel, in halve maantjes
1stronkbroccoli (of 400 gr), alleen de roosjes (de stronk kun je invriezen voor een soep)
1rode paprika, in dunne reepjes
400mlkoud water
1elsojasaus
1tlknoflookpasta
1/2kipbouillonblokje, verkruimeld
rijstolie of andere plantaardige olie
zout
serveer met basmati- of zilvervliesrijst
Instructies
Snijd de kipfilet in dunne plakjes. Klop 1 tl sesamolie met 1 tl oestersaus, een snuf zwarte peper en ½ el maizena door elkaar in een kom en meng dit met de plakjes kipfilet. Zet in de koelkast voor 15 minuten.
Klop in een andere kom 1 el maizena door 400 ml koud water en klop daarna 3 el oestersaus, 1 el sojasaus, 1 tl knoflookpuree, een snuf zwarte peper en het verkruimelde ½ kipbouillonblokje erdoor.
Verhit een wok of hapjespan en schenk hier een scheutje rijstolie in. Bak eerst de kip op hoog vuur rondom bruin aan en schep daarna weer uit de pan.
Zet het vuur iets lager en bak de ui en wortel voor 5 minuten met een snufje zout. Voeg de roosjes broccoli toe en roerbak nog 3 minuten. Als laatste komt de paprika erbij, bak deze 1 minuut.
Schenk de saus in de pan, voeg de kip toe en roer alles goed door. Laat 5 minuten pruttelen en check of de broccoli beetgaar is. Zodra dit het geval is, is je tjap tjoy met kip klaar. Proef ook even of je het goed op smaak vindt, ik vind zelf nog wat extra zwarte peper erg lekker.
Serveer de tjap tjoy met kip met basmati- of zilvervliesrijst.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen. Voeg gerust andere groenten toe, dit is ook een ideaal gerecht om restjes groenten mee op te maken.
Hou je van pit, bak dan ook nog een fijngehakte rode peper mee met de ui en wortel.
Liever vega, laat dan de kip eruit en voeg bijvoorbeeld extra paddenstoelen toe.
Je kunt de kip ook vervangen door garnalen of beef.