2tlSurinaamse masala specerijen, Arva of H. Nandan
1tlkurkumapoeder
½tlkorianderpoeder
½tlpimentpoeder
1tltomatenpuree
1maggiblokje, kleine, vierkante blokjes
500grvastkokende aardappels, geschild en in grove blokjes gesneden
300grkouseband, maar sperziebonen kan ook, gedopt en in stukjes
zout
zwarte peper
Voor de gebakken kikkererwten:
½ui, gesnipperd
3teentjesknoflook, fijngehakt
zonnebloemolie
400grkikkererwten uit blik of pot, afgespoeld en drooggedept
½elSurinaamse masala specerijen
1eltomatenpuree
zout
optioneel: peper van Madame Jeannette
Ook nodig:
6eieren
6roti platen, gekocht bij de tropische supermarkt of zelfgemaakt
handje verse selderij, grof gehakt
sambal naar keuze, bijvoorbeeld deze Surinaamse sambal
Instructies
Eerst maak je de aardappelvulling.
Verhit een hapjespan en fruit de ui een paar minuten in 2 eetlepels zonnebloemolie. Bak daarna de knoflook mee met de masala, kurkuma, korianderpoeder, piment en tomatenpuree. Verkruimel het maggiblokje erboven en schenk 1 el water in de pan. Bak op middellaag vuur tot het heerlijk gaat geuren.
Schep de stukjes aardappel en kousenband erdoor, meng goed met de specerijenpasta en schenk er 250 ml water bij, roer nog een keer goed door. Zet de deksel iets schuin op de pan en laat 20 - 25 minuten stoven totdat de aardappel gaar is. Roer regelmatig en als je vindt dat het te droog wordt tijdens het stoven, voeg dan nog een extra scheutje water toe. Proef halverwege en voeg naar smaak extra zout en/of peper toe. Het kan ook zijn dat je nog wat meer masala wilt toevoegen (het ene merk is sterker van smaak dan de ander), dit kun je ook halverwege nog toevoegen en mee laten stoven voor de smaak. En die smaak wil je er goed in hebben!
Ondertussen ga je de gebakken kikkererwten maken.
Verhit een hapjespan en fruit de ui en knoflook een paar minuten in 4 eetlepels zonnebloemolie. Voeg de kikkererwten toe samen met de masala en tomatenpuree en roer goed door. Bak circa 15 minuten op middelhoog vuur terwijl je geregeld roert. Proef en breng naar wens verder op smaak met zout en eventueel peper.
In de tijd dat de kikkererwten bakken, ga je de eieren koken. Circa 7 minuten zodat de garing van de dooier net tussen halfzacht en hardgekookt in zit, zo vind ik ze het lekkerst voor in de vegetarische rotirol. Laat na het koken schrikken onder koud water, pel ze en snijd in partjes.
Warm een roti op en beleg in het midden met de aardappelvulling, een royale schep van de gebakken kikkererwten, wat partjes ei en gehakte selderij. Vouw de korte linker- en rechterkant over de vulling en rol daarna de andere zijde op tot je een rol hebt. Snijd deze doormidden en serveer. Zo kun je makkelijk eten zonder dat de vulling eruit vult. Je kunt ze ook per stuk verpakken in aluminiumfolie en bewaren in de koelkast. De volgende dag kun je ze dan zo in de oven leggen en even oppiepen.
Notities
Met dit recepten maak je 6 goedgevulde rotirollen.
Zelf je rotiplaten maken? Hier vind je het recept.
De gebakken kikkererwten zijn trouwens ook een heerlijke snack zijn, dus als je wat overhoudt kun je die nog tot 3 dagen lekker opeten.