Dit volkoren bananenbrood zit vol met voedzame ingrediënten en is daarom een perfect tussendoortje voor jong en oud. Na het bakken kun je de plakjes makkelijk invriezen.
Gang Gebak
Keuken Gezond
Trefwoord banaan, noten, volkoren
Bereidingstijd 10 minutenminuten
Oventijd 40 minutenminuten
Totale tijd 50 minutenminuten
Porties 10plakjes
Equipment
cakeblik van 28 – 30 cm lang
bakpapier
oven
Ingrediënten
3rijpe bananen (circa 350 gram, hoe bruiner de schil, hoe zoeter de smaak)
2eieren
100grpure appelmoes (ongezoet)
50grolijfolie
1tlvanille extract
200grvolkorenmeel
1tlbakpoeder
1tlbaksoda
1tlkaneel
snufjezout
40grrozijnen (optioneel)
60grnoten, naar keuze (ik gebruik altijd pecannoten en/of walnoten)
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) en vet je cakeblik in met bakspray of een dun laagje olijfolie. Knip een stukje bakpapier op maat (lengte van het cakeblik) en bekleed hiermee het blik zodat je na het bakken makkelijk het bananenbrood eruit kunt tillen.
Prak de rijpe bananen helemaal fijn met een vork.
Klop de 2 eieren schuimig in een grote kom en voeg de geprakte banaan, 100 gr appelmoes, 50 gr olijfolie en 1 tl vanille extract toe. Klopt kort door elkaar.
Voeg de 200 gr volkorenmeel toe samen met 1 tl bakpoeder (haal door een zeefje zodat het niet klontert), 1 tl baksoda, 1 tl kaneel en een snufje zout. Spatel dit door de natte ingrediënten. Voeg eventueel ook de 40 gr rozijnen toe en spatel deze er ook door.
Schep het beslag in de bekleedde bakvorm en verdeel gelijkmatig. Strooi de noten er gelijkmatig overheen.
Zet het cakeblik in de oven en bak 40 minuten of totdat een satéprikker er droog uitkomt als je deze in het midden steekt. Laat het volkoren bananenbrood daarna 15 minuten afkoelen in de cakevorm en til ‘m er daarna uit. Laat verder afkoelen op een rooster.
Notities
Met dit recept maak je een bananenbrood van 10 - 12 plakken
Na het bakken en afkoelen kun je de plakjes goed invriezen. Ik leg altijd een klein velletje bakpapier tussen de plakjes zodat ze niet aan elkaar vastplakken.