Deze romige wortelsoep met gember en aardappel serveer je met een heerlijke topping van paksoi, kikkererwten en lente-ui. Als laatste gaat er ook nog wat krokante knoflook over.
Gang Soep
Keuken Vegetarisch
Trefwoord kikkererwten, paksoi, wortel
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
grote soep- of braadpan
staafmixer of blender
Ingrediënten
2sjalotten, gepeld
4cmgember, geschild
knoflookolie (zie notities of gebruik olijfolie)
zout
1tlgemalen korianderzaad
1tlknoflookpoeder
2tlkurkuma
1,5kgwortel, geschild en in grove stukken
300graardappel, geschild en in grove stukken
rijstazijn
200grkikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt
1stronkpaksoi, in grove stukken
2stengelslente-ui, in grove stukken
1teentjeknoflook, uitgeperst
vissaus (of sojasaus voor vegan)
chili flakes
honing (of agavesiroop voor vegan)
zwarte peper
optioneel: deze gefrituurde knoflook als topping
Instructies
Hak de sjalotten en gember samen grof. Verhit ondertussen een soep- of braadpan en fruit de sjalot en gember voor 10 minuten op laag vuur een in een scheut knoflookolie met een goede snuf zout. Voeg halverwege ook het korianderzaad, knoflookpoeder en kurkuma toe. Roer regelmatig en laat niet bruinen, zet dan het vuur lager.
Voeg de wortel en aardappel toe en bak een paar minuten mee. Schenk daarna water in de pan tot de ingrediënten net onder staan, ik had daar zelf zo’n 1,2 liter water voor nodig. Roer er 1 eetlepel rijstazijn en nog een goede snuf zout door. Breng aan de kook en laat 20 minuten pruttelen met de deksel op de pan.
Bereid ondertussen de topping door de kikkererwten, paskoi, lente-ui en knoflook te roerbakken in een hapjespan met een beetje olie. Kan allemaal tegelijk in de pan en als de paksoi beetgaar is, blus je het geheel af met een scheutje vissaus (of sojasaus). Breng naar wens verder op smaak met chili flakes, een kneepje honing en zwarte peper.
Pureer de wortelsoep met je staafmixer of blender. Ik gebruik daar zelf altijd mijn bamix voor. Proef daarna goed en voeg naar wens eventueel nog extra rijstazijn en/of zout toe.
Serveer de wortelsoep met de topping, gefrituurde knoflook en snufje zwarte peper en eventueel nog wat zeezout flakes.
Notities
Met dit recept maak je een soep voor 4 personen.
Voor de volledige soep experience maak je eerst een batch gefrituurde knoflook waar je zowel de knoflookolie als de krokante knoflook van gaat gebruiken. En doe je dat niet, dan is het geen probleem en gebruik je gewoon normale olijfolie.
De soep is vegetarisch en kan met een paar kleine aanpassingen ook vegan gemaakt worden, de tips hiervoor staan in de ingrediënten.