Deze dukkah maak je van geroosterde hazelnoten, venkel-,koriander- en komijnzaad, en sesamzaadjes. Heerlijk geurend en fantastisch als kruidige topping of in combinatie met een goede olijfolie als dip.
Gang Bijgerecht
Keuken Midden-Oosters
Trefwoord hazelnoten, sesamzaad, specerijen
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Totale tijd 20 minutenminuten
Porties 1potje
Ingrediënten
50grblanke hazelnoten
zeezout
1elkomijnzaad, heel
2tlkorianderzaad, heel
1tlvenkelzaad, heel
25grsesamzaad, wit en/of zwart
fleur de sel
zwarte peper
ook lekker erdoor: 1 tl gedroogde tijm, oregano of zelfs munt. Een snufje gerookt paprikapoeder vind ik ook een fijne toevoeging
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Strooi de hazelnoten erop en rooster ze 10 minuten in de oven, schep halverwege om. Haal daarna eruit en strooi er gelijk een snufje zeezout over. Schep om en laat afkoelen.
Rooster het komijnzaad, korianderzaad en venkelzaad een droge koekenpan op middelhoog vuur tot de specerijen gaan geuren. Schep uit de pan in een vijzel.
Strooi daarna de sesamzaadjes in de pan en rooster deze kort totdat ze licht beginnen te kleuren. Let er goed op, want dit kan snel gaan. Schep over in een bakje.
Vijzel de geroosterde specerijen fijn, hak de hazelnoten grof en meng dit alles met de sesamzaadjes in het bakje. Voeg naar smaak fleur de sel en gemalen zwarte peper toe.
Bewaar luchtdicht in een glazen potje, zo gaat het weken mee.