Zoetzure wokschotel met paneer, paprika en broccoli
Voor deze zoetzure wokschotel combineerde ik paprika en lente-ui met krokant gebakken blokjes paneer. Heerlijk met de zelfgemaakte zoetzure saus, rijst en gestoomde broccoli.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Trefwoord broccoli, paneer, paprika
Bereidingstijd 35 minutenminuten
Totale tijd 35 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
3elmaizena
100mlkoud water
1klein blikje (227 gr)ananasstukjes op sap, uitgelekt en sap bewaard
100grketchup
2elsojasaus
2elrijstazijn
1pakje (225 gr)paneer
zout
plantaardige olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie
3stengelslente-ui, 2 stengels fijngehakt en 1 stengel in dunne ringetjes
1duimgember, fijngehakt
2paprika’s in verschillende kleuren, in grove stukken
1flinke ui, in grove stukken
2teentjesknoflook, fijngehakt
zwarte peper
optioneel: handje rauwe cashewnoten
serveer erbij: 400 gr gestoomde of gekookte broccoli (zie tip in de notities) en witte rijst
Instructies
Klop 1 eetlepel maizena door het koude water en klop daarna het uitgelekte ananassap, de ketchup, sojasaus en rijstazijn erdoor. Zet apart voor later.
Haal de paneer uit de verpakking en dep droog met keukenpapier. Snijd de paneer daarna in kleine blokjes.
Leg de blokjes in een vergiet en strooi er een snuf zout en 2 eetlepels maizena over. Hussel door elkaar en door het vergiet verdwijnt de overtollige maizena die je niet nodig hebt. Verhit daarna een wok of hapjespan op middelhoog vuur en schenk er een royale scheut olie in. Bak hierin de blokjes paneer rondom mooi goudbruin. Hussel ze regelmatig om en schep ze uit de pan op keukenpapier als ze mooi goudbruin en krokant zijn.
Tip: Je kunt de blokjes paneer ook ongebakken verwerken in je gerecht. Stap 2 kun je dan overslaan.
Zet het vuur iets lager en fruit de fijngehakte lente-ui en gember voor een paar minuten in de olie. Roer daarna de paprika, ui en knoflook erdoor, zet het vuur weer wat hoger en roerbak de groenten voor een paar minuten tot ze beetgaar zijn.
Schenk de saus in de pan en roer de blokjes paneer en ananasstukjes erdoor. Zet het vuur wat lager en laat 5 minuten pruttelen. Breng daarna verder op smaak met zwarte peper en eventueel nog wat sojasaus. Optioneel zou je ook nog een handje cashewnoten erdoor kunnen roeren, iets wat ik zelf de volgende dag nog deed bij een kliekje en dat was er zalig bij.
Garneer de zoetzure wokschotel met je ringetjes lente-ui en serveer met de gestoomde broccoli en witte rijst.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Je kunt de paneer eerst krokant bakken volgens het recept, of je roert de blokjes paneer ongebakken door de saus. Beide is mogelijk.
Terwijl de rijst kookt, gebruik ik de stoom die tijdens het koken vrijkomt om er groenten boven te stomen. In dit geval heb ik een stoommandje boven de pan gezet en daarin de roosjes gestoomd. Hoe kleiner je ze snijdt, hoe sneller ze garen. Daarna meng ik de beetgare broccoli met een scheutje sesamolie en wat zout.