5 van 1 stem

Zoete aardappelcurry met kip van Marleen Kookt

1 uur 10 minuten
Hoofdgerecht
Curry

Het recept van deze milde zoete aardappelcurry met kip heb ik gekregen van Marleen en ook zij kookt. Al jaren komen er fantastische kant-en-klare maaltijden uit haar keuken die ze eerst alleen bezorgde met de bakfiets in een paar grote steden. Maar inmiddels is haar bezorggebied vergroot naar de volledige …

Het recept van deze milde zoete aardappelcurry met kip heb ik gekregen van Marleen en ook zij kookt. Al jaren komen er fantastische kant-en-klare maaltijden uit haar keuken die ze eerst alleen bezorgde met de bakfiets in een paar grote steden. Maar inmiddels is haar bezorggebied vergroot naar de volledige Randstad en kun je naast losse maaltijden ook een abonnement afsluiten voor een of meerdere maaltijden per week.

Ongeveer een half jaartje geleden bezorgde ze bij mij een aantal maaltijden en ik was gelijk om. De smaken zijn vers, puur en ontzettend lekker. Inmiddels heb ik al meerdere maaltijden mogen proeven en ik ben groot fan van alles wat ze doet! Binnen het abonnement heb je de keuze uit toegankelijke maaltijden voor het hele gezin, maar ook meer uitgesproken gerechten voor de liefhebbers. Ook kun je los nog soepen, toetjes en kindergerechten (kleinere porties) toevoegen, waardoor ze iedere week een gevarieerd menu heeft waaruit je kunt kiezen. En als je een weekje geen maaltijden wilt ontvangen dan kun je het gemakkelijk pauzeren zonder extra kosten.

Deze zoete aardappelcurry met kip is een van mijn favoriete gerechten van Marleen en daarom mocht ik het recept hebben om met jullie te delen. Doordat de zelfgemaakte currypasta heel mild is, kan het hele gezin ervan genieten. Ik combineerde ‘m met zilvervliesrijst die ik kookte samen met wortel en doperwten voor een extra voedzame maaltijd. Geniet ervan!

Meer curry recepten vind je hier.

Ingrediënten

  • 2 tl hele komijnzaadjes of 1,5 tl komijnpoeder
  • 2 tl hele korianderzaadjes of 1,5 tl korianderpoeder
  • 4 hele kardemompeulen (groen of zwart) of 1 tl kardemompoeder
  • 1 zoete aardappel, circa 350 gram, geschild en in blokjes gesneden van 2×2 cm
  • zout
  • plantaardige olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 stuk gember, van circa 5 cm, geschild en fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 tl masala- of kerriepoeder
  • snufje chilipoeder
  • 750 gr kipdijfilet, in blokjes van circa 2×2 cm
  • 75 gr rozijnen
  • 240 ml koksroom
  • 240 ml kippenbouillon
  • 1/2 kaneelstok
  • 15 gr palmsuiker of lichtbruine basterdsuiker
  • snufje saffraan (5-6 draadjes)
  • 300 gr zilvervliesrijst
  • 200 gr wortel, in kleine blokjes
  • 200 gr diepvries doperwten
  • 60 ml yoghurt
  • 1/2 citroen
  • zwarte peper

Ook nodig

  • oven met bakplaat
  • keukenmachine of staafmixer

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Rooster de komijn, koriander en kardemom in een droge pan op matig vuur. Na een paar minuten begint het lekker te geuren, haal pan het vuur en stamp de specerijen fijn in een vijzel.
  • Tip: Geen vijzel? Werk dan met de poedervormen van deze specerijen, deze hoeven niet eerst geroosterd te worden.
  • Meng de zoete aardappelblokjes met wat zout en plantaardige olie op het bakblik en verdeel gelijkmatig. Zet voor 20 minuten in de oven en schep halverwege om.
  • Maak vervolgens de currypasta in een keukenmachine of gebruik de staafmixer: meng de gesnipperde ui, de gehakte gember, de gehakte knoflook, het kerriepoeder, chilipoeder, de gestampte specerijen (of de poedervormen daarvan) en 1 el plantaardige olie en maal fijn tot een gladde pasta. Voeg eventueel 1 el water toe, als de massa niet lekker mengt.
  • Bak de currypasta in wat plantaardige olie aan in een ruime hapjespan op matig vuur en voeg op het moment dat het lekker gaat geuren (na 5 – 7 minuten) de kipstukjes toe, samen met de rozijnen, koksroom, bouillon, halve kaneelstok, palmsuiker, saffraan en 1 – 2 tl zout (afhankelijk van je smaak). Meng alles goed, breng aan de kook en zet daarna het vuur laag.
  • Laat de curry zachtjes stoven (zonder deksel) tot de kip gaar is en de saus wat dikker is geworden. Dit duurt ongeveer 20 – 30 minuten. Roer af en toe door. Voeg dan de geroosterde zoete aardappel toe en laat nog 5 minuten mee warmen.
  • Ondertussen kook je de zilvervliesrijst en voeg je daaraan ook de wortel en doperwten toe die je eerst beetgaar hebt gekookt.
  • Tip: Ik kook mijn rijst altijd in een rijstkoker met een vingerkootje water erboven. De groenten stoom ik mee door eerst de wortel toe te voegen bovenop en daarop gaan dan de diepvries doperwten. Als de rijst is gekookt, zijn de groenten gelijk mee gaar gestoomd en op het laatst kun je dan alles door elkaar heen scheppen. Je kunt ook nog een snufje zout toevoegen aan de rijst.
  • Zet het vuur uit en maak de curry af met de yoghurt en het sap van de halve citroen. Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 6 personen.
  • Liever vega? Je kunt de kip vervangen door een combinatie van kikkererwten en extra groenten.
  • Bereiding: 70 minuten

Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze zoete aardappelcurry met kip! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.

Recept: Marleen Kookt, Fotografie: DeedyLicious

Dit is geen samenwerking, maar ik heb in het verleden wel gratis maaltijden ontvangen van Marleen Kookt. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer