Toegegeven, de enige Zuid-Afrikaanse bobotie die ik in het verre verleden kende, was degene uit een pakje. Ik had geen idee hoe de echte hoorde te smaken. Maar daar is de afgelopen jaren wel verandering in gekomen. Sowieso zal je mij nooit meer wereldgerechten uit een pakje zien maken, want ik vind ze gewoon niet lekker.
Ik wilde ook eens een vegetarische bobotie maken en ging daarvoor op onderzoek uit. Wilde ik ‘m met alleen linzen maken of met vegetarisch gehakt? Ik besloot een mix te maken van beide en combineerde linzen met het vegetarische gehakt van quorn, dat bleek een schot in de roos. De structuur van de vegetarische bobotie had nog steeds iets weg van gehaktbrood en smaakte heerlijk in combinatie met de curry specerijen en mango chutney. Wij werden er heel blij van, ik hoop jullie ook.
Ingrediënten
- 1 sneetje witbrood, inclusief korst
- 250 ml (+ 125 ml) melk
- zonnebloemolie
- 200 gr voorgekookte linzen
- 175 gr vegetarisch gehakt, ik gebruikte Quorn
- 50 gr rozijnen
- 50 gr amandelschaafsel
- 3 eetlepels mango chutney, ik gebruikte Patak’s
- 2 el citroensap
- 2 el curry madras specerijen
- 2 tl kurkuma
- 1 tl fijngehakte tijmblaadjes
- zout
- zwart peper
- 1 flinke ui, gesnipperd
- 3 eieren
- 3 laurierblaadjes
- 5 kleine takjes tijm
Ook nodig
- ovenschaal van circa 20 x 30 cm
Aan de slag!
- Meng het sneetje witbrood met de 250 ml melk en laat 5 minuten weken. Knijp het witbrood daarna uit en bewaar de melk.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal licht in met olie.
- Meng het brood met de linzen, vegetarische gehakt, rozijnen, amandelschaafsel, mango chutney, citroensap, curry madras, kurkuma, fijngehakte tijm en zout en peper naar smaak in een kom.
- Verhit een hapjespan en fruit de ui 5 minuten in 2 eetlepels olie met een snuf zout tot de ui glazig en lichtbruin ziet. Voeg daarna het linzen/gehaktmengsel toe samen met de overgebleven melk en bak 5 minuten mee.
- Schep het mengsel over in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Zet 20 minuten in de oven.
- Klop de eieren los met de 125 ml melk en een snufje zout, dit wordt de custard topping.
- Haal na 20 minuten de schaal uit de oven en schenk de vloeibare custard er rustig overheen. Leg de laurierblaadjes en takjes tijm in het mengsel en zet de ovenschaal 10 – 15 minuten terug tot de bovenkant gaar is en goudbruin wordt aan de randen.
- Serveer de vegetarische bobotie met de gele rijst, tomatensalade, mango chutney en/of tomatensambal.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 25 minuten + Oven: 30 - 35 minuten.
- Serveer erbij: gekookte witte rijst met 1 - 2 theelepels kurkuma erdoor geroerd (voor de kleur), een simpele salade van tomaat, komkommer, olie en azijn, overgebleven mango chutney en/of tomatensambal.
Recept: Francesca (geïnspireerd op dit recept), Fotografie: DeedyLicious